5 km magasan vették csak észre, hogy a londoni Stansted reptérről felszállt egyik járatnak több ablaka is hiányzott 1

A Stansted repülőtérről felszállt egyik repülőgépnek két ablaka is hiányzott, de a gép már vagy 15 000 láb magasan járt, amikor ezt az „apró kis bakit” észrevették.

5 km magasan vették csak észre, hogy a londoni Stansted reptérről felszállt egyik járatnak több ablaka is hiányzott 3

Az Airbus A321-es típusú repülőgép kénytelen volt azonnal visszatérni az essexi repülőtérre, miután a személyzet egyik tagja, szerencsére még a repülőút elején, a felszállást követően nem sokkal, felfedezte a problémát. A légi baleseteket vizsgáló hivatal (AAIB) arra figyelmeztetett, hogy az incidensnek „sokkal súlyosabb következményei” is lehettek volna.

Az alaposabb átvizsgálás során kiderült, hogy a kabin két ablaküvege sem volt betéve a helyére, másik kettő pedig nem volt beillesztve a helyére megfelelően (ami nagyjából ugyanannyit ér, mint ha ott sem lenne).

A hiányzó ablaküvegeknél az egyetlen tárgy, amely kitöltötte a tátongó lyukat, a karcolódás ellen védelmet nyújtó műanyag lap volt, amelyet arra találtak ki, hogy az utasok ne érhessenek hozzá a külső üvegfelülethez. A szóban forgó repülőgépet a Titan Airways üzemelteti. Az AAIB előzetes jelentése szerint az eset egy nappal azután történt, hogy a földön a gépet filmforgatásra használták, amely során a gép közelében erős fényforrásokat állítottak fel, hogy „a napfelkelte illúzióját keltsék velük”.

5 km magasan vették csak észre, hogy a londoni Stansted reptérről felszállt egyik járatnak több ablaka is hiányzott 4

Körülbelül öt és fél órán keresztül világítottak velük a repülőgép jobb oldalán, majd négy órán át a bal oldalon. Az AAIB tájékoztatása szerint a lámpákat úgy tervezték, hogy a megvilágított objektumtól legalább 10 méterre kell őket elhelyezni, de ebben az esetben ezek 6-9 méter közötti távolságra voltak a sérült ablakoktól. Hogy az ablakokat szándékosan vették ki, vagy megsérültek a forgatás során arról nem közöltek részleteket.

Azt sem árulták el, hogy minek a forgatása során történt az incidens. A gép október 4-én szállt fel a floridai Orlandóba.

A felszállás után azt követően, hogy a biztonsági övek kikapcsolására engedélyt adó lámpa felgyulladt, a személyzet egyik tagja a repülőgép hátulja felé indult, és ekkor észlelte, hogy az egyik ablak „mozog” – közölte az AAIB.

5 km magasan vették csak észre, hogy a londoni Stansted reptérről felszállt egyik járatnak több ablaka is hiányzott 5

Ezt azonnal jelentette ezt a személyzet többi tagjának, akik úgy döntöttek, hogy a gépnek vissza kell térnie Stanstedbe, ahol szerencsére biztonságosan, minden probléma nélkül leszállt. A gép már elérte a 14 500 láb magasságot, mikor a pilóta úgy döntött, hogy visszafordul. Az AAIB jelentése szerint „a kabinban a nyomás nem esett le a hiányzó ablaküvegek miatt”.

A hiányzó vagy sérült ablakok környékét vizsgálva megállapították, hogy az azokat a helyükön tartó hab a magas hőmérséklet miatt megolvadt, vagy egyáltalán nem is volt jelen.

A sérült ablaküvegek „el voltak deformálódva és össze voltak zsugorodva” – közölte az AAIB. Az incidens a szakértői vélemények szerint sokkal súlyosabb következményekkel is járhatott volna, különösen, ha az ablakok nagyobb magasságban nagyobb nyomáskülönbség mellett mozdulnak ki a helyükről.     Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után