Eldőlt: mostantól bármelyik pillanatban bejelentheti a kilépést a brit miniszterelnök 1

Szabad az út Theresa May előtt, hogy megkezdje a tárgyalásokat az EU-val a kilépésről, miután a lordok kiegészítés nélkül továbbengedték a törvényt. Miután hetekig ment a huzavona mindkét házban, a kormány végül sikeresen „legyőzte” a liberális demokraták két kiegészítési javaslatát – egy napos dráma utána az Alsóházban megszavazták ezek visszautasítását, amivel a miniszterelnök végleg szabad kezet kapott, hogy megkezdje a két évig is eltartó Brexit-tárgyalásokat.

commons1303a

A képviselők először az ellen a kiegészítés ellen szavaztak, ami garantálta volna az országban élő uniós polgárok jogait, 335:287 arányban, 48 szavazati többséggel. Ezután a másik ötlet következett, ami „értelmes” szavazati jogot adott volna a parlamentnek – ezt 331:286 arányban, 45 szavazattal vetették el. Ezután a Felsőházba került a kérdés, ahol – miközben David Davis Brexitért felelős államtitkár a pódiumról nézte – az elsőt 274:135, a másodikat 274:118 többségi szavazattal utasították el.

35a6fea900000578-3659769-image-a-28_1466865709001

Úgy tűnik, a miniszterelnök alszik rá egyet, mielőtt megkezdi a két éves procedúrát és a tárgyalásokat. Ezek egyébként hivatalosan március vége körül fognak valószínűleg megkezdődni, ugyanis előbb formálisan értesíteni kell róla az Uniót. A kormányszóvivő tagadta, hogy azért halasztotta el a megkezdést, mert tegnap Sturgeon bejelentette a második skót népszavazás lehetőségét 2019-ben – szerinte csakis az Európai Unió hivatalos jóváhagyását várják már csak.

Bár széles körben elterjedt a pletyka, hogy már kedden, azaz ma életbe léptetik az 50. cikkelyt, a szóvivő azt mondta, mindig is az volt a kijelölt menete a dolgoknak, hogy előbb hivatalosan értesítik az Uniót március végéig. Azonban ha addig várnának, az ütközne a holland választásokkal, valamint meg kellene már várni a március 25-ei ünnepséget is a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulója tiszteletére.

A miniszterelnök felkészült, hogy már a héten megteszi a hivatalos bejelentést, ezzel pedig a tárgyalások kezdetét április 6-nak jelöli ki. „Itt az ideje, hogy ambiciózusan, és a kormányt teljes mértékben támogatva kezdjünk bele a tárgyalásokba, hogy egy olyan egyezségre jussunk, ami az Egyesült Királyságnak, és az Uniónak is jó” – mondta egy konzervatív képviselő. Jeremy Corbyn azonban azt mondta, hogy „nagyon csalódott” a kiegészítések elutasítása miatt, de ettől függetlenül továbbra is nyomást fognak gyakorolni azért, hogy az EU-s állampolgárok jogai prioritást élvezzenek a tárgyalások alatt.

000dbf04-600

Csupán két konzervatív kormánypárti képviselő szavazott a kormány ellen a kiegészítéseket illetően – Alex Chalk (Cheltenham) és Tania Mathias (Twickenham). Hozzájuk csatlakozott 210 munkáspárti képviselő, 54 SNP, 9 liberális demokrata, három SDLP, három Plaid Cymru, két Ulster Unionist, három független képviselő, és egy Green Party képviselő. A kiegészítések ellen hat munkáspárti tag szavazott, 319 konzervatív, nyolc DUP és még két képviselő mellett. Ezzel a korábban felvetett esetleges konzervatív „lázadás” az értelmes szavazati jogért abszolút nem valósult meg, az analitikusok szerint semmiféle ellenállás nem mutatkozott, egyedül két Tory tartózkodott a szavazástól a kormány hozzáállása miatt a kérdésben.

Amikor a kérdés visszakerült a Felsőházhoz, Lord Bridges azt mondta, hogy „ez az egyik legjelentősebb lépés”, amit az ország valaha meglépett. Azt is hozzátette, hogy nem volt süket az emberek kétségeire, és nem úgy vette őket, mint „a hazaszeretet hiánya”, de a döntés megszületett az EU-s kilépésről, és a törvényjavaslat ennek a hivatalos formája lett. A lordoknak abszolút megvolt a joga ahhoz, hogy visszaküldjék a tervezetet az Alsóházba, hogy ott újragondolják, de végül újra változtatás nélkül átment. Olvasgass még a témáról itt és itt. Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után