15 fontos új jogszabályváltozás Nagy-Britanniában, ami befolyásolja pénzügyeinket 1

Várhatóan megint jóval mélyebbre kell nyúlni a zsebünkben április első hetétől, ugyanis több tucat kiadás, köztük a vízszámla, önkormányzati adó, az NHS árai és az energiaszámla is emelkedni fog. Azok fognak rosszabbul járni, akik juttatásokból és segélyekből élnek, ugyanis ezek mértékét már második éve befagyasztották (vagyis nem emelkednek), és néhány kedvezményt is csökkentettek. Azoknak, akik fizetésből élnek, könnyebb lesz, különösen mivel némi adócsökkentés is életbe lép, és a létminimumot is emelik ezzel egy időben. Nézzük, mi minden fog megváltozni áprilisban:

15 fontos új jogszabályváltozás Nagy-Britanniában, ami befolyásolja pénzügyeinket 3

 1. Jövedelemadó

Április 6-tól a személyi pótlék – vagyis az az összeg, amit kereshetsz egy évben, mielőtt adóznod kellene belőle – 11 000 fontról 11 500 fontra emelkedik. Ez körülbelül 20 millió embernek jelent majd évi 100 font megtakarítást. Azok közül is jobban járnak páran, akik a felső adósávban vannak, vagyis 40%-os adót fizetnek, ugyanis itt az alsó határ 43 000-ről 45 000 fontra emelkedik (ez Skóciában nem lesz érvényes, ott marad a 43 ezer fontos határ).

 1. Nemzeti létminimum

A 25 éven felüliek 4%-os növekedést tapasztalnak majd április 1-től, ugyanis a nemzeti létminimum 7.20-ról 7.50-re emelkedik. Azonban a 21 és 24 év közöttiek számára meghatározott emelés csupán 1.4%, ami még a 2.3%-os inflációs rátát sem közelíti meg. Az új órabérek:

Nemzeti létminimum (25+): £7.50

Nemzeti minimálbér (21-24): £7.05

Nemzeti minimálbér (18-20): £5.60

Nemzeti minimálbér (18 év alatt): £4.05

Nemzeti minimálbér – gyakornok: £3.50

 1. Lifetime Isa (Életre szóló személyi megtakarítási számla)

A megtakarítók április 6-tól jelentkezhetnek rá, hogy az újfajta életre szóló személyi megtakarítási számlájuk legyen. A kormány 25%-os bónuszt ad a megtakarításodhoz egy év után (1000 fontban maximalizálva). A Lisa-t azoknak találták ki, akik például ingatlant akarnak vásárolni, vagy a nyugdíjas évekre szeretnének megélhetést biztosítani.

 1. Isa (Személyi megtakarítási számla)

Április 6-tól 15 251 fontról 20 000 fontra emelkedik az Isa maximum összege. A pénzt lehet készpénz, részvény vagy tulajdonrész alapú Isa-ba fektetni. Erre a megtakarításra nincs semmiféle adó, vagy tőkehaszon.

 1. Gépjármű-adó (itt kifejezetten a VED)

Aki április 1 után vesz autót, annak teljesen máshogy kell majd fizetnie a gépjármű-adót. Ez azért van, mert az autók egyre kevesebb káros anyagot bocsájtanak ki, így nagy részüknek nem is kellene VED-et fizetni. Ezért a friss autótulajdonosoknak egy speciális ráta szerint kell majd fizetniük az első évben, attól függően, az autó motorja melyik kategóriába esik: zéró kibocsájtás, standard vagy prémium. A standard ára 140 font lesz évente, és a 40 000 fontnál drágább autóknak évi plusz 310 fontot kell fizetni.

 1. Örökösödési adó

Az örökösödési adó kevésbé lesz megterhelő azok számára, akik a gyerekeikre szeretnék hagyni a tulajdonukat. Jelenleg minden olyan ingatlan, ami többet ér, mint 325 000 font, 40%-os adóterhet vonz magával – ez változik meg április 6-tól, amikor is lehetőség lesz még 100 000 fontnyi tulajdont adómentesen átruházni. A házaspárok pedig összesen 850 000 értéket tudnak majd átadni – ez a tervek szerint még 1 millió fontig fog emelkedni 2021-ig.

 1. Önkormányzati adó (Council tax)

A legnagyobb emelés az Angliában élőknek az önkormányzati adó keretében fog érkezni. Április 1-től átlagosan 4%-kal emelkedik, ami évi 61 fontnak felel meg egy Band D típusú ingatlan esetén. Skóciában 3%-ot emelkedik, ez ugyanebben a kategóriában kb 32 font, Walesben 3.1%-kal – az észak-íárországi helyzetről még nem lehet tudni politikai huzavona miatt.

 1. Gyerek után járó adókedvezmény

Április 6-tól csökkentik a gyerek után járó támogatást. Akik ezután a dátum után születnek, nem kapják már meg a családi elemét a támogatásnak, ami évi 545 fontot jelenthet – akik április 6 előtt születnek, azokra ez még nem vonatkozik. Plusz megszűnik a támogatás a harmadik gyerek után is – tehát a jövőben az adókedvezmény csak két gyerekig érvényes. Kalkulációk szerint emiatt legalább 600 000 háromgyerekes család fog kb évi 2500 fonttal megrövidülni – igaz, ez valóságos pénzveszteséget nem jelent.

 1. Munkavállalói járulék (ESA)

Árpilis 3-tól aki WRAG-ot szeretne igényelni, heti 29 fonttal kevesebbet fog kapni, mint az eddig jelentkezők. Ezek azokat az embereket jelentik, akik a kormány szerint még alkalmasak munkavállalásra a jövőben.

 1. Segélyek és járulékok befagyasztása

2017 áprilisával már ez lesz a második év, hogy sok segély és járulék összege nem nő – például a JSA, ESA, gyermektámogatási járulék, vagy néhány lakhatási segély összege sem. Mivel az infláció mértéke mindeközben 2.3%, ez több millió embert befolyásol. A befagyasztás a tervek szerint 2020 márciusáig lesz érvényben.

 1. Univerzális kedvezmény

Azok, akik április 10 után igénylik az UC-t, többet tarthatnak meg a jövedelmükből, mielőtt elkezdik csökkenteni a segélyeiket. Eddig egy fontból 35 p-t tarthattak meg, mielőtt az UC kedvezményük megvonták, ez mostantól 37 p lesz.

 1. NHS díjak

Egy NHS recept ára 8.40 fontról 8.60 fontra nő. Az előre kifizetett kártyák ára változatlan marad. A fogorvosi költségek is nőnek Angliában, 90 p-vel – 20.90 font lett így egy rutinellenőrzés ára.

 1. Előre fizetett szolgáltatások

Április 1-től négy millió fogyasztó, aki előre-fizetős rendszerben használ gázt és elektromosságot, azt láthatja, hogy a költségei jelentősen csökkentek. A szolgáltató, az Ofgem azt mondta, hogy körülbelül 80 fontot fognak kevesebbet fizetni évente. Azonban eddig átlagosan 220 fonttal fizettek többet, mint a „rendes” fogyasztók, így még mindig jócskán magasabbak a kiadások akkor, ha ezt a fajta fizetést választjuk.

 1. Vízszámla

A vízszámlák és a csatornaköltségek is emelkednek április 1-től. Az átlagos növekedés Angliában és Walesben 2%, így egy tipikus éves számla már 395 font körül lesz. Skóciában a 1.6% a drágulás, vagyis kb. 5 font háztartásonként.

 1. Egyéb számlák

Egyes energiaszámlák szignifikánsan magasabbak lesznek, mint eddig. Az SSE azon fogyasztói, akik standard tarifán vannak, számíthatnak rá, hogy akár 14.9%-kal többet kell, hogy fizessenek az elektromosságért április         28-tól. Az EON is 13.8%-kal fog árat emelni, és a gáz ára is magasabb lesz 3.8%-kal április 26 után. A legtöbb hasonló szolgáltató már márciusban megemelte az árait.

Ezen felül több telekommunikációs vállalat, például a BT, EE vagy Vodafone is emel valamennyit a tarifáin.      Forrás Hirdetőknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után