10 napja van a brit miniszterelnöknek, hogy megmentse Nagy-Britanniát a megállapodás nélküli Brexittől 1

Az egyik kabinet miniszter 10 napot adott Theresa May brit miniszterelnöknek, hogy megmentse a szigetországot a megállapodás nélküli kilépéstől, ellenkező esetben a saját miniszterei fel fognak lázadni ellene, és sztrájkot fognak indítani, hogy így próbálják meg megakadályozni a lehető legrosszabb opció bekövetkezését. Várhatóan jó néhányan a lemondásukat is be fogják nyújtani, tovább növelve a káoszt a parlamentben.

10 napja van a brit miniszterelnöknek, hogy megmentse Nagy-Britanniát a megállapodás nélküli Brexittől 3

David Gauke, az igazságügyi miniszter elmondta, hogy a miniszterelnöknek muszáj felelősségteljes döntést hoznia és meglépni azt, ami ésszerű, vagyis kizárni azt az opciót, hogy megállapodás nélkül essen ki az ország az Unióból. Egyszerűen muszáj lesz, hogy így tegyen, amennyiben nem sikerül a hónap végéig a jelenlegi Brexit megállapodást elfogadtatni a parlamenttel.

Mr. Gauke a legutóbbi nyilatkozatában többször is utalt rá, hogy amennyiben May nem lesz képes meghozni a megfelelő döntést a megadott határidőig, beadja a felmondását. Kiemelte, hogy szerinte a megállapodás nélküli Brexit hatalmas károkat okozna Nagy-Britanniának, mind közbiztonsági, mind gazdasági szempontból egyaránt.

10 napja van a brit miniszterelnöknek, hogy megmentse Nagy-Britanniát a megállapodás nélküli Brexittől 4

„Amennyiben nem így lesz, az én reakcióm nagyon tiszta és egyértelmű lesz. A megállapodás nélkül való kilépés nem szolgálja az országunk érdekeit. Nagyon remélem, hogy a kormány úgy fog cselekedni, hogy az egybe essen a nemzet érdekeivel. Legalábbis én ezt várnám el egy ilyen szituációban.” – nyilatkozta a miniszter úr.

Amennyiben az igazságügyi miniszter beadja a lemondását, úgy az egyik szenior konzervatív képviselő, Dominic Grieve elmondása szerint, nagyjából 8-10 másik miniszter is menni fog vele együtt. A miniszterelnöknek kiszabott határidő pedig február 27. Tehát mindössze 30 nappal a Brexit előtt történne ez meg. Mindeközben a munkáspárt, és a lázadó kormánypárti képviselők egy kiegészítést akarnak kikényszeríteni a kormánytól az 50. cikkelyben.

Egy másik miniszter, David Mundell pedig egy új szavazást akar február 27-én és ő is ennek a hónapnak a végét jelölte ki a miniszterelnöknek, mint utolsó határidő, a jelenlegi megállapodás megmentésére. Margot James miniszter pedig ezt mondta pénteken egy sajtótájékoztatón: „Nem tudnék a része lenni egy olyan kormánynak, amely hagyja, hogy ez az ország az EU-ból mindenféle egyezség nélkül távozzon.”

Ha Theresa May elutasítja azon miniszterek kérését, akik a megállapodás nélküli kilépés ellen vannak (köztük van többek közt a munka és nyugdíjügyi miniszter és Greg Clark, vállalkozásokért felelős miniszter is), akkor ez egyben azt is jelentené, hogy ezeknek a minisztereknek le kellene mondaniuk, ezzel még jobban ellehetetlenítve a kormány és a miniszterelnök pozícióját.

Mindeközben Ms. May egy centivel sem került közelebb a megoldáshoz, hogy az ír határ kérdését megoldja. Ezen áll vagy bukik ugyanis jelenleg a Brexit megállapodás, legalábbis a hivatalos verzió szerint. A parlament ugyanis nem fogadja el az EU által már jóváhagyott megállapodást ebben a formában, az EU viszont már nem hajlandó semmilyen módosítást elfogadni a brit oldal részéről. Az idő tehát rohamosan fogy, a lakosság jelentős része pedig egyre jobban aggódik, főleg a rengeteg EU állampolgár, akik állandó bizonytalanságban vannak tartva a jövőjüket illetően.

Továbbra is három opció van, Theresa May megállapodása, amit az istennek sem sikerül keresztül préselni a parlamenten, a második a no deal, vagyis, hogy nincs megállapodás, ezt ugye szinte senki sem szeretné, a harmadik pedig, hogy végül nem is lesz kilépés, amit eddig nagyon kevesen mertek hangosan kimondani, pedig továbbra is ott lebeg a háttérben…  Forrás

Megosztás