munka teherautó sofőr EU üzemanyag

Az európai teherautó sofőrök nem szívesen térnek vissza az Egyesült Királyságba csak azért, hogy segítsenek az országnak „kimászni a sz**ból” – mondta az EU területén a fuvarozókat képviselő szakszervezet egyik vezetője.

munka teherautó sofőr EU üzemanyag

Boris Johnson kormánya már azt fontolgatja, hogy behívják-e a katonákat, hogy segítsenek az üzemanyagot a benzinkutakra eljuttatni, és így orvosolni átmenetileg a tartálykocsi vezetők drasztikus méretű hiányát. A kormány ezzel párhuzamosan beleegyezett abba is, hogy ideiglenes vízumot kínál 5000 külföldi tehergépjármű vezetőnek, hogy ezzel is enyhítse az egyre jobban begyűrűző üzemanyagválságot.

De Edwin Atema, a holland szakszervezetek szövetségéből (FNV), amely a teherautó sofőröket képviseli szerte az EU-ban, azt nyilatkozta a legutóbbi beszédében, hogy ez nem lesz elegendő ahhoz, hogy a sofőrök visszatérjenek az országba.

„Azok az uniós munkavállalók, akikkel mi beszéltünk, nem mennek vissza az Egyesült Királyságba csak azért mert kapnak egy rövid távú vízumot, hogy segítsenek az Egyesült Királyságnak kimászni a sza*ból, amit egyébként ők csináltak maguknak… Ez nem úgy működik, hogy tessék itt egy vízum… és a probléma meg is van oldva. A sofőröknek többre van szükségük, mint vízumra és egy kis pénzre.” – mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában.

Atema úr a rossz fizetéseket, a jó létesítmények hiányát és az Egyesült Királyság közúti szállítási ágazatára vonatkozó kollektív szerződés hiányát egyaránt megemlítette az okok között, ami miatt szerinte nagyon sok sofőr nem fog visszajönni segíteni.

„Az Európából érkező járművezetők mostanra teljesen elvesztették minden bizalmukat amit ebbe az iparágba vetettek.” – mondta. „Már jóval a koronavírus és a Brexit előtt ez az iparág maga volt a fertő,  és rettentően kizsákmányoltak minden benne dolgozó embert… ami végül oda vezetett, hogy a sofőrök úgymond a lábukkal szavaztak, és nemes egyszerűséggel leléptek.”

Az Európai Közúti Fuvarozók Szövetsége (UETR), amely a fuvarozó cégek 70 százalékát képviseli szerte az EU-ban, szintén azt mondta, hogy a Nagy-Britanniát elhagyó teherautó sofőrök valószínűleg nem fognak visszajönni segíteni.

Az iparág vezetői azt mondták, hogy a hadsereg felkérése, hogy segítsenek az üzemanyagot eljuttatni Nagy-Britannia benzinkútjaira önmagában nem fogja megoldani a problémát. Az Üzemanyag Kiskereskedők Szövetségének (PRA) elnöke, Brian Madderson megerősítette, hogy bizonyos képzések zajlanak „a háttérben” a katonai személyzet számára. Viszont ez nem úgy működik, hogy a kormány megnyom egy gombot, és a probléma ezzel meg is van oldva. A benzinkutakat üzemeltető cégek közül már van olyan is, amelynek a benzinkútjainak a 90%-a teljesen kiürült.     Forrás