A brit miniszterelnök ígéretet tett, hogy nem lesz több lockdown, és nem fognak újra szigorítani 1

Boris Johnson az egyik legfrissebb nyilatkozatában megígérte a Nagy-Britanniában élőknek, hogy ha a lockdown feloldása kezdetét veszi, onnantól kezdve nem fognak újabb szigorításokat bevezetni, nem lesz újabb lezárás és „csak előrefelé megyünk tovább”. Elmondta továbbá, hogy az ütemterv ugyan óvatos és megfontolt lesz, de fokozatosan visszatér végre minden a normál kerékvágásba.

A brit miniszterelnök ígéretet tett, hogy nem lesz több lockdown, és nem fognak újra szigorítani 3

Sajnos azonban hiába követelik a konzervatív képviselői, hogy nevezzen meg konkrét dátumokat, hogy mikor nyithatnak majd újra az egyes szektorok, üzletek, kocsmák, éttermek erre egyelőre nem volt hajlandó. Azt mondta, hogy a február 22-én prezentálásra kerülő dokumentumban levő dátumok csak a lehetséges legkorábbi időpontokat fogják tartalmazni. Tehát az még mindig nem lesz biztos, hogy akkor újra is nyithat majd az adott szektor.

Arra ösztönözve a briteket, hogy legyenek „optimisták, de ugyanakkor türelmesek is”, Mr. Johnson a Downing Street-i sajtótájékoztatóján elmondta: „Remélem, hogy nincs már sok idő hátra (ebből a lockdownból)… Azt akarom, hogy ez a lezárás legyen az utolsó.”

A nap folyamán korábban London délkeleti részén egy oltási központban tett látogatása alkalmával a miniszterelnök egyértelműen mindenki tudtára adta, hogy a korlátozások enyhítése lassabb lesz, mint azt a kritikusok követelik. A Covid Recovery Group szerint miután az 50 éven felüliek áprilisra megkapják az oltást, onnantól kezdve semmiféle korlátozás nem lesz hivatalosan indokolható.

A miniszterelnök megerősítette azt is, hogy március 8. a kitűzött dátum az iskolák újranyitására (bár ez még nem hivatalos), és azt is elmondta, hogy “egyre magabiztosabb és optimistabb” egyéb korlátozások feloldását illetően is. Korábbi nyilatkozatában az is elhangzott például, hogy A koronavírus gyorstesztek használatával a klubok és színházak is újra megnyithatnák a kapuikat.

Emellett nem győzte dicsérni mindazokat, akiknek köszönhetően sikerült február 15-re elérni, hogy a 15 millió legveszélyeztetettebb lakos be legyen oltva. A brit statisztikai hivatal adatai szerint pedig eddig alig volt olyan, aki nem kérte, vagy nem fogja kérni az oltást, a megkérdezettek közt.

Sir Simon Stevens, az NHS England vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy április végét tűzték ki célul a kilenc leginkább veszélyeztetett csoport beoltása, beleértve az összes 50 éven felüli személyt is, de hozzátette, hogy ha a rendelkezésre álló oltóanyag mennyisége növekedne, úgy ennél gyorsabban is haladhatnak.     Forrás

Megosztás