Döntött a bíróság a Ryanair ügyében: átháríthatja az extraprofitadót az utasokra 1

A közismert fapados légitársaság örömmel fogadta a Fővárosi Törvényszék döntését, miután az eltörölte azt a 300 millió forintos bírságot, amelyet tavaly szabott ki a légitársaságra a fogyasztóvédelmi hatóság, miután a cég egyben áthárította az utasokra az extraprofitadót.

Döntött a bíróság a Ryanair ügyében: átháríthatja az extraprofitadót az utasokra 3

A Ryanair szóvivője azt nyilatkozta, hogy a magyar bíróság ítélete összhangban van az uniós joggal is, amely lehetővé teszi, hogy a légitársaságok szabadon döntsenek az áraikról. A cég által kiadott közlemény szerint a vállalat jogi vezetője, Juliusz Komorek felszólította Varga Judit igazságügy-minisztert, hogy a történtek után kérjen bocsánatot a törvénytelen bírságot üdvözlő Facebook-bejegyzése miatt.

A légitársaság a még a tavalyi év folyamán kiszabott bírságot politikailag motiváltnak titulálta, de mindeközben megerősítette, hogy további beruházásokat terveznek Magyarországon, és szeretnék a Magyarországra és Magyarországról induló járatok számát is növelni, amit a bíróság most meghozott döntése is támogat.

A budapesti kormányhivatal a döntést követően közölte, hogy kérni fogja az ügy felülvizsgálatát. A bírságot azt követően szabták ki a légitársaságra, hogy a cég jelezte, 2022 júliusától az utasonkénti 10 eurós különadót teljes egészében hozzácsapták a jegyeik árához. A Ryanair a bírósági döntés után azt írta, az „abszurd és politikailag motivált bírság” megsemmisítése megerősíti azt, hogy a társaságnak joga van ahhoz, hogy szabadon határozza meg jegyeinek árát.

Budapest Főváros Kormányhivatala a közleményében ezt írta:

„A kormányhivatal nem ért egyet a Ryanairre kiszabott bírságról szóló határozat megsemmisítésével és kérni fogja az ügy felülvizsgálatát. A kormányhivatal feladata az, hogy mint fogyasztóvédelmi hatóság megvédje az utasokat, akikkel szemben tisztességtelen módon járt el a légitársaság. A Ryanair tisztességtelenül járt el, amikor az utasaira terhelte az extraprofit-különadót, ezért a rászabott 300 milliós bírságot továbbra is jogosnak tartjuk.”

Az angliai magyarok által is jól ismert légitársaság vezérigazgatója és a magyar kormány az extraprofitadó tavalyi bevezetése óta nem igazán jönnek ki jól egymással. A kormány megfenyegette a légitársaságokat, hogy ne merjék áthárítani az adót az utasokra, ennek ellenére a Ryanair ezt mégis megtette, ezt követően pedig kommunikációs háború tört ki O’Leary és a kormány egyes tagjai között. Hogy a történet hogyan folytatódik, azt kíváncsian várjuk, ahogy a döntés kapcsán a véleményeket is.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után