Még jobban elmérgesedhet a helyzet a britek és az EU között: a brit kormány már a Brexit megállapodás egy részének a felrúgására készül 1

Kwasi Kwarteng brit energiaügyi és iparstratégiai államtitkár szerint az Egyesült Királyságot nem fogja visszatartani az észak-írországi politikai stabilitás fenntartása érdekében tett lépésektől az Európai Unióval folytatott kereskedelmi háborúval való fenyegetőzés sem.

Még jobban elmérgesedhet a helyzet a britek és az EU között: a brit kormány már a Brexit megállapodás egy részének a felrúgására készül 3

Boris Johnson hétfőn találkozik a DUP vezetőivel, hogy sürgesse a hatalommegosztás visszatérését Észak-Írországban, miközben a kormány a Brexit utáni kereskedelmi szabályokkal kapcsolatos vitát próbálja csillapítani Brüsszellel. Az EU vezetői megtorló intézkedésekre figyelmeztettek, ha az Egyesült Királyság lépéseket tesz a Brexit-megállapodás észak-írországi protokolljának felfüggesztése vagy megváltoztatása érdekében.

De Kwarteng úr, az egyik legutóbbi nyilatkozatában azt mondta, hogy a protokoll 16. cikkelye értelmében a kormánynak joga van egyoldalúan fellépni a politikai stabilitás védelme érdekében. Az EU-val folytatott kereskedelmi háború az Egyesült Királyság által meghozott bármely intézkedés miatt „teljesen önpusztító lenne” – mondta.

A miniszterelnök először látogat Belfastba a hónap eleji stormonti választások óta, ahol a Sinn Fein történelmet írt azzal, hogy az első nacionalista párt lett, amely megszerezte a hatalmat a közgyűlésben.

Az EU-nak ugyanazt a rugalmasságot kellene tanúsítania, mint az ukrajnai válság során, hogy megoldja az észak-ír protokollal kapcsolatos patthelyzetet – mondták kormányzati források, néhány nappal azelőtt, ahogy a vita folyamatosan eszkalálódott. Egyes források azt mondták a The Independentnek, hogy az unió óriási mozgékonyságot mutatott, amikor szinte egyik napról a másikra hatalmas számú embert fogadott be, miután Oroszország megtámadta Ukrajnát.

Hozzátették azonban, hogy az Egyesült Királyság kénytelen lenne cselekedni, ha az EU nem mutat hasonló rugalmasságot és kreativitást az északír helyzet kapcsán, amely a miniszterek szerint a belfasti békefolyamatot is veszélyezteti.

Annak ellenére, hogy a figyelmeztetések szerint a lépés sértené a nemzetközi jogot, és kereskedelmi háborúhoz vezethet az EU-val, a miniszterek ezen a héten várhatóan előmozdítják és közzéteszik azokat a jogszabályokat, amelyek lehetővé teszik a kormány számára, hogy egyoldalúan módosítsa Boris Johnson Brexit-megállapodásának egy részét.

Az EU magas rangú szereplői viszont arra figyelmeztettek, hogy addig biztosan nem születik megoldás, amíg az Egyesült Királyság a szerződés felbomlásával fenyegetőzik. Írország külügyminisztere megtette azt a rendkívüli lépést is, hogy felkérte Johnson kormányának egyes tagjait, hogy lépjenek közbe, és sürgessék a miniszterelnököt, hogy lépjen vissza.

Simon Coveney arra sürgette a brit kormányon belüli befolyásos személyeket, hogy figyelmeztessék a miniszterelnököt, hogy működjön együtt az EU-val a megoldás megtalálásának érdekében. Egy másik fejlemény pedig az, hogy Nagy-Britannia volt EU-nagykövete is arra figyelmeztetett, hogy „súlyos kockázatot” rejt magában, hogy az Egyesült Királyság kereskedelmi háborúra készül.

Sir Ivan Rogers szerint az ötlet „őrültségnek” hangzik pont akkor, amikor Ukrajnában a második világháború óta a legrosszabb konfliktus zajlik éppen, és mindemellett fennáll a recesszió veszélye is Nagy-Britanniában. „De úgy gondolom, hogy komoly a veszélye annak, hogy ez (a kereskedelmi háború az EU-val) megtörténik” – mondta a BBC Radio 4 The World This Weekend című műsorában.

Coveney úrnak hétfőn este kell megvitatnia az északír kérdést Liz Truss külügyminiszterrel, de hangsúlyozta, hogy készen áll rövid időn belül Londonba repülni, hogy megtalálják a megoldást. Coveney elmondta azt is, hogy az EU jó szomszéd akar lenni az Egyesült Királysággal, „közösen megoldva a problémákat”.

A miniszterekhez intézett üzenetében ezt mondta: „Nem áll módjában az EU-nak kompromisszumot kötni, ha az Egyesült Királyság egyoldalú fellépéssel fenyegetőzik annak érdekében, hogy olyan hazai jogszabályokat fogadjanak el, amelyek hatályon kívül helyezik a nemzetközi szerződésben vállalt kötelezettségeket.”

Boris Johnson állítólag szeretné ha ez a szópárbaj nem fajulna el. Hétfőn belfasti látogatásán várhatóan hangsúlyozni fogja az észak-ír békefolyamat melletti elkötelezettségét. Ugyanakkor Johnson megerősítette, hogy a kormány ezen a héten olyan terveket fog elkészíteni, amelyek várhatóan lehetővé teszik a miniszterek számára, hogy egyoldalúan felmondják a Brexit-megállapodás egy részét.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után