A brit miniszterelnök „beismerő vallomása”: videón kért bocsánatot és magyarázkodott Boris Johnson 1

Boris Johnson nyíltan bocsánatot kért, és megerősítette, hogy a büntetését kifizette azért, mert 2020 júniusában részt vett egy születésnapi bulin a Downing Streeten, de ragaszkodott hozzá, hogy akkor „nem tűnt fel neki” az, hogy megszegte volna a szabályokat. A vádak ellen védekezve, miszerint félrevezette a parlamentet a lockdown bulikkal kapcsolatban, Johnson ragaszkodott hozzá, hogy „teljesen jóhiszeműen beszélt”, amikor azt mondta az alsóház képviselőinek, hogy egyetlen Covid-szabályt sem szegtek meg.

A brit miniszterelnök „beismerő vallomása”: videón kért bocsánatot és magyarázkodott Boris Johnson 3

Tegnap kiderült, hogy Boris Johnsont és Rishi Sunakot is pénzbírsággal sújtják a Downing Street-i lockdown partikkal kapcsolatos rendőrségi vizsgálat következményeképp. A történtek után Johnsont és Sunakot többen is azonnali lemondásra szólították fel, többek között Keir Starmer a munkáspárt vezetője is, aki szerint a konzervatívok „teljesen alkalmatlanok a kormányzásra”.

Boris Johnson mindazonáltal egyértelműen kijelentette, hogy nem mond le, mindazok után, hogy ő lett az első olyan regnáló brit miniszterelnök, akit a rendőrség törvénysértésen kapott. Arra a kérdésre, hogy lemond-e, azt válaszolta: „Szeretném folytatni és teljesíteni a kapott megbízatásomat.”

Mr. Johnson világossá tette, hogy nem kiárt, hogy további pénzbírságokra is számíthat, miközben a Fővárosi Rendőrség vizsgálata az incidensek kapcsán tovább folytatódik. Büntetést küldtek emellett a miniszterelnök feleségének, Carrie-nek és Rishi Sunak pénzügyminiszternek is a 2020. június 19-én Mr. Johnsonnak a kabinetszobában tartott meglepetés születésnapi partijával kapcsolatban. De úgy tudni, Johnson a Scotland Yard által vizsgált további 11 esemény közül legalább három másikon is részt vett.

Johnson megerősítette, hogy megbírságolták a születésnapi buli miatt – amelyen egy közeli ismerőse korábban azt mondta, hogy egy „tortával lesből támadtak rá” –, és azt mondta: „Kifizettem a bírságot, és még egyszer szeretnék bocsánatot kérni, és ennek szellemében szeretném nyíltan és őszintén teljesen világossá tenni, hogy pontosan mi történt azon a napon.”

Elmondta, hogy aznap reggel 7-kor kezdett dolgozni, nyolc meetingen vett részt, majd látogatást tett Hemel Hempsteadben, mielőtt visszatért volna a Downing Streetre. „Röviddel 14 óra után volt egy rövid összejövetel a kabinetteremben, amely kevesebb, mint 10 percig tartott, amelyen a velem együtt dolgozók kedvesen elmondták jókívánságaikat. Őszintén meg kell mondanom, hogy akkor nem jutott eszembe, hogy ez szabálysértés lehet. De most már alázattal beismerem, hogy megszegtem a szabályokat. De úgy gondolom, hogy a legjobb, amit most tehetek, ha rendeztem a bírságot, és az aktuális munkára koncentrálok. És ezt fogom tenni.” – magyarázta Mr. Johnson.

„Megértem a haragot, amelyet sokan éreznek majd amiatt, hogy én magam elbuktam, amikor éppen azon szabályok betartásáról lett volna szó, amelyeket az általam vezetett kormány a nyilvánosság védelmében vezetett be.”

„És teljes őszintén elfogadom, hogy az embereknek joguk van ettől többet elvárni. Most még nagyobb elkötelezettséget érzek, hogy teljesítsem a britek prioritásait – gazdaságunk megerősítését, munkahelyek és lehetőségek teremtését az Egyesült Királyság területén, és természetesen annak biztosítását, hogy Putyin kudarcot valljon Ukrajnában és enyhüljön a keményen dolgozó családokra nehezedő teher a magasabb energiaárak miatt. Kellő alázattal, de maximális elszántsággal vállalom azt a feladatot, hogy teljesítsem kötelességemet, és azt tegyem, ami a legjobb az országnak, amelyet szolgálok.”

Az ellenzéki vezetők és a gyászoló családok felszólítására, hogy mondjon le, Mr. Johnson ezt válaszolta: „Úgy gondolom, hogy az a dolgom, hogy továbblépjek és teljesítsem a feladataimat ennek az országnak a lakóiért. És én ezt fogom tenni.”

A YouGov 2460 felnőtt körében végzett keddi közvélemény-kutatása szerint az emberek 57%-a gondolja úgy a történtek fényében, hogy a miniszterelnöknek mennie kellene, és ugyanennyien gondolják ezt a pénzügyminiszterről is.      Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után