300 millió fontos csomag jön a Nagy-Britanniában élő családok támogatására 1

A brit pénzügyminiszter a szerdai költségvetés során bejelentette, hogy a kormány durván 300 millió fontot szán a „Start for Life” csomagra, amelynek célja a családok megsegítése lesz.

300 millió fontos csomag jön a Nagy-Britanniában élő családok támogatására 3

Rishi Sunak ezt a családok megsegítésére szánt 300 milliós összeget egy nagyobb, 500 milliós támogatási csomag egyik részeként jelentette be. A munkáspárt természetesen egyből kritizálta, mondván hogy ekkora összeggel a töredékét sem tudják visszaadni annak, amit az utóbbi évtized során a megszorításokkal elvettek, és amennyi családot ez alatt az idő alatt szegénységbe taszítottak.

Mindenesetre a bejelentésben a pénzügyminiszter elmondta, hogy az összegből durván 80 millió fontot arra szánnak, hogy Anglia számos különböző pontján összesen 75 új ún. Family hub-ot hozzanak létre. Ezek olyan támogató központok, ahol a családok egy helyen hozzáférhetnek az összes fontos szolgáltatáshoz. A szakértők szerint ez gyakorlatilag a Sure Start program újraindítása lesz, a munkáspárt egyik korábbi programja, amelyet David Cameron irányítása alatt drasztikusan lefaragtak.

A bejelentésben elhangzottak szerint további 100 millió fontot a leendő szülők mentális egészségének támogatására fordítanak majd, és emellett egy másik 120 millió fontot egyéb átfogó családsegítő programokba tolnak majd bele.

A társadalom mintegy 300 000 főt számláló legsebezhetőbb rétegét pedig további 200 millió fonttal támogatják majd, hogy segítséget nyújtsanak vele a komplex és nehéz helyzetben lévőknek, akiknél sok esetben a család valamilyen okból nincs ott, hogy segítő kezet nyújtson.

„A kutatások egyértelműen azt bizonyítják, hogy egy gyermek életének első 1001 napja a legmeghatározóbb. Ma erre egy 300 millió fontos Start for Life csomaggal szeretnénk reagálni a családok számára, színvonalas nevelési programokkal, és személyre szabott szolgáltatásokkal a perinatális mentális egészség támogatására… emellett pedig további 200 millió fontot fordítunk a családok támogatására létrehozott programunkra…” – mondta beszédében a pénzügyminiszter.

Az Early Years Alliance szerint további sürgős támogatásra lenne szükség a gyermekgondozók és óvodák számára is, amelyek közül az utóbbi időben több ezernek kellett bezárnia.

Vicky Nevin, az NSPCC munkatársa pedig ezt nyilatkozta: „Aggasztó, hogy ebből a csomagból hiányzik az egészségügyi látogatók támogatása. Az egészségügyi látogatók fontos szerepet töltenek be, mert észreveszik, ha a szülők mentális egészségi problémákkal küszködnek, és a családoknak további támogatásra van szükségük. Azonban az ebben a szakmában dolgozók számát durván egyharmadával csökkentették 2015 óta.”       Forrás

Megosztás