uk 2020 törvény Anglia

Elég sok minden történt 2019-ben, választások, új miniszterelnök, folyamatos politikai káosz, és rengeteg jogszabály módosítás. Változott egy csomó törvény, a támogatási rendszer és az EU-ból is kiléptünk, vagyis megtörtént a Brexit. Nézzük, idén, 2020-ban mikre lehet számítani, mik azok a dolgok, amikre érdemes lesz odafigyelni. Nem minden változás fog azonnal bekövetkezni, és nem is mindegyiknek fogjuk feltétlenül azonnal érezni a hatását, és mivel könnyű ezeket a dolgokat elfelejteni, összegyűjtöttük a fontosabbakat, hogy meglegyenek egy helyen.

Január 2-től emelkednek a vonatjegy árak, méghozzá közel 3%-kal (ha egészen pontosak akarunk lenni, akkor 2.7%-kal). Aki napi rendszerességgel vonatozik nagyobb távokat, azok közt lesz olyan akinek akár £100-tal is drágulni fog az éves bérlete. Egy £1500-os éves bérlet ára durván 40 fontot fog emelkedni, de akinek London és Guildford közt van bérlete, az durván 104 fontos emeléssel számoljon.

uk 2020 törvény Anglia

Január 13-tól a meleg házasság legalizálva van Észak-Írországban. Habár az esküvők ettől a dátumtól lesznek legálisak, a bürokráciának köszönhetően az első esküvők valamikor Valentin nap környékétől kezdődhetnek majd.

Március 2-től Wales területén az alkoholos italoknak egy hivatalosan megszabott minimum ára lesz, aminél olcsóbban nem lehet majd őket árulni. Annyit azért érdemes megjegyezni, hogy a mostani dátum sincs kőbe vésve, ugyanis tavaly már megpróbálták ezt bevezetni, de 2020-ra tolódott.

Március 20-tól jogunkban áll majd megfizethető és vállalható sávszélességű internetet követelni. Rengeteg otthon van, ahol vagy indokolatlanul drága, vagy pocsék sávszélességű internet van, vagy esetleg nincs is. Márciustól elvárhatjuk, hogy legalább 10 megabites netünk legyen 45 font alatti áron és a szolgáltatónak kötelessége lesz megoldani ezt, amennyiben a beszerelés költsége nem indokolatlanul drága. Ez az összeg jelen állás szerint 3400 fontnál lett meghúzva.

Március 31-től Észak-Írországban is legális lesz az abortusz. Ez egyben azt is jelenti, hogy onnantól ez a kérdéskör az egész királyság területén egyformán lesz kezelve.

Április 1-től a helyi önkormányzatok megduplázhatják a council tax összegét az üresen álló ingatlanok esetében. Ez azokra az ingatlanokra vonatkozik, amik több mint 2 éve állnak üresen, és eddig 50%-kal emelhették a council tax díját. Ez ugrik most fel +100%-ra.

A minimálbér is jelentősen emelkedik április 1-től. Erről egy korábbi cikkünkben itt olvashatsz bővebben.

Április 6-tól változni fog az ügynökségnél dolgozókra vonatkozó egyik jogszabály. A nem fix havi fizetésen dolgozók fizetett szabadságát eddig a megelőző 12 hét fizetései alapján kalkulálták, ez mostantól az előző 52 hét lesz majd, vagyis az előző teljes év.

2020-tól továbbá a munkáltatónak kötelessége lesz az első munkanapunkon egy dokumentumot biztosítani számunkra, ami konkrét adatokat tartalmaz arról, hogy:

  • Mikor és mennyi órát kell dolgoznunk és ez hogyan változhat
  • Mennyi fizetett szabink lehet
  • Próbaidő pontosan meghatározva
  • A tréning vagyis a munka betanulásához szükséges idő és egyéb részletek

Kevesebb NI-t kell fizetnünk, durván 85 fonttal 2020-tól. Az évi fizetésünk első 9500 fontja után nem kell majd National Insurance-t fizetni (NI). Ez mostanáig 8632 font volt, ez emelkedett majdnem egy ezressel. Persze jegyezzük meg gyorsan, hogy Boris Johnson azt ígérte, hogy nem 85 font hanem 500 font lesz, majd, amennyivel kevesebbet kell fizetnünk…

Az állami nyugdíj emelkedni fog 3.9%-kal. A nyugdíjkorhatár is változik és nemtől függetlenül 66 éves korra fog emelkedni.

Áprilistól vége a támogatások befagyasztásának, közel 10 év után… Emberek milliói számára fognak emelkedni a támogatások, segélyek méghozzá 1.7%-kal. Ez durván annyit jelent, hogy aki mondjuk havi £500 támogatásban részesül, az áprilistól havi £8.5-tal kap majd többet.

Emelkedni fog a council tax is: átlagosan olyan 4% körüli emelkedésre számíthatunk majd.

Végül de nem utolsó sorban pedig December 31 (jelenleg) az a határidő ameddig az EU állampolgárok jelentkezhetnek a tartózkodási engedélyért, már amennyiben nem lesz Brexit megállapodás.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után