A brit népnek nem lesz beleszólása a Brexit végeredményébe - a tegnapi szavazások eredménye 1

A brit népnek nem lesz beleszólása a Brexit végeredményébe, és egy esetleges megállapodás feltételeibe, derült ki, miután a hétfői nap folyamán a parlamenti képviselők, hiába vették át a hatalmat a kilépés fölött, ismét nem tudtak megszavazni egyetlen javaslatot sem. Közben az EU-s oldali főtárgyaló, Michel Barnier azt nyilatkozta, hogy a megállapodás nélkül való kilépés napról napra valószínűbb.

A javaslat, hogy legyen egy megerősítő jellegű népszavazás a Brexit kapcsán, ismét elbukott a hétfői nap folyamán. 292-en szavaztak ellene, míg 280-an mellette, tehát az előző szavazáshoz képest csökkent a különbség, azonban ez mit sem számít már. A mostani alkalommal a javaslatot a munkáspárti Peter Kyle és Phil Wilson terjesztette elő, arra hivatkozva, hogy a kilépés körül kialakult vita megoldását a népre kellene bízni.

may barnier brexit kilépés eu

A hétfői négy szavazás eredménye ismét siralmas, ugyanis a legutóbbi 8 javaslat után a mostani négyből sem sikerült parlamenti többséget szerezni egyikhez sem. Kormány ide vagy oda tehát, a parlamentben eléggé el vannak akadva a dolgok. A négy szavazás eredménye így alakult:

  • Vámunió: elbukott 276 szavazattal 273-mal szemben
  • Közös piac 2.0: elbukott 282 szavazattal 262 ellenében
  • Megerősítő jellegű népszavazás: elbukott 292 szavazattal 280 ellenében
  • A parlament teljes hatalomátvétele: elbukott 292 szavazattal 191 ellenében

A legutolsó javaslat a 4 közül, amit a legnagyobb arányban szavaztak le, azt jelentette volna, hogy a kormányt arra szólítják fel, hogy amennyiben április 10-ig nem születik megállapodás, kérjen újabb elnapolást az EU-tól és amennyiben ezt az EU nem adná meg, úgy a Parlament arról szavazott volna, hogy megállapodás nélküli kilépés legyen, vagy pedig ne legyen Brexit.

Michel Barnier, EU-s főtárgyaló az esti brit parlamenti szavazások eredményét követően nyilatkozta, hogy napról napra egyre inkább úgy tűnik, hogy megállapodás nélküli kilépés lesz a vége a dolognak. Persze ez megint csak fura lenne azok után, hogy a parlament többször is egyhangúan leszavazta ezt a végkimenetelt.

„Amennyiben a brit parlament nem szavazza meg a kilépési tervezetet a következő néhány napban, úgy gyakorlatilag két opció marad. A megállapodás nélküli Brexit, vagy pedig egy újabb elnapolás. A megállapodás nélkül való kilépés sosem az a verzió volt, amit bármelyik fél is szeretett volna, de az EU erre is készen áll, és minden egyes nappal egyre valószínűbbnek tűnik, hogy ez fog történni.” – mondta Barnier, majd hozzátette, hogy azért ne felejtsük, el, hogy az EU által elfogadott tervezet még mindig egy opció, de az egyetlen olyan kilépési tervezet, amibe az EU hajlandó belemenni.

Theresa May a mai nap folyamán egy igen hosszú öt órásra tervezett kabinet ülésen próbál meg valamiféle végső megoldást találni a kialakult helyzetre. Az elmúlt napokban az EU már jelezte, hogy további hosszabbítás csak akkor valószínű az ő részükről, ha valami sorsdöntő esemény miatt van rá szükség, mint például egy új népszavazás, vagy ha hirtelen parlamenti választásokat írnának ki, ami lehet, hogy ígyis úgyis be fog következni rövidesen.        Forrás

Megosztás