A brit kormány és a parlament számos magas rangú tagja nyilatkozott az EU-hoz való újbóli csatlakozás ma felmerült lehetőségéről 1

Nemrégiben kiderült, hogy  Franciaország és Németország támogatna egy olyan tervet, hogy Nagy-Britanniának és vele együtt más európai országoknak egy új, úgynevezett „társult tagságot” ajánljanak fel, amellyel az EU-hoz újra csatlakozhatnának valamilyen szinten.

A brit kormány és a parlament számos magas rangú tagja nyilatkozott az EU-hoz való újbóli csatlakozás ma felmerült lehetőségéről 3

A „társult tagság” mint új, külső államok számára létrehozott szint, nyitva állna az Egyesült Királyság előtt, megalapozva a szorosabb gazdasági kapcsolatokat a későbbiekben.

A magas rangú toryk közül többen is örömmel fogadták a javaslatot, Michael Heseltine volt miniszterelnök-helyettes pedig azt mondta a The Independentnek, hogy Nagy-Britanniának sürgősen meg kell vizsgálnia ezt az ötletet, mivel „a britek túlnyomó többsége mostanra már hibának tekinti a Brexitet”. A vélemények azonban nagyon megoszlanak az elképzelés létjogosultságát illetően…

Sir Keir Starmer hangsúlyozta, hogy a munkáspárt a választások megnyerése és a hatalom megszerzése esetén Franciaország és Nagy-Britannia közti kapcsolatok megerősítésére törekedne. A munkáspárt szóvivője azt mondta: „A Munkáspárt egy jobb alkura fog törekedni Nagy-Britannia számára. Ezt azonban nem úgy tervezi, hogy bármiféle módon tagállammá váljon.”

A jelenlegi miniszterelnök hivatalos szóvivője pedig arra a kérdésre, hogy Rishi Sunak elfogadja-e, hogy Nagy-Britannia az EU „társult tagjává” váljon, egyszerűen azt mondta: „Nem”.

Lord Heseltine azt mondta a The Independent-nek, hogy „sürgősen meg kell vizsgálni” Franciaország és Németország tervét.

„A közvélemény könyörtelen nyomása megváltoztatja a politika dinamikáját. A gát átszakadt, és egyre inkább az Európával való integráció irányába mutatnak a nyilak. Ez a Franciaország és Németország által kínált lehetőség egy olyan opció, amelyet meg kell ragadni. A britek túlnyomó többsége mára tévedésnek tekinti a Brexitet, még azok is, akik még hisznek benne, egyetértenek abban, hogy soha nem volt megvalósítható.” – mondta.

A tervre reagálva Tobias Ellwood konzervatív parlamenti képviselő, aki korábban Nagy-Britanniának az EU egységes piacához való ismételt csatlakozását kérte, kijelentette, hogy az Egyesült Királyságnak „pragmatikus újbóli kapcsolatra van szüksége Európával”.

“Mivel Brexit-megállapodásunk hivatalos felülvizsgálatára kerül sor, további lehetőségeket kell feltárnunk gazdasági előnyök elérése érdekében.” – tette hozzá.

Sir Jacob Rees-Mogg, amikor az EU új külső köréhez való csatlakozás lehetőségéről kérdezték, azt mondta: „Szeretem azt a külső kört, amelyben jelenleg vagyunk.”

Lord Frost volt Brexit-miniszter azt mondta a The Independent Britain-nek, hogy „természetesen nem” kellene fontolóra venni a társult tagságot.

Sir John Redwood, a tory párt korábbi kereskedelmi minisztere azt mondta, hogy az egységes piac elhagyása „a Brexit egyik döntő fontosságú eleme”, és az újbóli csatlakozás „hatalmas károkat okozna” a brit iparnak.

Gina Miller, Brexit-ellenes kampányoló a The Independentnek azt mondta, hogy az Egyesült Királyságnak „lehetőségként kell tekintenie erre a lépésre az EU-csatlakozás folyamatának elindítására”.

„Ez az opció, amely az EU külső köréhez csatolná az országot, egy olajág az európai szomszédainktól, de ésszel kell tárgyalnunk, hogy megbizonyosodjunk arról, hogy legalább egy részét visszaszerezzük annak a befolyásnak, amelyet elveszítettünk a szélsőséges brexitpártiak miatt.”     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után