Sok alacsony fizetésű dolgozónak £1,000-tal is több marad hamarosan a zsebében Nagy-Britanniában 1

Az alacsony fizetésű dolgozók közül, akik Universal Creditet kapnak, sokan évi 1000 fonttal is többet tarthatnak majd meg a juttatásaiból hamarosan Nagy-Britanniában, derült ki a pénzügyminiszter mai nagy bejelentésének egyik részeként.

Sok alacsony fizetésű dolgozónak £1,000-tal is több marad hamarosan a zsebében Nagy-Britanniában 3

Rishi Sunak , brit pénzügyminiszter ma bejelentette, hogy 63 százalékról 55 százalékra csökkenti a támogatás mértékének csökkenését a dolgozók minden egyes, a munkájukkal megkeresett font után. Vagyis fontonként 8%-kal kevesebb lesz a levonás. A lépés némi megkönnyebbülést jelent sok millió embernek, akiket sújt a héten bevezetett, és sokat kritizált, heti 20 GBP-os Universal Credit csökkentés.

A pénzügyminiszteren hatalmas volt a nyomás az utóbbi hetekben, hogy tegyen valamit, ugyanis az imént említett csökkentés durván 6 milliárd fontot vesz ki az alacsony keresetűek zsebéből. A becslések szerint ez a legfrissebb módosítás viszont csak 2 milliárd fontot ad vissza… és ráadásul nem is mindenkinek.

Ez változtatás ugyan könnyíti az igénylők terheit, de csak durván azét a 40 százalékét, akik aktív munkaviszonnyal rendelkeznek, és nem kompenzálja és semmiféle módon nem segíti a munkanélkülieket vagy az aktívan nem dolgozó embereket.

A 6 milliárd fontos csökkentés egyébként az előrejelzések szerint további félmillió embert taszíthat szegénységbe, köztük 200 000 gyereket. Egy belső Whitehall-i elemzés figyelmeztetett erre a katasztrofálisnak titulált hatásra.

Mr. Sunak azt ígérte, hogy a változások heteken belül életbe lépnek, de legkésőbb December 1-ig mindenképpen.       Forrás

Megosztás