"A Covidosokat hagyni kéne úgy jönni, menni, mintha csak egy megfázásról lenne szó" - nagy vitát váltott ki az angliai orvosprofesszor nyilatkozata 1

Egy orvosszakértő nemrégiben tett nyilatkozata igen heves vitákat váltott ki országszerte Angliában. Véleménye szerint ugyanis a Covid-19-cel fertőzött emberek karanténkötelezettségét a közeljövőben meg kell szüntetni, és az életnek a járvány előtti mederben kellene folytatódnia.

"A Covidosokat hagyni kéne úgy jönni, menni, mintha csak egy megfázásról lenne szó" - nagy vitát váltott ki az angliai orvosprofesszor nyilatkozata 3

Paul Hunter, a Kelet-Angliai Egyetem orvosprofesszora szerint a karanténkötelezettség negatív hatásai több problémát okozhatnak a lakosságnak és az egészségügyi dolgozóknak, mint maga a betegség. Mindeközben tegnap bejelentették, hogy az új év előtt már nem vezetnek be új koronavírus-ellenes intézkedéseket, és az sem kizárt sokak szerint, hogy 2022-ben már nem is lesz szükség további korlátozásokra.

A BBC Breakfast műsorában az NHS-nél kialakult munkaerőhiányról kérdezték, amire Hunter professzor azt felelte: „Ez egy olyan betegség, amely nem fog egyhamar eltűnni, a fertőzés a fertőzöttek nem fognak egyik pillanatról a másikra megszűnni, bár ugyanakkor a betegség sem lesz már olyan súlyos lefolyású olyan sok embernél mint volt korábban. Végső soron előbb vagy utóbb engednünk kell, hogy azok az emberek, akik Covidosok lesznek, élhessék az életüket a korábban megszokott módon, ugyanúgy, ahogy egy sima megfázás esetén is teszik. Tehát úgy látom, hogy egy adott ponton el kell hagynunk ezeket a korlátozásokat.”

A professzor azt is hozzátette, hogy a Covid-19 is olyan lesz hamarosan az emberek számára, mint egy sima megfázás. „A Covid is csak egy vírus a koronavírusok víruscsaládjából, és a többi koronavírust is az új változatokon keresztül ismertük és ismerjük meg, és szinte egy-két évente van egy új változat… Véleményem szerint valamikor húsvét körül, vagy azután elkezdhetjük megszüntetni a korlátozásokat, természetesen annak függvényében, hogy milyen lesz akkor a járványhelyzet.”

Hozzátette azt is, hogy ha ez megtörténne, akkor ezután már nem lenne indokolt többek közt a napi új fertőzöttek számának bejelentgetése sem.

Közvetlenül karácsony előtt az Egyesült Királyság egyébként hét napra csökkentette a karantén időtartamát a negatív tesztekkel rendelkezők esetében, az Egyesült Államok pedig megfelezte, öt napra csökkentette a karantén idejét a tünetmentes emberek esetében.

Sir John Bell, az Oxfordi Egyetem orvosprofesszora és a Vaccines Taskforce tagja szintén támogatta, hogy a kormány úgy döntött, hogy nem vezet be újabb korlátozásokat.

„Az egészségügyi miniszter megfogadta a tanácsot, és megvizsgálta az adatokat. Úgy gondolom, hogy a döntése, hogy merre induljunk el a következő napokban, valószínűleg rendben van. Nagyon sok ember tisztában van azzal, hogy mennyire súlyossá válhat a helyzet. Az Egyesült Királyságban, különösen Angliában az emberek viselkedése meglehetősen felelősségteljes volt abban a tekintetben, hogy megpróbáltak nem kimenni a szabadba, és sok időt tölteni ott, hogy kitegyék magukat a vírusnak. Azok a szörnyű jelenetek, amelyeket egy éve láthattunk – hogy az intenzív osztályok megteltek, és sok ember meghalt –, szerintem mára már történelem.” – mondta Sir John a BBC Radio 4 Today című műsorában.

Az orvosszakértők véleménye ellenére a számok mást mutatnak… A tegnap közzétett adatok azt mutatták, hogy karácsony napján 113 628 új fertőzöttet regisztráltak, majd karácsony másnapján további 103 558-at. Február közepe óta most a legmagasabb a koronavírusos betegek száma a kórházakban, miután a számuk egy hét alatt 74%-kal nőtt.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után