A brit miniszterelnök legfrissebb nyilatkozata a gazdasági helyzetről, az inflációról és a válságról: „már látszik a fény az alagút végén” 1

Rishi Sunak elmondta, hogy az infláció nem esik olyan gyorsan, mint szeretné, de úgy véli, az emberek már „látják a fényt az alagút végén”. A miniszterelnök 2023-ban kormánya legfőbb prioritásává tette az infláció felére csökkentését mondván, hogy a válság megfékezésének ez az egyik kulcsa.

A brit miniszterelnök legfrissebb nyilatkozata a gazdasági helyzetről, az inflációról és a válságról: „már látszik a fény az alagút végén” 3

Az inflációs rátának 5% körül vagy ennél alacsonyabbnak kell lennie az év végére ahhoz, hogy Sunak úr teljesítse ígéretét, azonban júniusban még 7,9%-on állt – a májusi 8,7% -ról tovább csökkenve de 2022 márciusa óta még így is ez a legalacsonyabb érték.

Sunak úr az LBC műsorában Nick Ferrarinak ezt mondta: „Tudom, hogy a családok a megélhetési költségekkel továbbra is küszködnek, ezért tűztem ki az infláció felére csökkentését elsődleges célomnak, és elmondhatom, hogy jó irányba haladunk. Olyan gyorsan történik, mint szeretném? Nem. Olyan gyorsan csökken-e, amilyen gyorsan bárki más szeretné? Nem. De a legutóbbi számok azt mutatják, hogy jó irányba haladunk, az infláció csökken, és szerintem az emberek már látják a fényt az alagút végén.”

„De nézd, az a helyzet, hogy ragaszkodnunk kell a tervhez, nem könnyű lenyomni az inflációt. Ehhez nehéz, de felelősségteljes döntéseket kell hoznom az ország nevében. Nem könnyűek, kapok is értük kritikát rendesen, de meg fogom csinálni, mert hosszú távon mindenki számára jobb lesz, és elhatároztam, hogy ragaszkodom ehhez az irányhoz, és csökkentem az inflációt mindenkinek.”

Miután egy betelefonálótól hallott a lakáshitel-helyzetükről, Sunak úr a következőket mondta neki: „Az infláció az, ami mindenkinek problémát okoz a megnövekedett számlák által, és ez az infláció az, ami miatt a Bank of Englandnek alapkamatot kell emelnie.”

“És minél gyorsabban csökkentjük az inflációt, annál gyorsabban tudjuk enyhíteni ezeket a nyomásokat, és ezért bízniuk kell bennem, látták, hogy ezt tettem a világjárvány idején is, tudom, hogyan irányíthatom a gazdaságot az egész ország számára, le fogom csökkenteni az inflációt, meghozom a szükséges – nem könnyű – döntéseket, és bízzanak bennem, és higgyék el nekem, hogy úgy cselekszem, hogy az az önök érdekét szolgálja.”

“Mert minél gyorsabban csökkentjük az inflációt, annál gyorsabban tudjuk elkezdeni a kamatok csökkentését is, és enyhíteni a nyomást az olyan lakástulajdonosok számára, mint önök.” – mondta a miniszterelnök.

A Bank of England eközben 15 éves csúcsra emelte a kamatlábakat, mivel zsinórban 14. alkalommal jelentette be a banki alapkamat megemelését. A jegybank csütörtökön további 0,25 ponttal 5,25 százalékra emelte az alapkamatot, ami 2008 februárja óta a legmagasabb szint. Ez annak ellenére történt, hogy a legfrissebb inflációs statisztikákból kiderült, hogy az árak emelkedése végre a vártnál nagyobb mértékben lassult, és jelenleg az elmúlt egy évet figyelembe véve 7.9%-on áll.

Andrew Bailey a Bank of England vezére azt mondta: „Tudjuk, és szerintem nagyon fontos kihangsúlyozni, hogy az infláció nagyon komoly hatással van a legkevésbé jómódúakra.”

“Az infláció olyan fő összetevői, mint az energia és az élelmiszer az alacsonyabb jövedelmű családok kiadásainak aránylag nagyobb részét teszik ki” – mondta. „De hangsúlyozom, hogy a gazdaság ellenállóbb lett. Igen, a munkanélküliség egy kicsit nőtt, de még mindig történelmi viszonylatban alacsony szinten van. Mindemellett pedig nem süllyedt az ország recesszióba, és az előrejelzések szerint nem is fog.”   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után