George Osborne, brit pénzügyminiszter ma hozta nyilvánosságra a 2015-ös költségvetés tervezetét, és annak főbb pontjait. Lesz minden, változik a létminimum hivatalos szintje, emelkedik a minimálbér, és néhány adó is emelkedni fog.

George-Osborne-with-despa-009

A létminimum hivatalos szintje, ami £7.20 lesz következő áprilistól kezdve, és £9-ra fog emelkedni fokozatosan 2020-ra, fel fogja váltani a minimálbért (ami jelenleg £6.50) és kötelező lesz kifizetni minden alkalmazottnak Nagy-Britanniában.

A költségvetés legfontosabb pontjai:

  • Az örökösödési adó küszöbét 1 millió fontra emelik házaspárok esetében 2017-re.
  • A munkaképes korúak juttatásait 4 évre befagyasztja a kormány, beleértve a „tax credit”-et és a helyi lakhatási támogatást is. A befagyasztás az anyasági fizetésre és a rokkantaknak járó támogatásokra nem fog vonatkozni.
  • A diákoknak járó támogatás (ahol a családi összjövedelem nem éri el az évi £42,000-ot) megszűnik, és helyette kölcsönt lehet majd felvenni 2016-tól.
  • A társasági adót 18%-ra csökkentik 2020-ra.
  • Az üzemanyag adót befagyasztják az év hátralevő részére.
  • Az állami szektorban dolgozók fizetését nem emelhetik 1%-nál nagyobb mértékben a következő 4 év során.
  • Az új autókra és motorkerékpárokra nem kell MOT az első négy év során (a jelenlegi 3 év helyett).

Tax Credit

Az alacsony fizetésűek által igényelhető „Working Tax Credit” mértéke 2016 áprilistól £3,850 éves jövedelem felett meredeken csökkenni fog. 2017 áprilisától csak az első két gyermek után fog járni a „Child Tax Credit”, a harmadik, vagy további gyermekek után már nem. Az HMRC adatai szerint jelenleg 870,000 olyan család van az országban, akik kettőnél több gyermek után kapják a támogatást.

Támogatások befagyasztása

2016 áprilisától a legtöbb, dolgozók által igényelhető támogatás befagyasztásra kerül, azaz a következő négy év során nem fog emelkedni az értéke. 2013 óta egyébként évente 1%-kal növekedtek.  Ez a módosítás érinteni fogja a Job Seeker’s Allowance, az Employment and Support Allowance, a Child Benefit és a Housing Benefit támogatásokat egyaránt. A számítások szerint ezzel a kormány 3.9 milliárd fontot takarít meg.

Housing Benefit

A 18 és 21 év közöttiek 2017 áprilisától nem lesznek jogosultak automatikusan lakhatási támogatásra. Aki a családjával él az ezt nem veheti igénybe.

Munkanélküli segély – Employment and Support Allowance (ESA)

Jelenleg, aki az ESA-n belül igényli a Work Related Activity Group (WRAG) elemet is, az heti £30-tal többet kap, mint az, aki csak simán a munkanélküli segélyt kapja. 2017 áprilisától azonban mindenki egységesen a JSA-t fogja kapni, ami £73.10 25 év felett, és £57.90 18-24 éves korig. Ez 492,000 embert fog érinteni, és 445 millió fontot spórol meg vele a kormány évente.

Maximális támogatás

Az egy év alatt egy háztartás által maximálisan igénybe vehető támogatás összegét is csökkenteni fogják, méghozzá £26,000-ról, Londonban £23,000-ra, Nagy-Britannia többi részén pedig £20,000-ra. Ezzel a számítások szerint 405 millió fontot takarít meg a kormány éves szinten.

Szociális ingatlanokat bérlők

Az Angliában élő, szociális lakásokban lakóknak megszűnik a kedvezmény, és a lakás piaci árát kell fizetniük, ha a háztatás összjövedelme meghaladja a £30,000-ot (Londonban pedig a £40,000-ot).

A Cameron kormánynak összesen 12 milliárd fontot kell az adófizetők kárára megtakarítana, további 5 milliárd fontot pedig az adócsalók lefülelésével szeretnének visszatölteni az államkasszába.

Facebook csoportunk  már 5,900 fős. Gyere te is!

ÚJ – Mobilodról mostantól 1 érintéssel elérheted weboldalunkat a HuNglia ikonnal

Vásárolj olcsóbban a HuNglia kuponjaival 

Ha érdekesnek vagy hasznosnak találtad, nyomj egy Like-ot:

[efb_likebox fanpage_url=”https://www.facebook.com/hunglia.magyarok” fb_appid=”” box_width=”500″ box_height=”200″ colorscheme=”light” show_faces=”1″ show_header=”0″ show_stream=”0″ show_border=”1″][email-subscribers namefield=”NO” desc=”Hírlevelünkhöz email címed megadásával csatlakozhatsz” group=”Public”]

Forrás: http://www.bbc.co.uk/news/uk-politics-33437115