A brit kormány tegnapi nagy bejelentése: Covid, minimálbér, támogatások, adók (összefoglaló) 1

Összefoglaltuk nektek a Rishi Sunak, brit pénzügyminiszter által a szerdai költségvetésben bejelentett változásokat, amik az angliai magyarokat is érintik, és mindenkinek hasznos lehet róluk tudni. A költségvetés a „covid utáni” időszakra összpontosít a pénzügyminiszter elmondása szerint, és utat nyit a „miniszterelnök által megálmodott magasabb bérekkel, magasabb szakképzettséggel és növekvő termelékenységgel megáldott gazdaság felé”. Íme:

A brit kormány tegnapi nagy bejelentése: Covid, minimálbér, támogatások, adók (összefoglaló) 3

Az Office for Budget Responsibility (OBR) független előrejelző szervezet 3 százalékról 2 százalékra csökkentette a Covid-19 gazdaságra gyakorolt ​​negatív hatására irányuló becslését – mondta Sunak a parlament alsóházában a szerdai beszédében. Az OBR a koronavírus-járvány miatti munkanélküliségre vonatkozó előrejelzését is 12 százalékról 5,2 százalékra csökkentette.

A minimálbér jövőre 9,50 fontra emelkedik óránként, a jelenlegi 8,91 fontról. A 21 és 22 év közöttiek 83 p-vel kapnak majd többet vagyis 9,18 fontra emelkedik az órabérük, a 18 és 20 év közöttiek fizetése óránként 27 pennyel 6,83 fontra, a 16 és 17 év közöttiek bére pedig 19 pennyvel 4,62 GBP-ről 4,81 GBP-re ugrik áprilistól.

Rishi Sunak, bejelentette továbbá, hogy 63 százalékról 55 százalékra csökkenti a Universal Credit mértékének csökkenését a dolgozók minden egyes, a munkájukkal megkeresett font után. Vagyis fontonként 8%-kal kevesebb lesz a levonás.

Az alkoholra kivetett adót „radikálisan” egyszerűsíteni fogják egy olyan rendszer bevezetésével, amelynek lényege a „minél erősebb az ital, annál magasabb az adókulcs” elve lesz. A csapolt sörökre és ciderekre kivetett adó a „draught relief” keretein belül 5 százalékkal csökken.

Az üzemanyagadó tervezett emelése az utolsó pillanatban mégis elmarad, mivel az árak így is nyolc éve nem voltak ilyen magasan.

Az angliai, skóciai, walesi és észak-írországi repülőterek közötti járatokra 2023 áprilisától új, alacsonyabb légiutas-illeték vonatkozik majd.

Sunak azt is megerősítette, hogy a 25 millió GBP feletti nyereséggel rendelkező ingatlanfejlesztőkre 4 százalékos illetéket vetnek ki, hogy így segítsenek létrehozni egy 5 milliárd GBP-os alapot a nem biztonságos burkolatok eltávolítására.

További 2,2 milliárd fontot kapnak a bíróságok és a börtönök. 300 millió fontot fordít majd a kormány az „A Start for Life” szülői programra, és 2024/25-ig további 170 millió fontot fordítanak a gyermekgondozás támogatására.

Új, 50 százalékos üzleti adókedvezmény lép életbe a kiskereskedelemben, a vendéglátásban és a szabadidős szektorban, és a jogosult vállalkozások legfeljebb 110 000 GBP összegig tudják majd a kedvezményt igénybe venni. Az NHS megtámogatására pedig durván 6 milliárd fontot tervez költeni a kormány a következő 1 év során, amit többen úgy jellemeztek, hogy kb annyit ér, mint egy hatalmas tátongó sebre rátenni egy ragtapaszt.      Forrás

(Visited 1 times, 1 visits today)
Megosztás