1600 fontos alapjövedelem tesztelését kezdik meg Angliában, amit csak úgy megkapnak az emberek anélkül, hogy dolgoznának 1

A havi 1600 fontos általános alapjövedelmet először próbálják ki Angliában egy a kutatók által készített “izgalmas” terv keretein belül. A kísérleti program során két különböző területen 30 embernek fizetik majd ki havonta feltétel nélkül ezt az összeget két éven keresztül, amelynek hatásait nyomon is követik, hogy megértsék, milyen hatással van a résztvevő személyek életére.

1600 fontos alapjövedelem tesztelését kezdik meg Angliában, amit csak úgy megkapnak az emberek anélkül, hogy dolgoznának 3

Az „univerzális alapjövedelem” hívei szerint ez a politika biztonságot nyújtana mind a munkában, mind a munka nélkül élőknek, és végleg felszámolná a szegénységet – míg a kritikusok szerint ez drága, és a támogatásokat célzottan szabad csak kiosztani a rászorulóknak. “A garantált alapjövedelem megváltoztathatja a jólét fogalmát ebben az országban” – mondta Will Stronge, a tervet támogató Autonomy agytröszt kutatási igazgatója.

„Minden bizonyíték azt mutatja, hogy közvetlenül enyhítené a szegénységet és több millió ember jólétét javítaná: a lehetséges előnyök túl nagyok ahhoz, hogy ezt figyelmen kívül hagyjuk. Mivel az előttünk álló évtizedek tele lesznek az éghajlatváltozás és az automatizálás új formái miatti gazdasági sokkokkal, az alapjövedelem a jövőben a megélhetés biztosításának kulcsfontosságú eleme lesz.”

A kutatók két területet választottak ki a rendszer kipróbálására: Jarrow-t Anglia északkeleti részén és East Finchely-t Londonban. A résztvevőket véletlenszerűen választják ki egy önkéntes jelentkezőkből álló csoportból, ahol a helyek 20%-át fogyatékkal élők számára tartják fenn. A szervezők arra is törekednek, hogy a csoportok a helyi demográfiai jellemzőket tükrözzék. Egy kontrollcsoportot is felvesznek, és nekik nem fizetik ki az alapjövedelmet, hogy lássák, hogyan különböznek a tapasztalataik ugyanabban az időszakban. A projekt szervezői, köztük a Northumbria Egyetem kutatói is, most 1,6 millió fontot igyekeznek összegyűjteni a program elindítására.

Az elmúlt években megnőtt az érdeklődés az általános alapjövedelem gondolata iránt, és a világjárvány idején megugrott az érdeklődés, amikor sok embernek megszűnt a munkahelye. Bár ez a próba lesz az első ilyen jellegű program Angliában, világszerte már zajlanak kísérletek az ötlettel kapcsolatban.

A legközelebbi ilyen program Walesben van, ahol a kormány feltétel nélkül 1600 fontot fizet a gondozásból kikerülő fiataloknak ugyanígy 2 éven át. Azt mondják, hogy a program befejezése után beszámolnak majd az eredményről.

„Annyira izgalmas látni ezeket a terveket” – mondta Caroline Lucas, parlamenti képviselő, akinek pártja évtizedek óta támogatja ezt a politikát. „Ilyen bizonytalan időket élünk – egyre súlyosbodik a munkahelyi bizonytalanság, emelkednek a megélhetési költségek és a jóléti állam recseg-ropog. Nagy, merész ötletekre van szükségünk, hogy biztonságot és méltóságot biztosítsunk mindenkinek – a szegénység leküzdése, a jólét javítása és a társadalom átalakítása közepette. A kormány nem hagyhatja tovább figyelmen kívül ezt az elképzelést.”

Az UBI (universal basic income) további támogatói közé tartozik Andy Burnham manchesteri polgármester, aki többször is azt mondta, hogy a javaslatot alaposabban meg kell vizsgálni. 2020-ban pedig több mint 170 képviselő szorgalmazta az alapjövedelem biztosítását a járvány idejére, hogy az emberek számára gazdasági biztonságot nyújtsanak.

Cleo Goodman, az Basic Income Conversation társalapítója így nyilatkozott: „Reméljük, hogy ennek a tervnek az eredménye lesz az első Basic Income program Angliában. Soha senkinek nem lenne szabad szegénységben élnie, és választásra kényszerülnie a fűtés és az étkezés között, a világ egyik leggazdagabb országában. Az alapjövedelem alkalmas lenne arra, hogy leegyszerűsítsük a jóléti rendszert és leküzdjük a szegénységet Nagy-Britanniában.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után