Fiatalok százezrei kaphatnak vissza pénzt egy hiteltörlesztési hiba miatt Nagy-Britanniában 1

Fiatal diákok és diplomások százezrei kaphatnak vissza pénzt „helytelen” diákhitel-törlesztés miatt. A Save The Student nevű weboldal, amely ingyenes, pártatlan pénzügyi tanácsokat ad a diákoknak, megállapította, hogy a 2021/22-es pénzügyi évben több mint 850 000 diák végzett szükségtelen diákhitel-visszafizetést. A többségük pedig nem igényelt visszatérítést.

Fiatalok százezrei kaphatnak vissza pénzt egy hiteltörlesztési hiba miatt Nagy-Britanniában 3

Az új adatok, amelyeket a Diákhitel Társasághoz beérkezett megkeresés útján szereztek meg, azt mutatják, hogy ezeknek a hibás kifizetéseknek a összértéke meghaladta a 100 millió fontot. A túlfizetések miatt az érintett 856 475 diáknak mindössze két százaléka igényelt visszatérítést. A számok továbbá azt mutatják, hogy 39 000 diák volt, aki tévedésből törlesztett gyorsabban a kelleténél, és több mint 50 000-en folytatták a törlesztőrészletek fizetését annak ellenére, hogy már kiegyenlítették a tartozásukat. Több mint 200 ezren voltak, akik pedig rossz ütemterv alapján fizették vissza diákhitel-tartozásukat.

Általában azok a diplomások, akik kifizették a tartozásukat, és továbbra is fizettek, automatikusan visszatérítést kapnak, de a Save The Student figyelmeztetett, hogy ez nem mindig igaz azokra, akik túlfizetnek. Jelenleg az Egyesült Királyság egyetemei legfeljebb évi 9250 GBP-t számíthatnak fel egy alapképzésért, a végzettek pedig kötelesek visszafizetni a tandíjhitelt, a fenntartási hiteleket és az egyéb kapcsolódó kölcsönöket.

A visszafizetés módjai attól függően változnak, hogy a magánszemély alkalmazott vagy egyéni vállalkozó, és a törlesztéseket automatikusan levonják a fizetésből az adóval és az NI-al együtt.

Hogyan igényelhetek visszatérítést?

A visszatérítés igénylésére való jogosultság ellenőrzéséhez a Save The Student azt tanácsolja, hogy mindenki ellenőrizze a régi fizetési összesítőket, és hasonlítsa össze azokat az adott évre vonatkozó visszafizetési szabályokkal és küszöbértékekkel.

Azok a diákok, akik már nem férnek hozzá a régi számlájukhoz, felhívhatják a Diákhitel Társaságot, hogy ellenőrizzék ők. „Azoknál a diákoknál, akik annak ellenére fizetik diákhitelüket, hogy a küszöbérték alatt keresnek, ennek általában az az oka, hogy fizetésük az év során változott” – mondta Tom Allingham, a Save The Student pénzszakértője.

„Vegyük például Angliát és Walest, ahol a Plan 2 visszafizetési küszöbe jelenleg évi 27 295 GBP. Attól függően, hogy milyen gyakran fizetnek, a törlesztés ennek a küszöbnek a havi vagy heti megfelelője szerint történik. Tehát, ha valaki több műszakban dolgozik, bónuszt kap, vagy az év folyamán jobban fizetett munkakörbe kerül, akkor elkezdhet törleszteni. Ha azonban a teljes bevétele a pénzügyi év végén még mindig nem éri el a 27 295 GBP-t, jogosult a visszafizetések visszatérítésére.”

„Ha valaki úgy gondolja, hogy hibásan törlesztette a diákhitelt, általában megéri visszatérítést igényelni. Különösen a Plan 2 szerinti hitellel rendelkező diplomásoknak kell erre törekedniük, mivel körülbelül 80 százalékuk egyenlegét 30 év után várhatóan részben vagy egészben törölteti a kormány.”

„A más típusú diákhitellel rendelkező diákoknak is fontolóra kell venniük a visszatérítés lehetőségét. Bár ők nagyobb valószínűséggel fizetik vissza a visszakért pénzt egy bizonyos ponton, néhány száz font visszakövetelése akkor is jól jöhet a megélhetési válság közepette.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után