60 ezer új fertőzött 1 nap alatt Nagy-Britanniában, és Londonban mától az omicron variáns a domináns vírustörzs 1

A brit kormány legfrissebb adatai szerint kedden további 59 610 koronavírusos megbetegedést regisztráltak Nagy-Britanniában, ami január 9-e óta a fertőzések számának tekintetében a legmagasabb napi adat.

60 ezer új fertőzött 1 nap alatt Nagy-Britanniában, és Londonban mától az omicron variáns a domináns vírustörzs 3

A BBC elemzése szerint ez az ötödik legmagasabb napi érték, ami a koronavírusos megbetegedések számát illeti a járvány tavaly év eleji kezdete óta. A mai adatok szerint további 150 ember halt meg a szigetországban a megbetegedést követő 28 napon belül. Kevesebb mint egy órával azelőtt, hogy az Egyesült Királyság Egészségügyi Biztonsági Ügynöksége közzétette a legfrissebb statisztikákat, Nicola Sturgeon arra kérte a Skócia területén élőket, hogy korlátozzák az összejöveteleket maximum három háztartásra karácsony előtt és után, hogy ezzel is segítsék az omikron variáns terjedésének lassítását.

Skócia első minisztere azt is bejelentette, hogy visszatérnek a „fizikai távolságtartásra vonatkozó útmutatások” nyilvános helyeken, például boltokban és kocsmákban. Ugyanezen az újságírókkal folytatott megbeszélésen a miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy Johnson úr köszönetet szeretne mondani azoknak, akik sorban álltak az emlékeztető oltásokért – „akik közül sokan órákig álltak sorban, hogy megkapják tegnap a 3. dózist”.

Ma délutánig összesen több, mint 24 millió emlékeztető oltást adtak már be az Egyesült Királyságban. Eközben mintegy 51,2 millió első adag és 46,8 millió második adag Covid-oltás került mostanáig beadásra a szigetországban. A miniszterelnök továbbra is kitart amellett az állítása mellett, hogy az oltás beadása a biztosítja legjobb esély Nagy-Britanniának arra, hogy legyőzze mind a Covidot általában véve, mind pedig az omicron variánst.

Kiderült, hogy 2 oltás is csak minimális, vagy semmilyen védettséget nem ad az omicron variáns ellen

Eközben Londonban…

Az omicron variánssal fertőzöttek száma elképesztő sebességgel emelkedik a brit fővárosban az utóbbi napokban, és a mai naptól az új vírustörzs a domináns a régióban. Az új vírusmutáció ugyanis ma már az esetek több mint 50 százalékáért volt felelős a fővárosban. A koronavírusos betegek száma a londoni kórházakban eközben 1360-ra ugrott, ami a legmagasabb március eleje óta, amikor a város épp kifelé jött a második hullámból.

Többségükről úgy tudni, hogy nincsenek teljesen beoltva, és eddig szinte minden eset aki a kórházakban van, a Delta variánssal fertőzött. Míg az Omicron variáns kevésbé súlyos lefolyású lehet sok embernél, különösen a beoltottaknál, a becslések szerint mostanra napi 200 000 is lehet az ezzel a vírustörzzsel újonnan megfertőződött emberek száma Nagy-Britanniában.

Miközben a vírus eddig soha nem látott sebességgel terjed, London számos oltópontjánál kígyózó sorokban álltak az emberek, hogy beoltassák magukat. Mindazonáltal kétmillió londoni még mindig nem kapott semmilyen oltást, így fokozottan ki vannak téve a vírusnak, és az NHS-t is túlterhelhetik, ami további emberek millióinak egészségügyi ellátására lesz hatással.

Dominic Raab mai nyilatkozatában nem zárta ki további szigorító intézkedések lehetőségét az otthonról történő munkavégzésen és az oltási útleveleken túl. A Times Radionak azt mondta: „Folyamatosan újratárgyaljuk ezeket a kérdéseket, de jelenleg érvényben van a B-terv, és egyelőre úgy gondoljuk, hogy ennél többre nem lesz szükség az ünnepek alatt.”   Forrás