Beismerték, hogy „félrevezető” információkat közöltek a válság kapcsán Nagy-Britanniában 1

A Bank of England vezető közgazdásza elismerte, hogy előrejelzési modellje „használhatatlanná” vált a jelenlegi brit inflációs válság idején. A Huw Pill elismerte, hogy a jegybank modellje félrevezető előrejelzéseket produkált, amelyek nem tudták jól felmérni az ukrajnai háború hatásait az árakra és a bérekre nézve.

Beismerték, hogy „félrevezető” információkat közöltek a válság kapcsán Nagy-Britanniában 3

Mr. Pill az Európai Központi Bank (EKB) szerdai fórumán beszédében elmondta, hogy a bank „az elmúlt negyedszázadon alapuló” modellt használt, amikor az inflációs várakozások „meglehetősen stabilak voltak”. Ráadásul ez a sokakat megdöbbentő bejelentés pont akkor történt, mikor  a BoE vezére megvédte azt a döntését a nyár folyamán, hogy 15 éves csúcsra, 5 százalékra emelték a banki alapkamatot, azt állítva, hogy a monetáris politikai bizottságnak „határozott lépést” kellett tennie, miután tanulmányozta a múlt heti meglepően rossz inflációs jelentést.

A Bankot heves bírálatok érték a tory parlamenti képviselők irányából, akik azzal vádolták Andrew Bailey bankvezért és csapatát, hogy „alszanak a volánnál”, miközben az elmúlt években felgyorsult az infláció növekedési üteme. Pill a fórumon elmondta, hogy a Bank alkalmazkodott ugyan az ukrajnai orosz invázióhoz, de nem tudták pontosan előre megbecsülni, „hogyan az okozott sokk hatás hogyan fog terjedni”.

A vezető közgazdász kifejtette, hogy a tisztviselők által alkalmazott modell nem vette kellő mértékben figyelembe a magas energiaárak együttes hatását, amely a munkaerőhiányos időszakban tovább emeli az árakat és a béreket.

“Ahogy az infláció eltávolodik a célértéktől, a minden más változatlan marad feltevés, amely lehetővé teszi, hogy egyszerűen megvizsgáljuk az infláció mozgatórugóit, használhatatlanná válik” – mondta a BoE vezető közgazdásza. „Sokkal erősebbek a másodlagos hatások a munkaerőpiac jelenlegi helyzetében. Emiatt az okozott sokk nem hozzáadódik, hanem sokszorozza az okozott probléma méretét.”

A Bank bejelentette saját előrejelzéseinek külső felülvizsgálatát, miután nem olyan rég 15 éves csúcsra, 5 százalék fölé kellett emelnie az alapkamatot – miután ismételten nem tudta pontosan megjósolni az infláció alakulását.

John Redwood parlamenti képviselő azt mondta a The Independentnek, hogy a Bank meglehetősen rosszul csinálja a dolgokat. „Mindig is sejtettem, hogy az előrejelzéseik helytelenek. Örülök, hogy felülvizsgálják a dolgokat, mert a modelljükön változtatni kell.” A magas rangú toryk folytatták szópárbajukat a Bankkal, amiért nem sikerült megszelídíteni a magas inflációt, Jacob Rees-Mogg pedig „főstruccnak” nevezte Bailey-t, akinek a feje a homokban van.

Rishi Sunak, brit miniszterelnök azonban a történteket követően személyes támogatásáról biztosította Bailey-t, méltatva „eddig elért eredményeit”, és ragaszkodott hozzá, hogy „nincs más alternatíva” a bank inflációcsökkentési megközelítésére. Sunak úrnak olyan felhívásokkal kellett szembenéznie, hogy általános választást kell kiírnia, ha nem éri el inflációcsökkentési célját, amely úgy hangzott, hogy még év végéig a felére csökkenti azt.   Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után