A Coviddal való együttélés a továbbiakban: Boris Johnson tegnapi nagy bejelentése arról, hogyan tovább 1

Boris Johnson nyilvánosságra hozta a Living with Covid nevet viselő tervezetét, amely magában foglalja a karanténkötelezettség megszüntetését a pozitív teszteredménnyel rendelkezők esetében, valamint az ingyenes tesztelés megszüntetését is.

A Coviddal való együttélés a továbbiakban: Boris Johnson tegnapi nagy bejelentése arról, hogyan tovább 3

Csütörtöktől – miután a parlament is jóváhagyta – megszűnik a törvényi előírás arra vonatkozólag, hogy pozitív Covid teszt után karanténba kelljen vonulni. Mindazonáltal azoknak a felnőtteknek és gyerekeknek, akiknek pozitív lesz a Covid tesztje, továbbra is azt tanácsolják, hogy maradjanak otthon és maradjanak legalább öt napig elkülönítve.

A pozitív teszteredményt produkáló személyekkel közvetlen kapcsolatba kerülő, beoltott emberektől már nem fogják elvárni, hogy hét napig teszteljék magukat. Emellett szintén megszűnik a nem beoltott, Covidossal közvetlen kapcsolatba kerülőszemélyek számára a karanténkötelezetség törvényi előírása is.

Az ingyenes tesztelést április 1-től szinte teljesen megszüntetik, és ehelyett csak a legsebezhetőbbek számára lesz ez elérhető opció, de a pontos részleteket majd az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége határozza meg. A tünetmentes személyek tesztelése is csak bizonyos helyeken, célzottan folytatódik majd, például a szociális gondozó otthonokban. Az Egészségügyi és Szociális Minisztérium viszont nem kap több támogatást a tesztelések elvégzésére.

Szintén megszűnnek a karantén kapcsán bevezetett támogatások, valamint az emberek jogi kötelezettsége, hogy közöljék munkáltatóikkal, ha el kell szigetelniük magukat. Az önkormányzatok elveszítik a hatáskörüket arra vonatkozólag, hogy lezárják azokat a területeket, ahol esetlegesen újra kitör a Covid járvány. Március 24-én pedig a kormány megszünteti a kötelező táppénzre és a foglalkoztatási támogatásra vonatkozó Covid-rendelkezéseket.

Az összes fennmaradó Covid-korlátozás feloldásáról szóló beszédét megnyitva Boris Johnson arra figyelmeztetett, hogy a járvány még nem ért véget, megemlítve azt is, hogy maga a királynő is pont a napokban lett Covidos. A miniszterelnök azt mondta: „Az elmúlt két évben közösen tett erőfeszítéseinknek köszönhetően ma már egészen más módon kezelhetjük ezt a járványt, a korlátozásoktól és megszorító intézkedésektől a személyes felelősségvállalás felé haladva… Ideje visszaszereznünk az önbizalmunkat. Nincs szükségünk törvényekre, amelyek arra kényszerítik az embereket, hogy odafigyeljenek mások egészségére. Támaszkodhatunk az egymás iránti felelősségérzetre. Tanuljunk meg tehát együtt élni ezzel a vírussal, és továbbra is védjük magunkat és másokat anélkül, hogy szabadságjogainkat korlátoznánk.”

Sir Chris Whitty professzor azt mondta, hogy az Omicron hullám „még mindig nem ért véget” az Egyesült Királyság egyes részein. Azt mondta, hogy a számok csökkennek, de a járvány még mindig tart. Anglia tiszti főorvosa azt is elmondta, hogy a jövőben új variánsok megjelenésére számít, amelyek közt lehet olyan, ami „jelentős problémákat” okozhat. Majd hozzátette: “Nagyon óvatosnak kell lennünk, ahogy a miniszterelnök úr is mondta.”

Ami pedig az utazási szabályokat illeti:

  • Az indulás előtti tesztek továbbra is csak beoltottak számára szűntek meg
  • Február 11-től megszűnt az érkezés utáni 2. napon elvégzendő PCR teszt is, de ez is csak a beoltottak számára
  • A Passenger Locator Form még mindig kötelezően kitöltendő utazás előtt, viszont az oltottak számára le lett egyszerűsítve, de a kormány már tervezi ennek az eltörlését is
  • Senkinek, aki Angliába érkezik, nem kell karanténba vonulnia, még akkor sem, ha nincs teljesen beoltva

Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után