10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana 1

Amióta Magyarország az EU részévé vált, nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy kitárult előttünk, magyarok előtt a világ. Hiszen, sokkal könnyebben juthatunk el más országokba. Így sokan közülünk, akik meg is tették ezt a nagy utat, szerencsésnek érzik magukat, hogy már nem csak a tévén keresztül láthatják a világot, ismerhetnek meg más kultúrát. Sokat tanulhatunk az így szerzett ismereteknek, kapcsolatoknak, tapasztalatoknak köszönhetően és érthető, hogy ilyenkor összehasonlítjuk a mi kis országunkat azzal, ahol jelenleg élünk, amiket eddig máshol megtapasztaltunk.

10 fontos dolog, amit az angliai magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana 3

Elgondolkodunk azon, hogy mi az, amit a Magyarországon élő társaink megtanulhatnának az angliai élettől és a brit kultúráról? Mivel érdekel minket az ezzel kapcsolatos véleményetek, nemrég végeztünk egy kis közvélemény kutatást ezzel a témával kapcsolatban, amelyre a következő válaszok születtek. 10+1 dolog, amit a Magyarországon élő társaink megtanulhatnak az angliai életről és a brit kultúráról:

1. Pozitivizmus

Az itt élő magyarok nagyon pozitív beállítottságúnak ismerték meg a briteket, akik nem gondolnak egyből a legrosszabbra és megpróbálnak derűlátóan állni a dolgokhoz.

2. „Take it easy” hozzáállás

Sok olyan válasz érkezett, amelyek szerint, jót tenne az otthonélő magyar társaink számára az, ha megtanulnák az ún. „take it easy” hozzáállást, amikor nem görcsölünk annyit a dolgokon és megpróbálunk higgadtan gondolkodni.

3. Nyitottság, tolerancia más kultúrák iránt

A hozzászólók nagy része említette azt, hogy szereti a britek nyitott és együtt érző szellemiségét. A Magyarországról érkezők számára, ahol nem jellemző a kulturális sokszínűség, nagyon meglepő, hogy itt mennyire együtt tud élni annyi kultúra képviselője, amelyből számos esetben vegyes házasság is születik.

Ezzel szemben, akadnak olyanok is, akik sérelmezik azt, hogy Magyarország még nagyon konzervatív ezen a téren, ahol a családok nem nézik jó szemmel, ha a „drága kisfiúk/kislányuk” olyas valakit visz haza, aki más kultúrát képvisel, más a bőrszíne, a vallása, stb.

4. Homoszexualitás el- és befogadása

Ugyanez a helyzet a homoszexualitás terén is. Amíg Nagy-Britanniában elfogadóak a meleg párokkal kapcsolatban, úgy az itt élő magyarok egy része hiányolja ezt Magyarországon. Ennek vannak politikai, vallási és egyéb okai is, amikbe most talán ne mélyedjünk bele. A lényeg az, hogy sok magyar homoszexuális azért hagyja el a szülőhazáját, mert itt vagy a világ más országában toleránsabbak vagy teljesen elfogadók a meleg párkapcsolatok, házasságok iránt, és így ők is teljes életet tudnak élni.

5. Önállóság

A szigetországban élő magyarok nagyon büszkék arra, hogy egy idegen országban új életet tudnak kezdeni és egzisztenciát teremteni anélkül, hogy a családjukra, ismerőseikre, barátaikra támaszkodnának. Szerintük az, hogy egy teljesen új közegbe kerülnek, távol a szeretteiktől és kívül a komfortzónájukon, arra készteti őket, hogy önállósodjanak, önállóan oldják meg a problémáikat. Szerintük, ez egy nagyon hasznos dolog a boldogulás szempontjából, amit az otthonélő magyarok is elsajátíthatnának.

6. Nem foglalkozni annyit a külsőségekkel

Ahogy már korábban említettük, Nagy-Britannia a különböző kultúrák olvasztótégelye. A Brit Nemzetközösség fennállásának köszönhetően, az elmúlt évek során számos kultúra képviselője talált itt új otthonra, amely miatt természetessé vált, az, hogy annyi féle és fajta bőrszínű, nyelvű, vallású, kultúrájú emberrel találkozunk nap, mint nap. Itt nem foglalkoznak azzal, hogy ki hogyan öltözködik, milyen színű a haja, szőke, barna vagy esetleg a szivárvány minden színében pompázik. Nem tömegpukkasztó az sem, ha azonos neműek kézen fogva sétálnak, ha valaki úgy érzi jól magát, hogy tele van tetoválva az arca (igen, az arca is!), vagy ha télen rövidnadrágban és topánban szaladgálnak az emberek a dolgukra stb.

Itt mindenki a saját életét éli, azzal van elfoglalva és elfogadják azt, hogy itt mindenki más.

7. A megoldásokra való összpontosítás a probléma helyett

Sokan vannak olyanok, akik a problémára koncentrálnak a helyett, hogy megpróbálnák azt megoldani valahogy. Lehet azért, mert ilyen a személyiségük, vagy azért, mert hozzá vannak szokva, ahhoz hogy apuci, anyuci vagy mások majd megoldják azt helyettük.

Mindenesetre, az itt élő magyarok egy része úgy gondolja, hogy  a nagy-britanniai élettől itt megtanulta azt, hogy nem a problémára kell koncentrálni és siránkozni fölötte, sajnálnia és sajnáltatnia az embernek magát, hanem ellenkezőleg: meg kell tanulni megoldani a problémát. El kell gondolkozni azon, hogy az adott helyzetből hogyan lehetne a legpozitívabban kikerülni.

8. A negatív hozzáállás, panaszkodás abbahagyása

Sajnos, általános sztereotípiává vált az, hogy a magyarok sokat panaszkodnak és negatívan állnak hozzá a dolgokhoz. A britekről pedig köztudott, hogy nem szoktak panaszkodni.

Az itt élő magyarok szerint, a negatív hozzáállásról és a panaszkodásról le kell szokni. Hiszen, az ilyen gondolkodásmóddal és hozzáállással magunktól vesszük el annak a lehetőségét, hogy előre haladjunk és eredményeket érjünk el abban, amiben szeretnénk. A panaszkodás helyett pedig, gondoljunk arra, hogy milyen dolgok vannak az életünkben, amiknek örülünk, amikben eddig még nem volt részünk és ezekre alapozva, pozitív gondolkodásmóddal próbáljunk meg törekedni arra, hogy megoldjuk a jelenlegi problémáinkat és örüljünk minden olyan pici dolognak is, ami jelen van az életünkben.

9. Irigykedés és egymás zsebében való turkálás abbahagyása

Egymás zsebében való turkálás — hát igen. Ez a jellemvonás is társul a magyarokról szóló sztereotípiák listájához. A magyar egy nagyon kíváncsi nemzet, ezért azt is szeretné tudni, hogy ki mennyiből él. Biztos, sokunk szembe találta már magát a kérdéssel, hogy „Te mit is dolgozol?” és „Mennyit keresel vele?”. Otthon ez általános kérdés, de itt ez egy nagyon tolakodó és bunkó dolog. Igaz, itt is előfordul, hogy elsütik ezt a kérdést. Leginkább, azok, akik nemrég érkeztek az országba. De ők is nagyon gyorsan leszoknak róla. A britek soha nem beszélnek arról, hogy kinek mennyi a fizetése. Ezt talán, jól is teszik, mert ezzel megelőzik azt, hogy a rosszabbul keresőkben szorongás alakuljon ki és felüsse a fejét az irigykedés.

Az irigykedés egy általános jellemzője az emberi természetnek — az itt élő magyarok szerint, főleg a magyarok természetének. Ők úgy gondolják, hogy a britekre ez nem jellemző, hiszen ők a saját dolgaikkal foglalkoznak, azzal, hogy nekik mi a legjobb. Nem azért veszik meg a legújabb Iphone-t vagy a legnagyobb tévét, mert már a szomszédnak is van és nehogy már nekik ne legyen — még akkor is, ha ezért hitelt kell felvenniük. Hanem szimplán azért, mert megtehetik.

Tehát, az itt élő magyarok szerint, az otthoniaknak meg kellene tanulniuk azt, hogy ne turkáljanak a mások zsebében és szokjanak le az irigykedésről, mert ez nem vezet sehova, csak nekik okoz kellemetlenséget.

10. Udvariasság

A Nagy-Britanniában élő magyarok el vannak ájulva attól, hogy itt mindenki mennyire udvarias és kedves. Bárhova menjenek, legyen az egy élelmiszeres, orvosi rendelő vagy bármi. Nincs tolakodás, türelmetlenség, bunkózás.

Éppen ezért érthető az a kiábrándító érzés, amit otthon tapasztalunk, amikor hazalátogatva ügyeket kell intéznünk vagy sorban kell állnunk a pénztárnál bevásárlás közben.  Egyből jön a tolakodás, vagy az, hogy valaki, aki még két perce a hátunknál állt, már pofátlanul előttünk van. Vagy az, amikor azt érezzük fizetésnél, vagy ügyintézésnél, hogy nekünk kell elnézést kérnünk azért, hogy a vásárlásunkkal vagy ügyintézésünkkel elrontottuk a kedves pénztáros vagy közalkalmazott napját. Az itt élő magyarok szerint tehát, egy kis udvariasság, kedvesség és mosolygás (még akkor, ha ez csak formális) mindenkinek jobbá teszi a napját és oldja a feszültséget. Ezt kellene megtanulni otthon.

11. Az állatvédelemre helyezett hangsúly

Végezetül, az állatbarát és állattartó olvasóink azt sérelmezik, hogy Magyarország még nincs azon a szinten, hogy olyan mértékben óvják és szeressék az állatokat, mint az Egyesült Királyságban. Szerintük, érdemes követni ezt a példát.

Ez volt az a 10+1 dolog tehát, amit a szigetországban élő magyarok megtanultak, és úgy gondolják, hogy az otthonélő magyar társaik is követhetnék ezt a példát a saját érdekükben. Neked mi a véleményed? Te is így látod, vagy esetleg máshogy gondolod? Neked mit tanított az angliai élet?

10 dolog, amit jobb, ha megszokunk, ha Nagy-Britanniában élünk, vagy akarunk élni

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után