Az EU csak akkor engedi a Brexit további halasztását, ha új népszavazás vagy választás jön 1

A hírek szerint az EU-s vezetők készen állnak arra, hogy engedélyezzék Nagy-Britannia számára a kilépés további késleltetését, de csak akkor, ha a brit kormány új Brexit népszavazást ír ki.

Miután a parlamenti képviselők harmadik alkalommal is leszavazták a miniszterelnök Brexit terveit, az EU április 10-re egy újabb csúcstalálkozót hívott össze. Ez mindössze két nappal a kilépés új határideje előtt lesz tehát. Az EU-s vezetők közül a legtöbben egyetértenek abban, hogy miután a brit képviselőkkel nem sikerült megszavaztatni a kilépési tervezetet, és nincs is rá reális esély hogy ez megtörténjen, csak akkor engedik a briteknek a kilépés újabb elnapolását, ha egy olyan sorsdöntő esemény miatt kérik, mint egy új parlamenti választás vagy Brexit népszavazás.

Az EU csak akkor engedi a Brexit további halasztását, ha új népszavazás vagy választás jön 3

Az EU ugyanakkor már korábban is jelezte és most is figyelmeztette a brit kormányt arra, hogy amennyiben hosszabb időre akarják eltolni a kilépést, úgy kötelességük lesz részt venni az EU-s választásokon, ami pedig május végén esedékes.

Az Independent értesülései szerint Theresa May, brit miniszterelnök új parlamenti választások kiírását fontolgatja, mint egyfajta végső megoldás, ami talán megoldhatná a kilépés körül kialakult totális káoszt, mivel a képviselők se a megállapodás nélküli kilépés, sem pedig az ő terve nem tetszik. Az EU egyértelmű utalást tett arra is, hogy a választások mellett egy új népszavazás is szóba jöhet, mint megoldás.

A brit parlament tehát képtelen haladni egyről a kettőre. A pártok közti közös megbeszélések nem hoztak semmiféle eredményt, a képviselők hiába vették át a kontrollt a Brexit fölött, a nyolc javaslatból egyiket sem szavazták meg, May Brexit tervét pedig háromszor is elutasították. Annak a valószínűsége, hogy politikai értelemben véve bármiféle előrelépés következzen be és valamilyen javaslatot sikerüljön a többségnek megszavaznia, jelen pillanatban elég minimálisnak tűnik.

A munkáspárt álláspontja továbbra is az, hogy vámuniót akarnak, ha a kormány azt szeretné, hogy támogassák a tervezetet. Azonban ha Theresa May valamilyen úton módon belemenne ebbe, akkor szinte biztos, hogy a saját pártján belül haragítana magára még több képviselőt, akik pedig az új feltételekkel nem támogatnák a tervezetét.

A szakértők szerint bármiféle további hosszabbításnak a Brexitet illetően csak akkor lenne értelme, ha legalább az év végéig, vagy még messzebbre tolná ki a kilépés napját. Azt azonban nem tudni, főleg az eddigi események alapján, hogy mennyi értelme lenne ennek a verziónak. Brüsszelben több EU-s vezető és politikus már attól tart, hogy ha Nagy-Britannia hosszabb késleltetést kér, akkor importálni fogja a brit politikai krízist az EU-s intézményekbe is, és megfertőzi az egész Európai Uniót.

Mindeközben May, mint kiderült azt is tervezi, hogy negyedjére is megpróbálja a tervezetét megszavaztatni a következő hét folyamán. Egyik legutóbbi beszédében pedig azt is elhintette, hogy amennyiben negyedjére is kudarcot vall, úgy valószínűleg parlamenti választások következnek majd.       Forrás

Megosztás