A britek az EU-ból való kilépésre szavaztak. Tehát, mi történik most? Cameron bejelentette a lemondását. Jelenleg, sok találgatás folyik a jövőjével kapcsolatban, azonban, valószínűleg, először megpróbálja megnyugtatni az embereket.

brexit

Valószínűleg, hangsúlyozni fogja azt, hogy az EU elhagyása legalább két évbe telik majd, és hogy ez idő alatt nagyon kevés változás fog történni. Azonban, a font értéke máris zuhan a devizapiacon. A piac úgy gondolja, hogy a Brexit rossz a gazdaság számára, és hogy ezért a befektetők valószínűleg, szeretnék inkább kivinni a vagyonukat az Egyesült Királyságból.

Drágulnak a külföldi nyaralások

A miniszterelnök valószínűleg, azt fogja mondani, hogy a kormány készen áll arra, hogy megtegyen mindent, amit kell annak érdekében, hogy megvédje a brit gazdaságot, viszont korlátai vannak annak, amit tulajdonképpen meg tud tenni. George Osborne intelme, miszerint vészhelyzeti költségvetést fognak bevezetni, valószínűleg háttérbe szorul addig, amíg nem tisztázódnak a Brexit hatásai.

Eközben, a Bank of England-on múlik az, hogy közbelép-e a devizapiacon — font vásárlással —, hogy stabilizálja annak értékét. A kilépés első gyakorlati hatása tehát az, hogy a font kevesebbet fog érni külföldön, amely azt jelenti, hogy a külföldi nyaralások többe fognak kerülni.

Nem lesz azonnali változás a bevándorlást illetően

A miniszterelnöknek más dolgok miatt is aggódnia kell. Valószínű, hogy megpróbálja megnyugtatni a már az országban élő EU-tagállamok állampolgárait, hogy az ő státuszuk változatlan marad. Tehát, akik már itt élnek, továbbra is itt maradhatnak.

Ahogy Jonathan Portes, egykori kincstári közgazdász írta: „lévén, hogy nincs népesség nyilvántartásunk, és hogy az EU-s nemzetiségűeknek nincs szükségük vízumra, tulajdonképpen, nem is fogjuk megtudni azt, hogy ki is lesz itt június 23-án.” Portes azt mondta, hogy a legvalószínűbb az lesz, amit Steven Woolf, az UKIP bevándorlási szóvivője javasolt, hogy mindazoknak garantálva lesz a tartózkodási jog, akik a népszavazás előtt regisztráltak a társadalombiztosítási számra (NI number).

A kilépési tárgyalások két éve alatt a szabad EU-s munkaerő áramlás érvényben marad, így az emberek még bárhonnan érkezhetnek az EU területéről, azonban a bevándorlási státuszuk a Brexit után bizonytalan lenne.

Magas infláció

Az alacsonyabb font azt jelenti, hogy a behozatal drágább lesz. Ez magával hozza az inflációt, amely már hosszú idők óta szinte ismeretlen fogalom az itt élők számára, mivel az árak sokáig stabilak voltak, amelyek nem több, mint 2%-al emelkedtek csak évente.

Az első hónapokban valószínű, hogy ennek a hatása nem lesz észrevehető. Először, az áremelkedés a behozott árukra fog korlátozódni — a legnyilvánvalóbban, az élelmiszerekre és a ruházatra —, de később, az infláció tovább fog terjedni és egyre erősebb lesz.

Néhány közgazdász szerint, az infláció kis mértéke jó dolog, mivel ösztönzi a gazdasági aktivitást és megelőzi annak lelassulását, amely akár pangásban is végződhet, mint például, a japán gazdaság hosszú távú stagnálása.

Emelkedhetnek a kamatlábak

A baj az inflációval az, hogy a Bank of England-nek jogi kötelezettsége az, hogy azt a lehető legközelebb tartsa az éves 2%-hoz. Ha a font esése azzal fenyeget, hogy ettől gyorsabb ütemben fognak emelkedni az árak, a bank fel fogja emelni a kamatlábakat.

Ez viszont, az infláció ellen szól. Először is, vonzóbbá teszi a fontot, mivel a fontban elhelyezett letétek magasabb kamatot fognak produkálni. Másodszor, csökkenti a keresletet azzal, hogy emeli a kölcsönökkel járó költségeket, különösen pedig azzal, hogy kivonja a nagyobb jelzálogtörlesztéseket a gazdaságból. Harmadszor, drágábbá teszi a vállalkozások számára a kölcsönfelvételt a teljesítményük növelésére.

Mark Carney, a Bank of England vezérigazgatója és annak Monetáris Politikai Bizottsága dilemmával állnak szemben. Néhány hónapon belül, az infláció növekedésnek, a gazdaság pedig hanyatlásnak indul. Tehát, ha a kamatlábak emelkedni fognak is, az nem lesz nagyon jelentős.

Gazdasági hanyatlás?

Carney, a kincstár és számos nemzetközi közgazdász már figyelmeztetett ezzel kapcsolatban. Úgy tűnik, hogy sok Brexitre szavazó nem hitt nekik, vagy úgy gondolták, hogy csak felnagyítják a hosszú távú, kis hatásokat. Azonban, semmi kétség nincs a felől, hogy a kilépés egy negatív sokk a gazdaság számára.

A kilépés megváltoztatja a gazdaság jövőbeni teljesítményével kapcsolatos elvárásokat. Annak ellenére, hogy a szigetország ténylegesen nem hagyja el az EU-t még 2 évig, a vállalatok és befektetők elkezdik kivinni a pénzeiket Britanniából, vagy visszavesznek a terjeszkedési tervekből, mivel kevésbé biztosak abban, hogy mi fog történni 2018 után.

A várakozásnak és a magabiztosságnak ez a fajta változása egész erős hatással lesz a gazdaságra, azonnal befolyásolva a befektetési döntéseket és munkahelyeket, amelyekre máris vannak bizonyítékok.

És még csak nem is fogjuk visszakapni a pénzünket

Mindez a következő miniszterelnökön múlik, bárki is legyen az, aki tárgyalásokat folytat majd az EU egységes piacához való hozzáférés megtartására. Ez idő alatt, az EU-val folytatott kereskedelmünk a megszokottak szerint halad majd, leszámítva azt, hogy az EU más területein lévő vállalatok kevésbé lesznek érdekeltek abban, hogy nekünk adjanak el, vagy tőlünk vegyenek, mivel arra számítanak, hogy vámjellegű akadályok fognak felmerülni 2 éven belül.

Bárki is lesz a pénzügyminiszter, úgy érezheti majd, hogy új költségvetést kell bevezetnie. George Osborne előrejelzése gyorsan darabokra esik a gazdasági stagnálás miatt, viszont valószínűleg, erre nem lenne bölcs válasz az adóemelés vagy a költségcsökkentés. Augusztusig, valószínűleg, nem is születik ezzel kapcsolatban döntés.

Az amit a Leave kampány állít, miszerint az extra pénzek az NHS-hez mennek és kevesebb lesz az energia számla, valószínűleg nem fog megvalósulni egy darabig, mert ezek a pénzek nem lesznek elérhetőek egy ideig. Az országnak továbbra is be kell fizetnie az EU-s hozzájárulását — amely kb. a fele annak, amelyet a Leave kampány mondott, de még mindig a nemzeti jövedelem egy százalékának a fele — egészen addig, amíg meg nem születik a megállapodás és az ország meg nem szűnik EU-tag lenni.    Forrás: www.independent.co.uk.

[fblike]

Ugrás a HuNglia főoldalára