Az EU bekeményít és azt üzente a briteknek, hogy semmitől sem riadnak vissza: kereskedelmi háború is jöhet, ami még tovább növelné az árakat 1

Nagy a nyomás Boris Johnsonon, hogy tegyen állásfoglalást a véget nem érő a Brexit-vita kapcsán. Brüsszel pedig arra figyelmeztet, hogy kész minden rendelkezésére álló eszközt bevetni – mivel az Egyesült Királyság azzal fenyeget, hogy felülírja az északír protokollt.

Az EU bekeményít és azt üzente a briteknek, hogy semmitől sem riadnak vissza: kereskedelmi háború is jöhet, ami még tovább növelné az árakat 3

Boris Johnson erős nyomás alatt áll, hogy tegye közzé az észak-ír protokoll felülbírálására irányuló tervei jogi alapját, mivel az EU egy teljes körű kereskedelmi háború kialakulásának esélyét éreztette, figyelmeztetve, hogy kész megtenni „minden rendelkezésére álló intézkedést” ha szükségesnek látja.

Jogi szakértők megkérdőjelezték Liz Truss külügyminiszternek az alsóházban tett állítását, miszerint a parlamenti törvényjavaslat, a Boris Johnson által 2019-ben megkötött, kiegyensúlyozott megállapodáson keresztül jutna érvényre, mondván ez „nemzetközi jogi tekintetben legális”.

A konzervatív párt szerint nyugtalanságot szülhet az Egyesült Királyság jó hírnevének esetleges károsodásának veszélye, ha megszegik nemzetközi kötelezettségeiket. „A képviselők látni szeretnék a tervezeteket és tudni akarják, hogy azok fenntarthatóak, mielőtt folytatnák a munkát” – mondta egy volt miniszter a The Independentnek. „Nem akarunk ugyanabba a helyzetbe kerülni, mint amilyenbe a belső piaci törvényjavaslattal jutottunk.”

A vita abból adódott, hogy a Brexit okozta fennakadások mértékére az Ír-tengeren átívelő kereskedelemben a Marks & Spencer főnöke, Archie Norman hívta fel a figyelmet, aki elmondta, hogy egyetlen teherautónyi áru az Ír Köztársaságba küldéséhez nyolc órát kell papírmunkával tölteni, mivel ez 700 oldalnyi dokumentációval jár, részben latinul.

Liz Truss elmondta, hogy a nyár előtt közzétételre váró jogszabály megvédi Észak-Írország stabilitását, nemcsak a Nagy-Britanniából érkező áruk ellenőrzésének enyhítésével, hanem az európai bírák szerepének megszüntetésével és Westminster új jogosítványainak átvételével is az áfáról és a támogatásokról az országban. A lépés azonban lyukat fúrna Észak-Írország különleges státuszába a Brexit-megállapodás értelmében, amely egyedülálló módon lehetővé teszi számára, hogy élvezze az egységes piac előnyeit.

Maros Sefcovic, az Európai Bizottság alelnöke kijelentette, hogy az Egyesült Királyság bármely lépése a protokoll elemeinek mellőzésére „nem elfogadható”, figyelmeztetve, hogy Brüsszel kész „minden rendelkezésére álló intézkedéssel válaszolni”.

Simon Coveney ír külügyminiszter pedig azt mondta, „mélyen sajnálja” az Egyesült Királyság lépését, amely szerinte ellentétes az észak-írországi emberek és vállalkozások érdekeivel. A Conservative chair of the Commons Észak-ír bizottság elnöke, Simon Hoare a képviselőházban beszélt Truss asszonnyal, és azt mondta neki: „A jogállamiság tisztelete mélyen gyökerezik a torykban. Érthetetlennek tartom, hogy a tory kormányt emlékeztetni kell erre.  Tudna biztosítani arról, hogy a jogállamiság támogatása és tisztelete az, ami mellett ő és a kormánya elkötelezett?”

Johnson azt állította, hogy az Egyesült Királyság kormányának „magasabb rendű nemzetközi jogi kötelezettsége” a nagypénteki megállapodás és a békefolyamat betartása, mint a Brüsszellel kötött megállapodás. Elmondta, hogy a protokoll szövege egyértelművé tette, hogy meg kell védeni az Ír-tengeren átívelő kereskedelmet és az Egyesült Királyság belső piacának integritását. Továbbá tagadta, hogy fel akarta volna rúgni a megállapodást, emlékeztetve korábbi szavaira: „Javítsuk ki. Nem eltörölni, hanem javítani akarjuk, és mindent meg fogunk tenni ennek érdekében.”

A brüsszeli diplomaták szerint még korai lenne találgatni arról, hogy az EU hogyan reagálna az Egyesült Királyság egyoldalú döntéseire, bár úgy gondolják, hogy nem valószínű, hogy bármiféle lépésre kerülne sor mindaddig, amíg Truss törvényeit nem fogadják el a parlamentben.

Catherine Barnard, a Cambridge-i Egyetem EU-jogi professzora azonban azt mondta az Independentnek, hogy a lehetőségek egészen az Egyesült Királyság Brexit utáni nulla vámtarifa nélküli, kvótamentes kereskedelmi megállapodásának felmondásáig terjednek. A kereskedelmi és együttműködési megállapodás 779. cikke lehetővé teszi ennek a „végzetes” lehetőségnek a 12 hónapos felmondási idővel történő alkalmazását, ami potenciálisan megegyezés nélküli Brexitbe taszíthatja az Egyesült Királyságot a 2024-ben várható parlamenti választások előtt.

Nincs jogi alapja a kormány azon érvelésének, miszerint a nagypénteki megállapodás elsőbbséget élvez a protokoll  rendelkezéseivel szemben a nemzetközi jog szerint – mondta Barnard professzor. „Az általános nézet szerint ez valószínűleg összeegyeztethetetlen a nemzetközi joggal” – mondta. “Ez minden bizonnyal összeegyeztethetetlen az Egyesült Királyság kilépési megállapodásával.”

Sir Jonathan Jones, a kormány korábbi vezető jogásza pedig, aki a belső piaci törvényjavaslat miatt lemondott, azt mondta: „Az egyoldalú változtatások, amelyekről az EU-val sem állapodtak meg, egyáltalán nem „megoldás”; nem  rendezett végeredmény. Ehelyett ezek csak a kezdetét jelenthetik az EU-val való kapcsolatunkban egy sokkal nehezebb szakasznak, amely magában foglalja (majdnem biztosan, de lássuk az elemzést) a nemzetközi jog megsértését, a bizalom aláásását és egy kereskedelmi háború lehetőségét. Az egyéb megtorlásokról nem szólva.”

Truss asszony ragaszkodott ahhoz, hogy az Egyesült Királyság preferenciája továbbra is tárgyalásos megállapodás az EU-val, és meghívta Sefcovicot Londonba, hogy megvitassák a további lehetőségeket. Kormányzati források szerint a törvényjavaslat visszavonható, ha Brüsszel eleget tesz a brit követeléseknek, de ez várhatóan több hónapig tart majd.

Peter Hain volt észak-ír titkár azonban azt mondta az Independentnek, hogy a Lordok Háza „behajtani tilos táblát fog kitenni” Truss asszony törvényére. A képviselőtársak nem érzik kötelességüknek átengedni azt a törvényjavaslatot, amely nem szerepel sem a kormány kiáltványában, sem az e havi királynői beszédben – mondta Lord Hain. „Inkább politikai játszmának tűnik, semmint komoly tárgyalásnak” – mondta. „Sok magas rangú bíró lesz most a Lordok házában, valamint Észak-Írország volt külügyminisztere, akiknek ez nem fog tetszeni, és úgy gondolom, hogy jelentős pártok közötti ellenállásra is számíthatunk.”

Michael Heseltine volt konzervatív miniszterelnök-helyettes a The Independentnek azt mondta, hogy a lépés „a Brexittel kapcsolatos megtévesztések eddigi legrosszabb megnyilvánulása”. „ Ez teljes mértékben Borisz hibája” – mondta Lord Heseltine. „Ígéretet tett, amelyre figyelmeztették, hogy nem teljesíthető, és most megsérti a nemzetközi jogot, és ezt egy brit miniszterelnöknek nem szabad megtennie. Ez veszélyezteti Nagy-Britannia törvénytisztelő állam hírnevét.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után