A brit miniszterelnök Ukrajnába akar menni 1

Boris Johnsonnak „értelmetlen és szükségtelen” lenne Ukrajnába látogatnia az orosz invázió kellős közepén – mondta a The Independentnek egy magas rangú kormányzati tisztviselő, majd hozzátette, hogy „arról nem is beszélve, mekkora felesleges kockázatot” jelentene egy ilyen utazás.

A brit miniszterelnök Ukrajnába akar menni 3

A Külügyi Nemzetközösségi és Fejlesztési Hivatal (FCDO) egyik tisztviselője azt nyilatkozta, hogy a miniszterelnöknek az idejét „inkább a Belügyminisztérium működési zavarainak kezelésére kellene fordítania”. Johnson az értesülések szerint eltökélt, hogy szeretne Ukrajnába utazni, hogy „megtapasztalhassa, mi történik most ott” – erősítette meg Oliver Dowden konzervatív képviselő.

A The Independent értesülése szerint az FCDO-hoz több kérelmet is nyújtottak be azzal kapcsolatban, hogy Boris Johnson személyesen látogatna el Ukrajnába. A minisztériumi tisztviselő azonban arra figyelmeztetett, hogy „egy ilyen művelet óriási kockázatokat rejtene magában mind az Egyesült Királyság tisztviselőire, mind a különleges erőkre nézve”.

„A brit miniszterelnök személyes látogatása az országba jelenleg közel sem az ukrán kormány első számú prioritása. Az ukránok két fő kérése továbbra is a több fegyver és segély küldése, valamint a menekültek bejutásának megkönnyítése az Egyesült Királyságba” – mondta a tisztviselő. Mind a munkáspárti, mind a tory képviselők támadták a Belügyminisztérium lassú reakcióját az ukrán menekültek Nagy-Britanniába való beengedése kapcsán, és emellett rengetegen elítélték Priti Patel belügyminiszter ragaszkodását a vízumkötelezettséghez.

Az Egyesült Királyság miniszterelnökének látogatása logisztikai támogatást igényel, és az orosz erőkkel való találkozás esetén fennáll a veszélye annak, hogy a NATO egyik tagja és Oroszország között eldurvuljon a helyzet. Ez pedig nagyjából ugyanaz a problémakör, amely miatt a NATO vezetői azt mondták, hogy nem védik meg Ukrajna légterét az oroszoktól, mivel ez a konfliktus gyors és súlyos eszkalációjához vezethet.

A tory képviselő megvédte Mr. Johnson azon vágyát, hogy Ukrajnába menjen, és azzal érvelt, hogy a kockázatos látogatás fontos lenne, hogy a miniszterelnök első kézből „lássa, mi történik a helyszínen”. „Nagyon más valakivel telefonon beszélni, mint ott lenni és látni, hogy mi folyik” – mondta a tory képviselő. A miniszter azt is elmondta viszont, hogy még nem született döntés az utazást illetően.

Egy magas rangú ukrán tisztviselő azt mondta az Independentnek, hogy hallott arról, hogy Johnson érdeklődését fejezte ki abban a tekintetben, hogy Zelenszkij elnökkel találkozna. Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a miniszterelnök látogatását illetően hivatalos értesítés hozzájuk még nem érkezett.

Ihor Zhovka, az ukrán elnök nemzetközi kapcsolatokért felelős tanácsadója ugyanakkor meghívta az amerikai elnököt Kijevbe. Lengyelország, Szlovénia és Csehország miniszterelnöke Kijevben viszont már találkozott is az ukrán elnökkel, miután vonattal átutaztak Lengyelországból. Az EU vezetői csütörtökön Brüsszelben gyűlnek össze Joe Biden amerikai elnökkel együtt a háborús helyzet megvitatásának céljából, de Boris Johnson úgy tudni, hogy nem csatlakozik hozzájuk.    Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után