A civileket is behívhatják, ha Nagy-Britannia is belép a háborúba 1

Nagy-Britanniának fel kell készülnie arra, hogy több tízezres „polgári hadsereget” toborozzon, ha netán a helyzet úgy alakul, hogy háborúba kerül olyan országokkal, mint Oroszország – figyelmeztetett a brit hadsereg vezetője egy baljós nyilatkozata során nemrégiben.

A civileket is behívhatják, ha Nagy-Britannia is belép a háborúba 3

Sir Patrick Sanders tábornok azt mondta, hogy az ország hadereje, beleértve az összes tartalékost, nem lenne elég nagy az ország védelmére, ha háborúra kerülne sor, és most elengedhetetlen, hogy Nagy-Britannia lefektesse egy ilyen esetre a „nemzeti mozgósítás” lépéseit.

A Délnyugat-Londonban a páncélos hadviselésről rendezett konferencián Sanders tábornok azt mondta, hogy Nagy-Britanniának három éven belül 120 000 főre kell növelnie hadseregét, beleértve a reguláris katonaságot, a tartalékosokat és a „stratégiai tartalék” csoportot – ami alatt nyugalmazott katonákat kell érteni. A Honvédelmi Minisztérium legfrissebb statisztikái szerint jelenleg 102 520 főt számlál a teljes brit katonaság és a tartalékosok összesen.

„Kelet- és észak-európai barátaink, akik sokkal jobban érzik az orosz fenyegetés közelségét, már most körültekintőbben járnak el, megalapozva a nemzeti mozgósítás lehetőségét” – mondta.

A vezérkari főnök állítólag ellenzi a hadkötelezettséget, de úgy vélte, hogy katonai konfliktus idején a civileket is be kell vonni az ország védelmébe. „Olyan hadseregre van szükségünk, amelyet úgy terveztek, hogy gyorsan tudjon növekedni, hogy könnyen életbe léptethessük az első lépcsőt, erőforrásokat biztosítson a második lépcsőhöz, és szükség esetén kiképezze és felszerelje a polgári hadsereget” – mondta.

„Ahogyan a NATO katonai bizottságának elnöke éppen a múlt héten figyelmeztetett, és ahogy a svéd kormány is tette, Svédország felkészítése kapcsán a NATO-csatlakozásra, most már nem pusztán kívánatos az előkészítő lépések megtétele annak érdekében, hogy szükség esetén háborús helyzetre is készen álljunk, hanem létfontosságú.”

A civileket is behívhatják, ha Nagy-Britannia is belép a háborúba 4

A Sanders tábornok kijelentéseivel kapcsolatos kérdésre Rishi Sunak hivatalos szóvivője azt mondta, hogy a lehetséges jövőbeli konfliktusokkal kapcsolatos „hipotetikus forgatókönyvek” „nem hasznosak”. Arra a kérdésre, hogy egyetért-e a tábornokkal, a szóvivő egyszerűen „nem”-et válaszolt. Arról pedig, hogy Rishi Sunak ki tudja-e zárni a sorozást a jövőben, azt mondták: „Semmiféle utalás nincs erre. A kormánynak nem áll szándékában ilyet tenni. A brit hadseregnek büszke hagyománya van az önkéntes haderőnek. Nem terveznek ezen változtatni.”

Sanders tábornok nyilatkozata alig néhány nappal azután történt, hogy a NATO katonai parancsnoka, Rob Bauer admirális kijelentette, hogy a katonai szövetségnek fel kell készülnie egy Vlagyimir Putyin erőivel vívott konfliktusra a következő 20 évben.

Elmondta, hogy ha Európában eszkalálódik a konfliktus, nagyszámú civilt kell behívni, és a kormányoknak mérlegelni kell a „mozgósítást, a tartalékosokat vagy a hadkötelezettség lehetőségét”.

Bauer admirális azt mondta: “Az embereknek meg kell érteniük, hogy igenis szerepet játszanak… Fel kell tudni ismerni, hogy nem minden tervezhető, és nem lesz minden kellemes és nyugodt a következő 20 évben.”

Sanders tábornok hozzátette, hogy az Egyesült Királyság nem kerülheti el a részvételt egy kiterjedt háború esetén, és fel kell készülnie arra, ami előtte állhat. Azt is elmondta: „Ukrajna helyzete brutálisan szemlélteti, hogy a reguláris hadseregek kezdik a háborúkat; de a polgári hadseregek nyerik meg őket.”

Ukrajna orosz inváziója – hangsúlyozta – „nem pusztán Donbász fekete talajáról, sem az orosz birodalom újjáépítéséről szól, hanem rendszerünk és életmódunk politikai, pszichológiai és szimbolikus legyőzéséről. Hogy hogyan reagálunk, az visszahat majd a későbbiekben. Az ukránok bátorsága egyelőre időt nyer nekünk.”

Sanders tábornok szerdán a következőket mondta: „Az elmúlt 30 évben a hadsereg létszáma felére csökkent; az elmúlt 12 évben 28 százalékos csökkenés volt”. És mindez akkor történik, amikor „egy törékeny világrend van, amelyet ellenségeink fel akarnak bontani. Óvatosan használom ezt a kifejezést, megjegyezve, hogy magában foglalja azokat is, akik aktívan szembe mennek érdekeinkkel, vagy ellenségesek velük”.

A tábornok már többször is bírálta a hadsereg csökkentését és annak hatásait. 2022-ben „perverznek” minősítette a hadsereg létszámleépítéseit, különösen azért, mert „Európában épp szárazföldi háború dúl, Putyin területszerzési ambíciói pedig az évtized hátralévő részére, és Ukrajnán túlra is kiterjednek”.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után