A legtöbb angliai magyar az Egyesült Királyságban csak magyarokkal „haverkodik” – ez óriási hiba 4 okból 1

Egy új országba költözés sok szempontból megterhelő élmény lehet, és természetes, hogy az egyének saját kulturális közösségükben keresik a kényelmet és a biztonságot sok szempontból. Ami azonban az Egyesült Királyság magyar közösségét illeti, az a tendencia, hogy sokan szinte csak magyar társaikkal szocializálódnak, korlátozva a tágabb kulturális közösséggel való ismerkedést. 

A legtöbb angliai magyar az Egyesült Királyságban csak magyarokkal „haverkodik” – ez óriási hiba 4 okból 3

Természetesen nem mindenkire igaz, ezt fontos megjegyezni, de tény, hogy rengeteg angliai magyar van, aki nem tud vagy nem mer, vagy azt állítja, hogy nem is akar másokkal ismerkedni. Ebben a cikkben megvizsgáljuk, hogy ez az exkluzív szocializáció miért lehet jelentős hiba, és milyen előnyökkel jár a kulturális sokszínűség befogadása.

Kulturális gazdagodás:

Egy olyan multikulturális társadalomban, mint az Egyesült Királyság, az egyik legnagyobb előny, hogy elmerülhetünk a különböző kultúrák felfedezésében. Azzal, hogy valaki kizárólag magyar embertársaival szocializálódnak, elszalasztja a lehetőséget, hogy más kultúrákat, hagyományokat és nézőpontokat megtapasztaljon és tanuljon azokból. A különböző hátterű emberekkel való kapcsolat tágítja a látókört, elősegíti a kulturális érzékenységet, és elősegíti a sokszínűség mélyebb megértését és megbecsülését.

Nyelvi fejlődés:

A magyar embertársainkkal való kizárólagos szocializáció akarva akaratlanul is akadályozhatja a nyelvi fejlődést. Bár kényelmet és könnyű kommunikációt biztosíthat ez teljesen egyértelmű, korlátozza az angol nyelv, az Egyesült Királyság elsődleges nyelvének használatát, megismerését és a nyelvtudásunk fejlesztését.

A különböző nyelvi hátterű emberekkel való interakció elősegíti a nyelvi készségek és folyékonyság fejlesztését, lehetővé téve az egyének számára, hogy jobban beilleszkedjenek az adott társadalomba, és maximalizálják a szakmai lehetőségeket. Az angol nyelv elsajátítása és nyelvi készségeink magasabb szintre emelése a társadalmi interakciók szélesebb körét is megnyitja, és elmélyíti a kapcsolatot a helyi közösséggel, és mindazokkal az ismerősökkel, akikkel ezen a nyelven kommunikálunk.

Kapcsolatépítés:

A kapcsolatépítés kulcsfontosságú a szakmai előmenetelhez, és azáltal, hogy a társadalmi interakciókat magyar ismerőseinkre korlátozzuk, elszalaszthatunk számos lehetséges szakmai lehetőségeket. Az Egyesült Királyság változatos és dinamikus munkaerőpiacot kínál, és a társadalmi körök különböző hátterű egyénekkel történő kiterjesztésével az egyének egy szélesebb kapcsolati hálóba kapcsolódhatnak be, amely értékes kapcsolatokhoz, mentoráláshoz és karrierlehetőségekhez vezethet. A különböző iparágakból és hátterű szakemberekkel való együttműködés betekintést nyújthat új helyzetekbe, lehetőségekbe, elősegítheti az innovációt, valamint hozzájárulhat a személyes és szakmai fejlődéshez.

Integráció és alkalmazkodóképesség:

Egy új országban élni magában foglalja az új szokásokhoz, társadalmi normákhoz és életmódhoz való alkalmazkodást. Kizárólag a magyar közösségen belüli szocializációval az egyének akaratlanul is elszigetelhetik magukat, és megnehezítik maguknak a brit társadalomba való teljes beilleszkedést. A különböző hátterű egyénekkel való kapcsolattartás elősegíti a kultúrák közötti kölcsönös megértést, elősegíti az integrációt és ösztönzi a személyes fejlődést. Lehetővé teszi mindenki számára, hogy hidakat építsenek magyar örökségük és a brit kultúra között, gazdagabb és befogadóbb élményt teremtve.

Míg az Egyesült Királyságba költözött angliai magyarok számára természetes, hogy a magyar közösségen belül keresnek vigaszt és támogatást, elengedhetetlen, hogy felismerjék a kizárólag magyar társaikkal való szocializáció lehetséges korlátait. A sokszínűség befogadása, a különböző kulturális hátterű egyénekkel való kapcsolatteremtés és az Egyesült Királyság tágabb társadalmi szövetébe való beilleszkedés számos előnnyel jár.

Gazdagítja a személyes és szakmai tapasztalatokat, fejleszti a nyelvtudást, bővíti a szakmai jellegű kapcsolataink számát és elősegíti a kulturális megértést. A komfortzónánkból való ilyen módon történő kitöréssel az angliai a magyarok sokkal jobban boldogulhatnak, és egy kicsit hozzátehetnek a brit társadalom sokszínűségéhez. Ti mit gondoltok erről? Szerintetek mennyire jellemző ez a kint élő magyarságra?