Az EU tegnap elutasította Theresa May legújabb terveit a kilépés kapcsán és figyelmeztette a briteket 1

Az Unió határozottan elutasította Theresa May terveit arra vonatkozóan, hogy hogyan is nézne ki az Egyesült Királyság és az EU kereskedelmi viszonya a kilépés után. Arra is figyelmeztették a brit kormányfőt, hogy a döntéseinek „komoly, negatív következményei lehetnek”.

Az EU tegnap elutasította Theresa May legújabb terveit a kilépés kapcsán és figyelmeztette a briteket 3

A tegnap kiadott dokumentumban gyorsan kizárták a Theresa May által felvázolt „közös megegyezésen alapuló” értékeket a két tárgyalófél között. A hatoldalas dokumentum alapvetően irányvonalat ad Michel Barnier számára azzal kapcsolatban, hogyan kezelje az Egyesült Királyságot a tárgyalások következő szakaszában. Ez alapján az olyan intézményekből is ki kell zárni majd Nagy-Britanniát, mint az Európai Gyógyszerügynökség – ezzel teljesen ellentmondanak annak, amit May szeretett volna elérni.

Az anyagot Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke prezentálta Luxemburgban, és hangsúlyozta, hogy a jövőbeli kapcsolat a két szerv között „csupán egy kereskedelmi szerződés” lesz. „Egy dolgot tisztáznunk kell, mert úgy tűnik, hogy nem azonos a pozíciónk a kérdés kapcsán: nem lesz semmiféle exkluzív megállapodás egy egyedi egységes piacra vonatkozóan a gazdaságunk egyes részeire.”

„Teljesen megértem és tiszteletben tartom Theresa May célját: hogy bármilyen áron megmutassa, hogy a Brexit sikeres lehet és ez volt a jó döntés. Viszont sajnálom, hogy ezt kell mondanom, de ez nem a mi célunk. Ez lesz az első komolyabb kereskedelmi megegyezés a történelemben, ami nem arra irányul, hogy kapcsolatokat erősítsünk meg, hanem arra, hogy gyengítsünk. Nem az a cél, hogy zökkenőmentesebbé, előnyösebbé tegyük a kereskedelmet a két fél között… pont ez a lényege a Brexitnek.”

Az EU tegnap elutasította Theresa May legújabb terveit a kilépés kapcsán és figyelmeztette a briteket 4

A javaslatban szerepel olyan kitétel is például, hogy a jövőbeli kapcsolatát az UK-nek és az EU-nak továbbra is az Európai Igazságügyi Bíróság felügyelje – ez pedig a kilépéspártiak számára már a kezdetek óta vörös posztó. May korábban ezzel kapcsolatban azt javasolta, hogy állítsanak fel egy új, független szabályozó bizottságot, semleges tagokkal.

„Az Európai Tanácsnak figyelembe kell venni az Egyesült Királyság állásfoglalásait pozíciójáról, ami korlátozza a jövőbeli kapcsolat mélységét. A kikerülés a vámunióból és egységes piacból egyértelműen súrlódásokhoz fog vezetni” – olvasható még a dokumentumban. „Az új import és export tarifák, a közös intézmények és jogi rendszer hiánya szükségessé teszi az ellenőrzéseket és a nagyobb kontrollt, mind az EU mind az UK integritásának megőrzése miatt. Ennek sajnos lesznek negatív következményei.”

Az irányvonalakat tartalmazó dokumentumot még jóvá kell hagyni az Európai Tanács tagjainak, de korábban hasonló irányelveket percek alatt megszavaztak, ami megmutatja az Unió egységes nézőpontját a kérdésről.   Értesülj az angliai hírekről azonnal, facebookon való keresgélés nélkül: katt alul a csengő ikonra, majd a csatlakozásra   Forrás

Megosztás