A 10 dolog, amit jobb, ha megszokunk, ha Nagy-Britanniában élünk, vagy akarunk élni 1

Az Egyesült Királyságba költözve vannak dolgok, amikhez érdemes hozzászoknod, lehetőleg minél hamarabb. Már 5 éve, hogy az Egyesült Királyságba költöztem. Nem számítottam különösebb nehézségekre. Beszéltem angolul, ismertem a kultúrát, imádtam a humorukat már akkor is. Egyszerűnek tűnt. Kultúrsokk nem ért ugyan, de volt pár dolog, amire nem készültem fel, sőt még mindig nem tettem túl magam rajtuk.

 1. „Sorry I’m British”

Mindenért bocsánatot kérnek. De tényleg. Teljesen mindegy, hogy ő hibájuk-e, vagy mi a szituáció. Ez a legtöbbet használt szó a nyelvben valószínűleg, ráadásul nem csak mondják, így is érzik.

Egyszer bicikliztem a járdán, és mondhatjuk nyugodtan, hogy konkrétan akadályoztam a járókelőket. Erre ők mentek el az utamból és elnézést kértek, hogy akadályoztak engem.

 1. Konyha

A brit konyha nem éppen a kiválóságáról híres, de van pár jó kaja, főleg a desszertek. A fura kombinációk készítenek csak ki igazából. „Köszi, nem kérek hasábburgonyát a pizzámhoz.” „Miért van Doritos a szendvicsem mellett?” „Miért akarnék gravyt a tésztámra?” Egyébként sincs sok nemzeti ételük a fish&chipsen és a skótok haggisén kívül. Viszont rengeteg fagyasztott ételük van. Csak berakod a mikróba, 5 perc és kész. Mondjuk ha nem akarsz havi 5 kilót hízni, lehet érdemes ezeket kerülni. Legalább az elmondható, hogy rengeteg nemzetközi étterem van az országban. Itt érdemes a napi ajánlatokat megnézni mindig.

A 10 dolog, amit jobb, ha megszokunk, ha Nagy-Britanniában élünk, vagy akarunk élni 3

 1. Hétvégék átalakulása

A britek a legrendesebbek a világon. De ha egyszer eljön a hétvége… Teljesen megbolondulnak. Kezdjük a nőkkel. Konzervatív, visszafogott személyiségek többnyire. Péntek estével minden megváltozik, gyönyörű hajak, magas sarkú, lenge öltözet. A férfiak nem igazán maguk szépítgetésével foglalkoznak, sokkal inkább a sármos kissrácból egy verekedős, káromkodó ogre lesz, erős alkoholos befolyásoltság alatt. Imádom a briteket, csak nem hétvégén.

A 10 dolog, amit jobb, ha megszokunk, ha Nagy-Britanniában élünk, vagy akarunk élni 4

 1. Karácsony-mánia

Nem vagyok egy karácsonyos ember. Nincs vele bajom, de nem is a kedvencem. Konkrétan itt már augusztusban kezdődik a hype. Már akkor vacsorákat foglalnak éttermekben. Amikor a hirdetéseket láttam, arra gondoltam, hogy talán még azóta nem vették le őket? Nem, egyáltalán nem. Arra emlékeztettek, hogy már csak 4 hónap van karácsonyig. Főleg Halloween után szabadul el az őrület, hiszen a cégek is a karácsonyi teendőkön pörögnek, az emberek az ajándékokon stresszelnek, valamint a kis kiegészítőkön. Igazából az atmoszféra elég fertőző, szóval lehet idén felállítok egy fát én is.

 1. A különböző konnektorok.

Adapterre lesz szükséged, ha bármit is elhozol otthonról. 3 lyuk van náluk, a felső gyakorlatilag helyet nyit a másik kettőnek. Ez mondjuk elég okos megoldás a konnektort babráló gyerekek védelmében. Lehetőleg ne reptéren vegyél adaptert £4-5-ért, hanem a Poundlandben £1-ért.

 1. A keverés nélküli csapok

Egyszerűen ez borzalmas szokás. Ha meg kell mosnod a kezed, akkor választhatsz a lefagyás és megégés között. Elvileg ez jót tesz a kéznek, de semmi pénzért nem fogom szétégetni, tehát marad a jéghideg. Modern lakóházakban vannak keverők, meg turistabarát helyeken, de egy régi pubban biztosan nem. Ha eldugítod a tál alját, akkor tudsz meleg vizet keverni, ami elvileg takarékos megoldás, de úgy is egész évre fix számlát fizetsz, szóval mi értelme? Erről egyébként itt bővebben is olvashattok.

 1. Időjárás

Maximum 4 órás előrejelzést van értelme nézni, mert teljesen random, hogy mi fog történni az ország felett. Északon tipikusan úgy épül fel egy nap, hogy napos, esős, borús, napos, napos, majd este eső. Télen meg a havat és a villámokat hozzá lehet adni a listához. Ha úgy érzed, hogy sok a fény, biztos meleg van kint, akkor általában elfúj a szél. Ha véletlen kimész a nyári ruháidban, akkor utána egyből érzed, hogy kapar a torkod. Ja, és ne bízz az emberek öltözködésében. Attól, hogy egy lány szandálban járkál, még eshet a hó.

 1. Véget nem érő akciók

A nyári akcióhullám a legerősebb, június 30-tól tart 2-4 hétig. A téli pedig karácsony előtt kezdődik és január közepén ér véget. A BOGOF, azaz Buy One – Get One Free, illetve a 3-4-2, azaz three for the price of two elég gyakori akciók. Érdemes előre bevásárolni, illetve az új termékek egy ideig alulárazottak lesznek mindig.

 1. Online vásárlás

Az Egyesült Királyságban ez egy megszokott dolog. Amazon, Ebay, ilyesmi. Ha esetleg a boltban nincs a méreted, jó eséllyel online megtalálod. De pár dologra érdemes figyelned. Sose vegyél olyat, ami irreálisan olcsó. Sose küldj semmit, különösen Nigériába. Lehet küldenek emailt, hogy ki lettél fizetve, de mindig nézd meg saját magad inkább. Sose üsd be a banki adataid egy linkre, amit emailben kaptál.

 1. Mértékegységek

1 mérföld (mile) 1.6km körülbelül. Egy font az 0.45 kg. Súlynál stone-t használnak, egy stone 6.35 kg. Európában l/100 km a fogyasztás mértékegysége, itt meg MPG (Miles per Gallon), azaz hány mérföld gallononként, ami 4.54 liter. Ha 40MPG-nél jobb, akkor gazdaságosnak nevezheted az autód.

 1. Bal oldali vezetés

Hát igen, ezt mindenki tudja, hogy elég furcsa és nehéz megszokni. Ausztrália, India, Japán, mind-mind hasonlóan fura ilyen szempontból. Tehát ha átmész valahol, először mindig jobbra nézz és csak aztán balra. Szerencsére britek rendesek, tisztelik a gyalogosokat. Ezért bárkit is ütsz el, mindegy hogy átszaladt, vagy ilyesmi, te leszel a hibás.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után