A 9 dolog, amit soha... de SOHA ne csinálj Nagy-Britanniában 1

Készülj fel arra, hogy néhány dédelgetett feltételezésed most szertefoszlik. Nem számít, mennyire ismered Monty Pythont, a Downton Abbey-t és a Doctor Who-t, külföldi szemmel valószínűleg nem látod a furcsán összetett társadalmi szabályokat, amelyek minden brit interakciót irányítják. Ha elköveted ezeknek a gyakori hibáknak a valamelyikét, amikor Nagy-Britanniában vagy, akkor Isten kegyelmezzen a lelkednek… 😉

A 9 dolog, amit soha... de SOHA ne csinálj Nagy-Britanniában 3

Ha kinyilvánítod, hogy az étel olyan rossz, mint mondták

Ha tudunk valamit a brit ételekről, akkor az az, hogy rosszak. Kemény marhasült, meleg sör, gagyi desszertek… stb. A modern brit konyha azonban nem csak újjászületést él át – de olyan régen éledt újjá, hogy vannak harmincas éveikben járó britek is, akik túl fiatalok ahhoz, hogy fogalmuk legyen, miért viccelődnek az itteni ételekkel. A birodalom örökségének köszönhetően az 1960-as évektől kezdődően karibi, afrikai és főleg indiai éttermek sora jelent meg. Manapság Nagy-Britanniában vitathatatlanul könnyebb egy jót étkezni, mint Amerikában.

Angliának nevezni Nagy-Britanniát

Nézd, a brit földrajz zavaros, de jobb, ha most elhagyod ezt a szokást. A hivatalos nemzetállam az Egyesült Királyság. Az “Egyesült Királyság” az Egyesült Királyságot alkotó négy különálló országra utal: Angliára, Skóciára, Walesre és Észak-Írországra. Nagy-Britannia az a sziget, amelyet Anglia, Skócia és Wales hív otthonának, míg Észak-Írország Írország szigetének része. A walesieknek és skótoknak megvan a maguk rendkívül megkülönböztetett kulturális identitása, a walesieknek még saját, széles körben beszélt nyelvük is van. És mindannyian utálják, hogy angolnak nevezik őket.

Feltételezni, hogy a káromkodásra vonatkozó SZABÁLYOK ugyanazok mint AMERIKÁBAN

Míg a legnagyobb káromkodások szó szerinti jelentése teljesen változatlan, a hozzájuk kapcsolódó tartalmi háttér merőben más. Vegyük a legnagyobb C betűs káromkodást. Az Egyesült Államokban ez nem csak aljas, hanem annyira nőgyűlölőnek számít, hogy hangosan kimondani olyan, mintha csak azt mondanák, hogy „utálom a nőket” (de még rosszabb). Nagy-Britanniában ez a nőgyűlölő tartalom egyszerűen nincs meg benne. Amint azt a skót újságíró, Ally Fogg megjegyezte, a c betűs szó inkább az osztályhoz és a regionalizmushoz kapcsolódik Nagy-Britanniában, amely az északiak számára egy módja annak, hogy sokkolják délen az érzékeny lelkűeket, ahelyett, hogy a nőket akarnák vele megbántani. Skócia egyes részein ráadásul a családtagokra is szeretettel használják ezt a kifejezést.

Azt gondolni, hogy Nagy-Britannia egyenlő Londonnal

Ha úgy gondolod, hogy Londonba látogatni egyenlő azzal mint Nagy-Britanniába utazni, készülj fel arra, hogy rá kell jönnöd, mekkorát tévedtél. Nagy-Britannia lakosságának nagy része rendkívül negatívan vélekedik a fővárosról. A YouGov 2018-as felmérése szerint a britek több mint kétharmada úgy gondolja, hogy London gazdasági sikere semmit sem tett a térségükért. Skóciában ez az arány majdnem elérte a 80 százalékot. Magukat a londoniakat arrogánsnak és elszigeteltnek tartották, és ami a legbeszédesebb, hogy ötből négy válaszadó lehetetlen álomnak minősítette a Londonban való élet lehetőségét. Ha nem Nagy-Britanniában élsz, nehéz felfogni, hogy egyes területek mekkora nehezteléssel viseltetnek London iránt.

Elismerésedet kifejezni Margaret Thatcher irányába

Margaret Thatchert Kelet-Európa számos részén hősnek tekintik kommunistaellenes álláspontja miatt. Az Egyesült Államokban a brit Ronald Reaganként tekintenek rá. De utazz Nagy-Britanniába, és mondd el új barátainak, mennyire csodálod Thatchert, és készülj fel az évszázad vitájára. Amikor Thatcher 2013-ban meghalt, még utcai partikat is rendeztek Londonban és Skóciában.

Azt feltételezni, hogy az időjárás olyan rossz, mint amilyennek mondják

Ködbe burkolt utcák, eső, mocsarak, latyak, borús napok… rengeteg ok van arra, hogy Nagy-Britanniába menjünk, és az időjárás egyáltalán nem tartozik ezek közé. Igaz, a brit időjárás valóban borzasztó tud lenni. A kulcsszó azonban a “tud”. Míg az év szinte bármelyik napján lehet ugyan eső, ugyanakkor ugyanilyen eséllyel ennek az ellenkezője is igaz. A brit időjárás nem rossz, hanem kiszámíthatatlan.

A Brexit megemlítése

Igen, a Brexit egy nagyszerű történet, amely rendkívül bonyolult és zavaros a nem britek számára. Igen, valóban jó lenne, ha valaki Nagy-Britanniából elmagyarázná neked az egészet. De Nem, nem szabad megemlíteni, amíg Nagy-Britanniában tartózkodsz, hacsak nem akarod dühössé tenni az összes embert a közelben. A Brexit a legmegosztóbb dolog, ami valaha is történt Nagy-Britanniával. A 2016-os népszavazás előtt a britek Amerika elkeseredett, pártok közti civakodását nézték, és azt gondolták, “hála Istennek, hogy nem ott élünk”. Nos, most már itt is ez folyik. A brit politika most olyan polarizált, mint korábban soha.

Fittyet hányni a sorban állási szokásokra

Az angolok akár egyedül is képesek sort kialakítani, mondjuk egy buszmegállóban úgy, hogy egyértelműen látható, hogy ők állnak az esetlegesen megjelenő feltételezett sor legelején. Ami a sorban állást illeti, a tolakodás “halálos bűn”. És nem csak az angolok. Minden jelenlévő brit gyűlölni fog téged a haláláig. Évtizedekkel később is szó szerint olyan haraggal fognak visszagondolni rád, amit még Hitler iránt sem éreznek. Nem mintha bármit is mondanának amikor tolakszol, mert az szintén megszegné a brit társadalmi szabályokat a „jelenet rendezéssel” kapcsolatban.

Csak a saját piádat fizetni

A körök vásárlása iszogatásnál a legtöbb ember számára nem idegen fogalom. Ez olyasvalami, amit akkor csinálsz, ha örülsz, ha ünnepelsz valamit, vagy ha csak épp olyan kedvedben vagy. De a britek nem csak alkalmanként csinálják ezt. Ez az alapértelmezett mód minden egyes iváskor, függetlenül attól, hogy találkoztál-e korábban azokkal az emberekkel vagy sem. Ülj le inni egy csoport brittel, és ha csak a saját italaidért fizetsz, akkor a valaha volt legnagyobb olcsó jánosként leszel megbélyegezve. Igen, ez egy furcsa rendszer, és kétszeresen bosszantó, ha pénzt akarsz megtakarítani azzal, hogy olcsón iszol… De hát ezvan, haver, így jártál!     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után