ÓRIÁSI BLAMA: Boris Johnson és a pénzügyminiszter hivatalosan is bűnösnek találtatott a lockdown bulik kapcsán és a lemondásukat követelik 1

Hivatalosan is bejelentésre került, hogy Boris Johnsont és Rishi Sunakot is pénzbírsággal sújtják a Downing Street-i lockdown partikkal kapcsolatos rendőrségi vizsgálat következményeképp. A Downing Street szóvivője ezt mondta: „A miniszterelnök és a pénzügyminiszter a mai napon kapott értesítést arról, hogy a fővárosi rendőrség fix büntetést kíván kiszabni rájuk.”

ÓRIÁSI BLAMA: Boris Johnson és a pénzügyminiszter hivatalosan is bűnösnek találtatott a lockdown bulik kapcsán és a lemondásukat követelik 3

A bejelentés hallatán Johnsont és Sunakot többen is azonnali lemondásra szólították fel, többek között Keir Starmer a munkáspárt vezetője is, aki szerint a konzervatívok „teljesen alkalmatlanok a kormányzásra”.

A Met Police bejelentette, hogy eddig összesen több mint 50 bírságot szab ki a Covid lockdown szabályainak megsértése miatt Whitehallban és a Downing Streeten. Így tehát a március végén kiadott 20 büntetésen felül 30 további bírság kerül kiosztásra. A rendőrség közölte, hogy még mindig tart a nagy mennyiségű „nyomozati anyag” vizsgálata, amely további bírságok kiosztásához vezethet.

A rendőrség alapból nem nevezte meg a megbírságolt személyek egyikét sem, de a Downing Street korábban ígéretet tett, hogy transzparens lesz, és ha a miniszterelnök a törvénysértők csoportjába tartozna, akkor azt nyilvánosságra fogják hozni.

Boris Johnson az első regnáló miniszterelnök a brit történelemben, aki hivatalosan is megszegte a törvényt és büntetést kapott. Feleségét, Carrie Johnsont is pénzbírsággal sújtották. Az egyelőre nem tisztázott pontosan, hogy mely eseményekre vonatkoznak a bírságok. A Met az állítólagos Covid-törvénysértéseket 12 különböző összejövetel kapcsán vizságálja Whitehallban és a Downing Streeten. A miniszterelnök, aki a 12 eseményből haton vett részt, mindig is tagadta, hogy megszegte volna a lockdown szabályokat.

Sir Keir Starmer, a Munkáspárt vezetője Johnson és Sunak lemondását követelte, míg a liberális demokraták vezetője, Sir Ed Davey a parlament összehívását kérte a miniszterelnök elleni bizalmatlansági szavazás céljából.

ÓRIÁSI BLAMA: Boris Johnson és a pénzügyminiszter hivatalosan is bűnösnek találtatott a lockdown bulik kapcsán és a lemondásukat követelik 4

Sok konzervatív képviselő már korábban felszólította Johnsont, hogy mondjon le a Downing Street-i pártbotrány miatt. Többen azonban megváltoztatták álláspontjukat az ukrajnai háború kezdetét követően, mondván, hogy az országnak egységesnek kell lennie a nemzetközi válság idején.

Sadiq Khan London polgármestere a Twitteren ezt írta: „Az a miniszterelnök, aki megszegi a saját kormánya által hozott törvényeket, majd hazudik róla, nem alkalmas hivatalára. A családok hatalmas áldozatokat hoztak, és betartották a törvényt. Sokan telefonon vettek búcsút szeretteiktől, miközben a miniszterelnök bulizott. Boris Johnsonnak le kell mondania.”

A kormányfő többször is azt mondta az alsóház képviselőinek, hogy nem szegett meg semmilyen szabályt – még azután is ezt állította, hogy bevallotta, hogy amúgy részt vett egy 2020 májusában megrendezett „hozz magadnak piát” bulin. A szakértők azonban azt mondják, hogy Sunak nagyobb valószínűséggel fog lemondani posztjáról, mint Johnson, miután egy igen kemény héten van túl, amikor is a családja adóügyei is górcső alá kerültek. Hogy ez a mostani újabb kínos fordulat lesz-e az utolsó csepp a pohárban a miniszterelnök, vagy a pénzügyminiszter pályafutását illetően, arról egyelőre csak találgatások folynak… Az viszont biztos, hogy egyre többen egyre elégedetlenebbek a vezetéssel Nagy-Britanniában.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után