Nagy-Britannia sikeresen elérte az oltási programban kitűzött célt: jöhet a korlátozások feloldása... 1

Boris Johnson hivatalosan is bejelentette, hogy Nagy-Britannia sikeresen elérte a kitűzött célt, mely szerint február 15-re beoltották az országban a 15 millió legveszélyeztetettebb helyzetben levő személyt.

Nagy-Britannia sikeresen elérte az oltási programban kitűzött célt: jöhet a korlátozások feloldása... 3

Most, hogy az oltás első adagját a legidősebbek, a súlyos betegek és az egészségügyben dolgozók megkapták, a listán a következők a 65 év fölöttiek illetve az egyéb, kevésbé súlyos egészségügyi problémákkal küzdők lesznek. Így most még nagyobb a nyomás a minisztereken, hogy február 22-re rakják össze az ütemtervet, ugyanis a miniszterelnök azt ígérte, hogy amennyiben az oltási program a tervek szerint halad, azon a napon kihirdeti, hogy miként fogja fokozatosan feloldani a korlátozásokat az országban.

Ami a statisztikai adatokat illeti, az elmúlt 3 hét során Londonban 70%-kal csökkent a koronavírus okozta halálesetek száma. Január 1. óta 88%-kal csökkent az új fertőzöttek aránya, a kórházi ápolásra szorulóké pedig 66%-kal. A koronavírus miatt kórházban levők száma is 55%-kal kevesebb, mint az év legelején. Ez nagyszerű hír és egyben azt is jelenti, hogy a brit főváros jó irányban halad a járvány legyőzése felé.

A kormány jelenlegi tervei szerint Március 8-tól az emberek újra legálisan találkozhatnak de egyszerre csak egy a háztartásukon kívüli barátjukkal egy kávéra egy park padján vagy kiülhetnek piknikezni. De bent találkozni valakinek a lakásában illetve nagyobb összejöveteleket szervezni továbbra sem lesz megengedett.

A miniszterelnök szombaton kijelentette, hogy “nagyon reméli”, hogy minden iskola egyszerre újranyithat majd márciustól, de azt is elmondta, hogy a kormány még figyelemmel akarja kísérni az R szám változását, mielőtt túlzottan elhamarkodott döntést hozna.

Szintén fontos tudni, hogy a mai naptól lép érvénybe az új karantén rendszer a külföldről érkezők számára, ami annyit tesz, hogy a 33 piros listés ország területéről érkezők kénytelenek lesznek hotelben megszállni 10 napra, a kormány által kijelölt hotelekben.

A kormánypárti politikusok egy jelentős része igyekszik nyomást gyakorolni a miniszterelnökre, hogy kezdje el végre feloldani a korlátozásokat de a tudományos tanácsadók óvatosságra intenek, mondván hogy a lockdown túl gyors feloldása egy harmadik hullámhoz vezethet.

Néhány konzervatív párti képviselő hivatalos levelet is írt a miniszterelnöknek, melyben elmondták, hogy összesen 63 kormánypárti képviselő van, aki a benne foglaltakat teljes mértékben támogatja. Ebben arra kérték Mr. Johnsont, hogy  március 8-án mindenképp nyissanak újra az iskolák, és legkésőbb húsvétig az éttermek és kocsmák is.

Vasárnap azonban Dominic Raab, a külügyminiszter elutasítólag nyilatkozott a téma kapcsán, és azt mondta, hogy nem lehet mindent feloldani április végéig. “Nagyon óvatosnak kell lennünk a továbbiakban. Eddig nagyon jól haladtunk. Nem engedhetjük meg, hogy mindent tönkre tegyünk azzal, hogy túl hamar akarunk túl sokmindent módosítani.”             Forrás

Megosztás