A 11 legfontosabb dolog, amit mindenképp érdemes tudni Nagy-Britanniáról, ha itt élsz vagy ide költözöl 1

Az Egyesült Királyság sok mindent kínál az emberek számára: lélegzetelállító tájakat, mindenféle háttérrel rendelkező emberek olvasztótégelyét, valamint rengeteg karrier- és oktatási lehetőséget. Ez a tökéletes módja a következő fejezet elindításának. Íme egy fontos lista, amivel azonban érdemes tisztában lenni, ha itt élsz, vagy ide szeretnél költözni.

A 11 legfontosabb dolog, amit mindenképp érdemes tudni Nagy-Britanniáról, ha itt élsz vagy ide költözöl 3

A poénokat nem biztos, hogy mindig élvezni fogod

A britek szeretik a száraz humort, ezért amikor új emberekkel találkozol az Egyesült Királyságban, készülj fel a szarkazmus és az irónia rendszeres jelenlétére. Eleinte úgy tűnhet, hogy az új barátaid nem csípnek igazán, de ne aggódj – ez mind csak játék. A britek így beszélnek egymással, és a barátok között rendszeresen röpködnek a beszólogatások.

Akár mind a négy évszakot is átélheted egy napon belül

Minden pletyka, amit hallottál, igaz – a britek valóban szeretnek az időjárásról beszélni. Ez a fajta megszállottság Nagy-Britannia teljesen kiszámíthatatlan időjárására vezethető vissza – soha nem tudhatod, mi következik! Ha reggel kánikula van mikor elindulsz a munkába, de délután már rommá ázol az esőben, az csak valami, amihez majd előbb utóbb hozzászoksz.

Az állami egészségügyi ellátás többnyire ingyenes

A háború utáni gazdaságban a lakosság megsegítésére a brit kormány 1948-ban létrehozta a Nemzeti Egészségügyi Szolgálatot (NHS), amely mindenki számára elérhetővé tette az egészségügyi ellátást. A mai napig az NHS nyújt ellátást az Egyesült Királyságnak, amelyet a jövedelemadóból finanszíroznak. Tudjuk, mire gondolsz: ingyenes egészségügyi ellátás – túl szép, hogy igaz legyen, igaz? Nos… Bár a legtöbb NHS szolgáltatás ingyenes, továbbra is fizetni kell a legtöbb receptért és bizonyos szakellátásért. Ráadásul az NHS egyre egyre jobban kezd szétesni, és ez a helyzet a világjárvány alatt csak tovább romlott.

A munkaszüneti napok másak

Az Egyesült Államokhoz képest az Egyesült Királyságban kevesebb a munkaszüneti nap – vagy „bank holiday”, ahogy a britek mondják. Nem ünneplik a hálaadást, a Memorial Day-t, a veteránok napját, a munka ünnepét sem a Kolumbusz napját – és természetesen július 4-ét sem!

A munka és a magánélet egyensúlya nagyszerű

A kevesebb munkaszüneti nap pótlása érdekében a legtöbb munkaadó az Egyesült Királyságban rengeteg fizetett szabadsággal jutalmazza dolgozóit. Valójában az Egyesült Királyságban szinte minden teljes munkaidős munkavállalónak joga van legalább évi 28 nap fizetett szabadnaphoz – ez sokkal több, mint az amerikaiaknak általában.

Nem mindenki beszél úgy, mint egy Lord

Annak ellenére, hogy a legtöbb film máshogy mutatja be, nem sok brit beszél úgy, mint Queen Liz vagy Colin Firth. Ha lehetőséged nyílik arra, hogy külföldiként felfedezd az Egyesült Királyságot, rengeteg akcentussal találkozhatsz – egyesek erősebbek, mint mások. Általában minél északabbra megy az ember, annál erősebb az akcentus.

A 11 legfontosabb dolog, amit mindenképp érdemes tudni Nagy-Britanniáról, ha itt élsz vagy ide költözöl 4

Rengeteg festői szépségű terület van az országban

Az Egyesült Királyság ad otthont Európa talán leglátványosabb látnivalóinak. Ha vidéki kilátásra vágysz, irány Cotswolds, a Lake District, a Skót Felföld vagy a Welsh Valleys. Szeretnéd belélegezni a sós tengeri levegőt? Kirándulj egyet Cornwallba vagy Devonba, és csodáld meg a drámai szépségű tengerpartot. Az Egyesült Királyságban izgalmas különleges falvakkal és városokkal is találkozhatsz, amelyek évszázados történelmét bármikor felfedezheted.

A 10 legszebb kirándulóhely Nagy-Britanniában, amit érdemes megnézni

A londoniak nem épp a legbarátságosabbak

Tekintettel arra, hogy London az Egyesült Királyság fővárosa – egy olyan ország, amelyben általában bocsánatot kérnek szinte mindenért –, az itteni emberek meglehetősen rosszkedvűek tudnak lenni. Félreértés ne essék – a főváros tele van élményekkel, minden sarkon kalandokkal és hihetetlen emberekkel. De megvan az ideje és a helye a barátkozásnak – és úgy tűnik, a csúcsforgalom idején a metró erre a legkevésbé sem alkalmas. A szemkontaktus ritka, egy idegen mosolya pedig még nagyobb ritkaságnak számít Londonban.

Kisebbek az étel adagok

Készítsd fel a gyomrod a kisebb adagokra. Ha például egy közepes méretű italt rendelsz, akkorát kapsz, amit Amerikában kicsinek árulnak. És ha az ételek és italok témájánál tartunk, kedvenc gyorsételeidnek más íze lesz az Egyesült Királyságban. Ez főként annak a ténynek köszönhető, hogy a géntechnológiával módosított dolgok (GMO-k), amelyek a legtöbb amerikai gyorskajáldában megtalálhatók, be vannak tiltva vagy nagymértékben korlátozottak az Egyesült Királyságban.

A tea sztereotípiája helytálló

A britek szeretik a teát. Valójában a tea (más néven “cuppa” vagy “brew”) messze a legnépszerűbb ital az Egyesült Királyságban, és naponta több mint 100 000 000 csészével kortyolnak el belőle.

Itt elég rendesen isznak…

Ha van valami, amit a britek jobban szeretnek egy csésze teánál, az egy (vagy 16) korsó sör a helyi kocsmájukban. Nagy-Britannia ivásszenvedélye régóta elfogadott a kultúra részeként. Születésnapot ünnepeltek? Irány a pub. Első hét az egyetemen? 4-5 napig vedelés. Kedvenc focicsapatod kikapott… vagy nyert? Igyáááál valamit…   Forrás

10 fontos dolog, amit az angolok magyarok megtanulnak külföldön és az otthoniaknak sem ártana

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után