Ha úgy képzeled el új brit-szigeteki életed, hogy magyarok lakta albérletben magyar boltból vásárolt lecsót főzöl miközben ki se mozdulsz zugodból, mert kuporgatsz az otthoni álmaid beteljesítéséhez (ház, autó, lakáshitel stb.) és közben így érzed kereknek a világot, megkérlek, ne is olvasd tovább.

Ha viszont robbanásszerű fejlődést szeretnél angol nyelvtudásodban, színesíteni baráti, ismeretségi köröd etnikai összetételét és pár év alatt igazi kozmopolita világpolgárrá válni, aki még a lappföldi számikkal is megtalálja az alaphangot, akkor neked ajánljuk a következő négy jellemzően, de nem kizárólagosan, tipikus brit-szigeteki szokást/hobbit, amelyek gyakorlása még különösebb anyagi erőfeszítést se igényel.

Sörkóstoló, sörtúra

1
https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/68/Oxford_-_The_Bear_Inn_-_0556.jpg

Lévén szó északi országról, Magyarországgal ellentétben, a szőlőtermesztés szigetországi vendéglátónknál nem igazán tudott gyökeret verni. A sörfogyasztás és sörfőzés mestersége viszont annál inkább. A XIII. században még pálos szerzetesek gondoskodtak a londoniak sör utánpótlásáról (évente hozzávetőleg 300 000 literrel). VIII. Henrik idejében már annyira rákapott a Hampton Court királyi udvarának nemes kísérete, hogy egy lazább napon simán elpusztítottak 13 000 pintnyi (kb. 7000 liter) arany nedűt. Tudtad, hogy a Downing Str. 10 lakói is sokáig sörfőző mesterek voltak? Pedig tény.

Napjainkban újra reneszánszát éli a sörfogyasztás és a sörfőzés a Brit-szigeteken. A trend nagyban köszönhető a házi készítésű sörfőzdéknek. Csak Londonban több mint 80 alulról építkező sörfőzde működik, amelyek olyan sör különlegességet kínálnak, mint a birodalmi időkre nosztalgiával visszapillantó Kernel IPA (indian pale ale – tradicionális angol sör, amit először Indiában készítettek) vagy a japáncitrommal megfűszerezett, Weird Beard (magyarul Fura Szakáll) által főzött, Tsujigiri különlegesség. Az ilyen alulról építkező, hobbi sörfőzdék folyamatosan tartanak sörkóstolókat, és a szigetországban egyébként is divat munka, meccs, házasság, válás előtt-közben, de főképp után legurítani egy pohárral a favorizált helyi pubban. Az angol pubokban eltöltött rekreációs idő felettébb hasznos lehet újonnan érkező magyar bajtársainknak és még a nyelved is jobban mozog pár pint után.

Ha viszont olcsóbban szeretnéd megúszni és közben finomabbnál finomabb söröket kóstólni, akkor rendszeresen böngészd a programajánlók honlapját sörkóstoló események után. A fanatikus sörimádóknak és némi kezdő tőkével is rendelkezőknek viszont egy magyar startup által kifejlesztett házi sörfőzőt ajánljuk, mert, miért is ne lehetne saját sörmárkánk a brit piacon?

Ha már a tengereket nem is, a focit még mindig…

2
https://static-secure.guim.co.uk/sys-images/Guardian/Pix/pictures/2014/10/22/1413975803301/07dcb0f3-c464-4413-a1aa-f91ea16a4e40-2060×1236.jpeg

Uralja Nagy-Britannia. Legalábbis klubcsapat szinten. Legyen szó megyei egyről vagy Arsenal – Chelsea derbiről, nincs olyan brit, aki ne tudna ódákat zengeni kedvenc csapatáról egy cider mellett. Labdajátékokat az ókor óta játszanak különböző formában szerte a világon, de a modern kori labdarúgás szülőhazája vitathatatlanul Anglia. És Anglia továbbra is őrzi eminens helyét a világ professzionális foci porondján: a Premier League a földkerekség legnézettebb ligája. 212 ország 643 millió otthonában fogható és potenciálisan 4.7 milliárd tévézőnek elérhető.

A futball és a többi szigetországból eredeztethető csapatsport, mint például krikett vagy rögbi, a brit nemzettudat egyik szignifikáns kohéziós láncszeme volt a XIX. végétől kezdődően. A formálódó városi polgári és munkás rétegeknek azonosulási kiindulópontként szolgáltak a nemzeti és lokális klubcsapatok a társadalomban, amely egyben azonosulást jelentett a szélesebb értelemben vett lakhellyel, legyen szó, kisebb vidéki városról vagy épp egy patinás londoni kerületről. A hardcore szurkolók között meghatározó volt a bajtársiasság és a testvériesség is. Nincs ez másképp napjainkban sem.

Habár a Premier Ligás jegyárak picikét elszaladtak az utóbbi időkben (az Independent cikke szerint a legolcsóbb átlagos jegyár 30.68 angol fontnál kezdődik), azért még mindig lehet találni diszkont vagy akár ingyen belépős meccseket. A legegyszerűbb megoldás, ha az első osztályú meccseket csak speciális alkalmakkor látogatjuk és helyette az alacsonyabb osztályú vagy kevésbé felkapott (például a női csapatok) meccseit preferáljuk. Ez az oldal segíthet olcsó vagy ingyenes jegyet találni a hétvégére.

Szabadidő és kikapcsolódás

3
http://graphics8.nytimes.com/images/2012/06/08/sports/08camelotpic/08camelotpic-blog480.jpg

Néha már szinte Olaszországban érezhetjük magunkat Britanniában, amikor szabadidős kikapcsolódásra kerül sor. A hétvégi pubos sörözésen és a foci mellett Őfelsége alattvalói közismerten szeretik szabadidejüket minőségi henyéléssel és játékokkal elütni. Az agárverseny, bingó, National Lottery, lóverseny, kaszinó és fogadási irodák patinás intézményei mind Bözsi néni hűséges hűbéreseinek feledhetetlen szórakozását szolgálják és a választékban elismerésünkre nincs hiány. A felsoroltak mellett egyre népszerűbbek az online játékok, ami nem meglepő, mivel a millenáris generáció (az 1980 és 2000 között születettek), a legmobilabb korcsoport világszerte. Az Egyesült Királyságban a korcsoport 91% -a rendelkezik okostelefonnal az Exchangewire technológiai blog értesülése szerint. Az Egyesült Államokban ez az arány csak 85%.

Te is a millenáris generáció tagja vagy? Szeretsz tudáson alapuló mobilos játékokkal játszani? Tanulj meg minden apró trükköt a pókerről ingyenes online kártyajáték oldalakról. Leruccantok hétvégére ismerőseiddel a brightoni tengerpartra? Játszd meg a nyerő számaid a National Lottery mobilos alkalmazásán. Érdekel az agárverseny? Aktuális információkat és naponta frissülő versenyeket találsz itt. Közösségi fantasy játékok híve vagy? Merülj el Te is a Brit-szigeteken népszerű LoL világában. Vonzódsz az úri sportokhoz? Hangolj rá brit kereskedelmi csatornákkal a hétvégi lóverseny közvetítéseire a mobilodon.

A britek persze nem hanyagolják a hagyományosabb kikapcsolódási formákat sem. A tévénézés még mindig egy nagy favorit, ahogy a shoppingolás vagy a csodás parkok egyikében töltött piknik. A tenisz vagy golf szintén a kedvencek közé tartozik, ahogy a szürke téli napokra tartogatott hétvégi kiruccanás az elviselhetőbb éghajlatú Spanyolországba és Portugáliába.

Szabadtéri koncertek, fesztiválok

4
http://aiforg.com/wp-content/uploads/sgp_seb_sunday-111112-1.jpg

A britek imádnak nyári esőben szabadtéri fesztiválokon tombolni, amit mi sem bizonyít jobban, mint a Glastonbury fesztivál sikere. Mi sem panaszkodhatunk. A Sziget, Balaton Sound, Ozora hagyománya sokaknak meghatározó élmény, így kijelenthetjük, hogy a fesztiválozási szokásunkban állunk talán legközelebb brit vendéglátóinkhoz.

A Glastonbury mellett persze akad temérdeg más szabadtéri bonanza és mindenki megtalálhatja a stílusához illő szabadtéri eseményt. A legnagyobb fesztiválok közé tartozik a Lovebox, Latitude Festival, londoni Nothing Hill karnevál, Reading & Leeds, Wilderness, Wireless Festival és a Secret Garden Party.

A Secret Garden például kiváló indulási pont lehet a frissen érkező óhazaiaknak, akik szeretnének pár napot júliusban termékeny angol vidéki kertek közepén, változatos virágok, zöldellő dombok és idilli tavacskák közt sátorozni, mulatni és szocializálódni. A szabad szellemű, csináld magad megoldásairól ismert Burning Man fesztiválra hasonlít és a kezdeti párezres partizó közönségből 2014 -re 30 ezerre nőtte ki magát. Olyan mint egy nagy szürrealista hedonista nyári tábor, ahol békében megfér az eklektikus cigány zene mellett az elektronikus a vidéki angol miliőben. A jegyárak kicsit borsosak az Abbots Riptonban rendezett fesztiválra, de mindenképp eszméletlen élmény.

Ha viszont nem tudunk várni a rohamtempóban közelgő nyári szabadtéri buli szezonra vagy éppen kevésbé vagyunk eleresztve párszáz felesleges fonttal, akkor a Timeout honlapján mindig találunk aktuális koncerteket, művészeti kiállításokat, eseményeket.

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára