Nagyot csökkent az infláció Nagy-Britanniában: majd 1 éve először jócskán 10% alatt (friss adatok) 1

Az Egyesült Királyság inflációs rátája meredeken csökkent, és augusztus óta most először lett egy számjegyű az értéke, ami mindenképp jó előjel a megélhetési válsággal küzdő családok milliói számára. Az Országos Statisztikai Hivatal (ONS) adatai szerint az árak 8,7%-kal emelkedtek tavaly áprilishoz képest egy év leforgása alatt, szemben a márciusi 10,1%-kal.

Nagyot csökkent az infláció Nagy-Britanniában: majd 1 éve először jócskán 10% alatt (friss adatok) 3

A meredek csökkenés annak köszönhető, hogy az energiaárak emelkedése lassul az egy évvel ezelőtti extrém emelkedésekhez képest. Ne felejtsük el, hogy ez azonban még nem azt jelenti, hogy az árak csökkennek, csak azt, hogy kevésbé gyorsan emelkednek. Az élelmiszerárak viszont az Egyesült Királyságban továbbra is csaknem 45 éve a leggyorsabb ütemben emelkedtek áprilisban, így az infláció a vártnál kisebb mértékben esett.

Az élelmiszerárak emelkedésének üteme az áprilisig tartó egy évben kismértékben lelassult, de 19,1%-kal még mindig közel áll a történelmi csúcsokhoz. Az árak tehát összességében 8,7%-kal emelkedtek az áprilisig tartó egy év alatt. Ez alacsonyabb a márciusi 10,1%-os értékhez képest, de meghaladja az elemzők által széles körben előrejelzett 8,2%-ot.

Nagyot csökkent az infláció Nagy-Britanniában: majd 1 éve először jócskán 10% alatt (friss adatok) 4

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a legfrissebb inflációs számokat kommentálva a következőket mondta: „Az IMF tegnap azt mondta, határozottan léptünk fel az infláció leküzdése érdekében, de bár pozitív, hogy egyszámjegyű lett, az élelmiszerárak még mindig túl gyorsan emelkednek. Tehát amellett, hogy idén és tavaly körülbelül 3000 GBP megélhetési támogatással segítjük a családokat, határozottan ragaszkodnunk kell az infláció csökkentésére irányuló terveinkhez.”

2022 áprilisában az energiaárak felső határa 54%-kal 1971 fontra emelkedett, hogy tükrözze Oroszország ukrajnai háborújának az európai gáz- és villamosenergia-ellátásra gyakorolt hatását. Az energiaárak növekedése a háború kezdete óta a megélhetési költségek emelkedésének egyik fő oka, amely nemcsak a háztartási energiaszámlákat, hanem a gyártási és szállítási árakat is növeli, amelyek továbbra is hozzájárulnak a megnövekedett inflációhoz.

A 8,7%-os infláció azt jelenti, hogy egy élelmiszerekkel teli kosár, amely tavaly áprilisban 100 fontba került volna, most 108,70 fontba kerül. Az idei áprilisi inflációs adat csökkenése annak a ténynek is köszönhető, hogy az ONS 2022 áprilisával hasonlítja össze az árakat, ami az első alkalom volt, hogy az energiaárak megugrottak Oroszország ukrajnai inváziója következtében.

Sarah Pennells, a Royal London fogyasztói pénzügyi szakértője ezt mondta: „Bár az általános infláció csökkent, az árak még mindig gyorsabban emelkednek, mint a bérek, és sokan továbbra is a pénzügyi nehézségekkel küzdenek. Az élelmiszer-infláció továbbra is makacsul magas, a Bank of England zsinórban 12. alapkamat emelése pedig lakástulajdonosok millióinak emelte még magasabbra a hitelfelvételi költségeket. Miközben a családok csökkentik mindennapi kiadásaikat annak érdekében, hogy a fizetésük kitartson a hó végéig, sokaknak viszont még így is kölcsönt kell felvenniük.”  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után