eu telefontöltő okostelefon szabvány

Az EU azzal a javaslattal állt elő, hogy az unió területén mindenhol egy egységes telefontöltő legyen minden telefonhoz – beleértve az Apple iPhone -jait is.

eu telefontöltő okostelefon szabvány

Az Európai Bizottság a mai javaslatában, amely lényeges változásokat hozhat az okostelefon-iparág területén, kijelentette, hogy az USB-C típusú töltő lenne a szabvány az összes eszközhöz. Ez a szabványosítás nemcsak a telefonokat, hanem a táblagépeket, kamerákat, fejhallgatókat, hordozható hangszórókat és kézi videojáték -konzolokat is teljesen lefedné.

A mostani törvényjavaslatban az is benne foglaltatott, hogy a telefonok és azok töltőinek értékesítését szét kellene választani, hogy az emberek ne kerüljenek olyan helyzetbe, hogy összegyűlik egy csomó telefontöltőjük, amelyekre nincs is szükségük, és amelyek csak felesleges hulladékká válnak, meg évekig csak a fiókban porosodnak.

Margrethe Vestager, az Európai Bizottság egyik ezzel foglalkozó szervezetének ügyvezető alelnöke elmondta, hogy az egységes, szabványosított töltők használatára vonatkozó döntés azután született, hogy a vállalatok maguk nem találtak megoldást a problémára.

„Az európai fogyasztók túl sokáig voltak csalódottak, hogy használhatatlan töltők halmozódnak fel a fiókjaikban. Rengeteg időt adtunk az iparnak, hogy saját megoldásokkal álljanak elő, így most megérett az idő, hogy a közös töltő bevezetését jogi alapokra helyezzük. Ez fontos győzelem mind a fogyasztóink mind a környezetünk számára.” – nyilatkozta a beszédében.

Továbbra is az Apple az a vállalat, amely nem hajlandó elfogadni az univerzális töltő gondolatát, és ehelyett ragaszkodik a sajátjához, amelynek használata az új tervek értelmében már nem lenne engedélyezett. A cég már régóta érvel amellett, hogy a szabályozóknak inkább a falba csatlakozó dugóra kellene összpontosítaniuk, nem pedig a kábel telefon felőli végére, hogy az emberek mindenhol használhassák a kábeleiket.

Az Európai Bizottság ugyanakkor kijelentette, hogy „teljes kompatibilitásra van szükség a kábel mindkét oldalán: az elektronikus eszközön és a külső áramforráson is”. Az új szabályozás pedig egyértelműen biztosítaná ezt.

A javaslatok ugyanakkor nem csupán az USB-C szabvány felé való elmozdulásra vonatkoznak, hogy az emberek bármilyen töltővel feltölthessék telefonjukat. Szükség lenne továbbá a gyors töltési technológia összehangolására, hogy a vállalatok ne korlátozzák hamisan a töltési sebességet; ez pl. lehetővé tenné az emberek számára, hogy ne kelljen töltőt is venni, amikor telefont vásárolunk; és bővebb információ állna rendelkezésre az ügyfelek számára az eszközeikről, amikor megvásárolják azokat, például részletek arról, hogy mennyi energiát használnak, és támogatják -e a gyors töltést.

Az új javaslatokat az Európai Parlamentnek és Tanácsnak a szokásos procedúra szerint kell  elfogadnia. Ha ez megtörténik, akkor az ipar 24 hónapot kap arra, hogy alkalmazkodjon, mielőtt az új szabály hatályba lép.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után