Elképesztő új lézerfegyvert mutatott be a brit hadsereg, amivel csak 10 GBP egy lövés, és simán leszedtek vele egy drónt a levegőből 1

Úgy tűnik már nem csak a filmekben láthatunk lézerfegyvereket, hanem a valóságban is egyre fejlettebb és használhatóbb ez a technológia. A brit katonaság pedig most ki is próbálta az egyik ilyen eszközt, hogy demonstrálják, mire képes.

Elképesztő új lézerfegyvert mutatott be a brit hadsereg, amivel csak 10 GBP egy lövés, és simán leszedtek vele egy drónt a levegőből 3

A DragonFire névre keresztelt lézer lövésenként körülbelül 10 fontba kerül mindössze. Ehhez képest a rombolókról indított rakéták egyenként körülbelül 1 millió fontba is kerülhetnek. A fegyver hatótávolsága továbbra is titkos, de a védelmi minisztérium (HM) közleménye szerint a tesztelés során alkalmazott precizitás egyenértékű egy 1 GBP-os érme egy kilométerről történő eltalálásával.

Ez egy olyan fegyver, ami akkor használható, ha a célpont nincs takarásban, és „bármilyen látható célpontra tüzelhetünk vele”. A The Times értesülése szerint több mérföldről megsemmisítette a feléje tartó drónokat, és öt éven belül bevethető lehet a hajókon. A 100 millió fontba kerülő rendszer tesztelésére a védelmi minisztérium egyik skóciai állomásán került sor.

„Ezek a kísérletek hatalmas előrelépést jelentenek az irányított energiafegyverek [DEW] által kínált potenciális lehetőségek felismerésében és az esetleges fenyegetések megértésében” – mondta Dr. Paul Hollinshead, a Honvédelmi Minisztérium védelmi tudományos és technológiai laboratóriumának (DSTL) vezérigazgatója.

“Több évtizedes tudásunknak, készségeinknek és műveleti tapasztalatunknak köszönhetően a DSTL szakértelme kritikus fontosságú ahhoz, hogy segítse a fegyveres erőket a jövőre való felkészülésben.”

A lézerfegyverek olyan hullámhosszon bocsátanak ki elektromágneses energiát, amelyet a célpont a leghatékonyabban nyel el, és ezáltal megolvad. A lézerrel irányított energiasugár áthatol a célpontokon, hogy megsemmisítse azokat – vagy még nagyobb kárt okoz, ha pl. egy robbanófejet talál el. A DEW-k „fénysebességgel” érik el a célpontjukat.

Elképesztő új lézerfegyvert mutatott be a brit hadsereg, amivel csak 10 GBP egy lövés, és simán leszedtek vele egy drónt a levegőből 4

Grant Shapps védelmi miniszter így nyilatkozott: „Ez a fajta élvonalbeli fegyverzet képes forradalmasítani a modern harcászatot úgy, hogy csökkenti a drága lőszerektől való függőséget, és emellett csökkenti a járulékos veszteségek kockázatát is.

A légi célpontok eltalálásának sikeres kísérlete a Porton Down-ban végzett tesztelés után történt, amelynek során egy nagy hatótávolságú lézersugarat lőttek ki számos célpontra különböző hatótávolságban. Tavaly azt is bejelentették, hogy nagy energiájú lézerfegyvereket építenek be egy Wolfhound típusú katonai járműbe is.

Tavaly egy 85 millió font értékű projektet is bemutattak egy, a Napnál is „milliárdszor” fényesebb lézer megépítésére. A Vulcan 20-20 lézert azonban a tudományos kutatás forradalmasítására fogják használni, új felfedezésekhez olyan területeken, mint a „tiszta energia” és a rákkezelés, nem pedig katonai célokra.

Az Egyesült Királyság nem egyedüli ország az irányított energiafegyverek fejlesztése terén hiszen az Egyesült Államok és további más országok is fejlesztik saját hasonló technológiájukat.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után