A brit kormány az alapvető élelmiszerek árának korlátozását tervezi országos szinten 1

A brit kormány egy új tervről folytat megbeszéléseket, amelynek lényege az alapvető élelmiszerek árának felső korlátjának bevezetése lenne azzal a céllal, hogy segítsenek kezelni a megélhetési költségek gyors növekedését.

A brit kormány az alapvető élelmiszerek árának korlátozását tervezi országos szinten 3

A nagyobb kiskereskedőkkel kötött önkéntes megállapodás az alapvető élelmiszerek, például a kenyér és a tej árának csökkentését illetve további emelkedésének megfékezését segítené. Az élelmiszerárak 19,1%-kal emelkedtek az idén áprilisig tartó egy év folyamán, ami 45 év óta a második legmagasabb érték. A Downing Street-i források hangsúlyozták, hogy nem terveznek kötelező árplafont.

A Daily Telegraph által elsőként beharangozott ötlet az alapvető élelmiszerek árkorlátozásáról vagy befagyasztásáról állítólag még a kezdeti szakaszában van. A szupermarketek várhatóan kiválaszthatják majd, hogy mely termékek árának korlátozzák a felső határát, és önkéntes alapon vehetnének részt a kezdeményezésben, amelyet egy hasonló franciaországi megállapodás mintájára hoznának létre.

Jeremy Hunt pénzügyminiszter az élelmiszergyártókkal folytatott múlt heti megbeszélésen kihangsúlyozta az árakkal kapcsolatos széles körben elterjedt aggodalmakat, és határozottan kijelentette, hogy kapcsolatba lépnek az iparág vezetőivel a háztartások költségvetésére nehezedő nyomás enyhítésére irányuló lehetséges intézkedések kapcsán. Hunt úr azt mondta, hogy támogatná a további kamatemelést is, ha az megfékezi a magasabb árakat és a megugró inflációt – még akkor is, ha ez az Egyesült Királyság recesszióba sodrásával járna.

A fogyasztói árindex legfrissebb értéke 8,7% volt az áprilisig tartó egy évben, szemben a márciusi 10,1%-kal és az októberi 11,1%-kal. Egyes élelmiszerek árának további emelkedése azt jelentette, hogy az infláció nem esett vissza annyival, mint ahogy azt sokan előre jelezték.

Rishi Sunak tehát állítólag arra készül, hogy felkérje a kiskereskedőket, hogy léptessenek életbe árplafont az alapvető élelmiszerekre, például a kenyérre és a tejre, hogy megfékezzék az egekbe szökő élelmiszerinflációt.

A Downing Street munkatársai a franciaországi megállapodáshoz hasonló megállapodást terveznek szupermarketekkel, ahol a fogyasztóktól a lehető legalacsonyabb összeget kérik csak el az alapvető élelmiszerekért. Ha a terv megvalósul, a kormány azt reméli, hogy ez segíteni fog a megélhetési költségek válságától szenvedő családok millióinak, akiket egyszerre sújtottak a magas energiaárak és a megugró élelmiszerárak az utóbbi hosszú hónapok során.

A képviselők a múlt héten arra szólították fel a minisztereket, hogy árulják el, fontolgatják-e, hogy megfékezik az élelmiszer-inflációból „tisztességtelenül” indokolatlan mértékben profitáló szupermarketeket. Michael Fabricant konzervatív parlamenti képviselő arra buzdította a minisztereket, hogy biztosítsák „a szupermarketek  nem tesznek szert tisztességtelen előnyökre és többletnyereségre a nagykereskedelmi árak alakulásából fakadóan”.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után