„A klubok, szórakozóhelyek, színházak újranyithatnak a gyorstesztek segítségével” – Boris Johnson 1

A koronavírus gyorstesztek használatával a klubok és színházak újra megnyithatnák a kapuikat – mondta Boris Johnson, brit miniszterelnök az egyik legutóbbi nyilatkozatában.

„A klubok, szórakozóhelyek, színházak újranyithatnak a gyorstesztek segítségével” – Boris Johnson 3

A Downing Street-i sajtótájékoztatón felszólalva Mr. Johnson ugyanakkor ismét kizárta a „vakcina-útlevelek” használatát az immunitás bizonyítékaként azok számára, akik kocsmákba vagy szórakozóhelyekre akarnak majd menni.

De a miniszterelnök kihangsúlyozta, hogy miután az oltást a lakosság egy jelentős része már megkapta, úgy gondolja, hogy a gyorsteszteknek, amelyek perceken belül megmutatják, ha valaki fertőzött, komoly szerepük lehet abban, hogy az emberek nyugodtan bemehessenek azokra a helyekre, eseményekre, ahol a távolságtartási szabályokat a legnehezebb fenntartani.

A miniszterelnök nyilatkozata valószínűleg riadalmat kelt majd a kritikusok körében, akik többen is azt hangoztatják, hogy bár a gyorstesztek képesek voltak jelezni néhány tünetmentes Covid-19 esetet is, azonban sok hamis negatív eredményt is produkáltak, azt a hamis biztonságérzetet adva ezzel az embereknek hogy minden rendben van és nem betegek.

A Public Health England legfrissebb statisztikai adatai azt mutatták, hogy a teszt általános érzékenysége alig éri el a 76,8 százalékot – vagyis 23,2 százalék hamis negatív eredményt produkál -, sőt ez a szám tovább csökken és csak 57,5 ​​százalék, ha nem szakképzett személyzet végzi el a tesztet.

Mr. Johnson azt nyilatkozta, hogy az elkövetkező hónapok során a gyorstesztek szerepe igencsak megnövekedhet, főleg az olyan helyek újranyitása kapcsán, mint a színházak vagy klubok és egyéb olyan helyek, amelyeket a járvány kezdete óta még egyáltalán nem sikerült újranyitni.

„Úgy hiszem, hogy ez az az út amin haladnunk kell előre, és amin a vállalkozásoknak is haladnak majd előre. Már moat láthatjuk, hogy rengeteg vállalkozás igyekszik kihasználni a gyorsteszte nyújtotta előnyöket. Meggyőződésem, hogy ezek a fajta tesztek az oltási programmal kombinálva a helyes irány. De ugyanakkor fontos kihangsúlyoznom, hogy még korai lenne messzemenő következtetéseket levonni. Még sokmindent át kell beszélnünk a téma kapcsán.” – mondta a miniszterelnök.        Forrás

Megosztás