A szavazók többsége már elzavarná Boris Johnsont: itt van, hogy szabályos keretek közt mit lehet tenni, hogy az ország megszabaduljon a miniszterelnöktől 1

Egy olyan demokráciában, mint az Egyesült Királyság, azt gondolná az ember, hogy nem lehet túl nehéz eltávolítani egy olyan miniszterelnököt, aki megszegi a saját törvényeit, aztán hazudik róla, majd nyilvános jelentésben figyelmeztetik, az egész világ szeme láttára.

A szavazók többsége már elzavarná Boris Johnsont: itt van, hogy szabályos keretek közt mit lehet tenni, hogy az ország megszabaduljon a miniszterelnöktől 3

Általában ezek a dolgok olyan ügyeknek számítanak, ami után le szokás mondani. De a Sky News Beth Rigbyvel folytatott feszült hangvételű interjúban Boris Johnson ma világossá tette, hogy soha nem gondolt arra, hogy a partygate botrány miatt lemondana. Valójában a miniszterelnök az egész napját védekezéssel töltötte, miután a várva várt Sue Gray-jelentés nyilvánosságra hozta a Downing Street lockdown alatti rendszeres mulatozásait. Az amúgy is paprikás közhangulatba valósággal belerobbanó jelentés részleteket közölt azokról az összejövetelekről, ahol a tisztviselők lerészegedtek, karaokéztak, veszekedésbe keveredtek, és verbálisan bántalmazták a biztonsági és takarító személyzetet – mindezt egy olyan időszakban, amikor országszerte emberek milliói nem láthatták barátaikat és családtagjaikat. Emberek ezrei feküdtek egyedül haldokolva a kórházban koronavírus miatt.

A miniszterelnök bocsánatot kért, és kijelentette, hogy szégyenkezik a jelentés miatt – bár igyekezett kisebbíteni saját személyes részvételének súlyát a bulikon, annak ellenére, hogy némelyikükön le is fotózták. Védekezése azon az érvén alapult, hogy az események, amelyeken részt vett, munka jellegű események voltak, és a születésnapi bulitól eltekintve – amelyért pénzbírságot szabtak ki – csak azután sértették meg a törvényt, hogy elhagyta helyszínt, vagy amikor nem tartózkodott az épületben.

A szavazók többsége már elzavarná Boris Johnsont: itt van, hogy szabályos keretek közt mit lehet tenni, hogy az ország megszabaduljon a miniszterelnöktől 4

A kulcskérdések azonban továbbra is fennállnak, például, hogy miért engedték meg, hogy a miniszterelnök búcsút vegyen távozó kollégáitól, amikor az emberek nem vehettek búcsút haldokló hozzátartozóiktól. Sadiq Khan, London polgármestere panaszlevelet írt a rendőrségnek, és magyarázatot követelt. Az sem világos, hogy a kormány szóvivői miért töltöttek hónapokat azzal, hogy tagadják a vádakat, mikor a bulik valójában a sajtóirodában zajlottak. A nyilvánosságnak való hazudozásba régen bele szoktak bukni – de a miniszterelnök és szövetségesei úgy vélik, hogy ideje maguk mögött hagyni a pártjukat hónapok óta sújtó botrányt.

Egy új közvélemény-kutatás azonban azt sugallja, hogy a közvélemény nem hajlik a megbocsátásra és a felejtésre. A YouGov szerint az emberek 59%-a gondolja úgy, hogy Johnsonnak le kell mondania a partygate miatt. Mivel azonban ennek semmi jele nem látszik, sokan azon töprengenek, mit tehetnének hogy megszabaduljanak a miniszterelnöktől?

Hogyan lehet leváltani egy miniszterelnököt?

Az egyéni választók nem sokat tehetnek egy miniszterelnök leváltásáért. Johnsont azonban saját pártja továbbra is lemondathatja, ha kellő számú felhívás lesz rá a képviselők körében. Ha tehát tory választókerületben él, akkor hatékony lehet a helyi parlamenti képviselőnek való levélírás. A konzervatív párt szabályai szerint lemondatási folyamatot akkor indíthat el, ha a képviselők 15%-a – ami a toryk esetében 54 fő – bizalmatlansági szavazást kér az 1922-es háttérbizottság elnökétől. Ez a szavazás dönti el, hogy egy politikai vezető továbbra is támogatott-e pártja által vagy sem. Ha a politikai vezető elveszíti a szavazást, le kell mondania a posztról, elősegítve a párton belüli vezetőválasztást.

A miniszterelnökök egyetlen másik útja az, ha maguk mondanak le. Valójában Johnson két legközvetlenebb elődje lemondással távozott a kormányfői posztról. Theresa May valóban túlélte a bizalmi szavazást 2018 decemberében, de kevesebb mint egy évvel később lemondott, amikor nem sikerült a parlamenten keresztül vinnie a Brexit-megállapodást. Akkor azt mondta: “Most már világos számomra, hogy az az ország érdeke, hogy egy új miniszterelnök vezesse le ezt a folyamatot.”

Előtte David Cameron is lemondott, miután az Egyesült Királyság az Európai Unióból való kilépés mellett döntött. Az EU-ban maradás iránti személyes preferenciája miatt azt mondta: „Nem hiszem, hogy az lenne helyes, ha megpróbálnék a kapitány lenni, aki ezen úti cél felé tereli hazánkat”.

Lesz-e bizalmatlansági szavazás Boris Johnsonnal szemben?

Amikor a partygate-botrány először kirobbant, több tory lemondásra szólította fel a miniszterelnököt, mondván, hogy postaládájukat ellepték a választópolgárok dühös e-mailjei. Egyes kritikusai azonban az ukrajnai háború kitörését követően meggondolták magukat, köztük a skót toryk vezetője, Douglas Ross is. Ma estig mindössze egyetlen új képviselő követelte lemondását Sue Gray jelentésének közzététele óta.

Julian Sturdy szerint „közérdek”, hogy a miniszterelnök távozzon. Nyilatkozata  hallatán sokan felszisszentek a pártban, pedig ez a nyilatkozat valószínűleg csak az első a sok közül – bár az továbbra sem világos, hogy benyújtanak-e elég hivatalos bizalmatlansági levelet a szavazáshoz. A miniszterelnök állítólag közvetlenül bocsánatot kért a tory képviselőktől, és elmondta nekik, hogy most az a feladatuk, hogy visszaszerezzék a közbizalmat az 1922-es háttérbizottság ülésén. A források szerint a találkozón kevés volt az ellentmondó hang, de többen úgy vélik kritikusai közül sokan távol maradtak.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után