"1 millió EU bevándorlót is kitoloncolhatnak, a brit kormány hibájából" - egy kampánycsoport jelentése 1

Egy millió EU állampolgárt fenyeget a kitoloncolás lehetősége a Brexit után, hacsak a kormány nem jön elő egy egyszerűbb megoldással a tartózkodási státuszuk elismerésére a szigetországban, derült ki nemrégiben egy kampánycsoport jelentéséből.

tartozkodasi-engedely-uk

A brit EU népszavazás óta jelentősen nőtt azon EU-s állampolgárok száma, akik állandó tartózkodásért folyamodnak az Egyesült Királyság területén, akiknek a 30 %-a nem tudja benyújtani a belügyminisztérium által kért „irreális” bizonyítékokat, amelyekkel bizonyítani tudnák a tartózkodási jogukat. Mindezt egy ún. 3 Million nevű csoport állítja, amely azoknak az embereknek a jogaiért lobbizik, akik nem britek, de az Egyesült Királyság területén élnek.

A legfrissebb negyedéves bevándorlási statisztikai adatok szerint, amelyet a Belügyminisztérium bocsátott ki, azt mutatja, hogy a kilépési referendum óta 36%-kal nőtt azoknak az EU állampolgároknak a száma, akik állandó tartózkodási jogért folyamodnak a szigetország területén. Három hónap alatt a pontos érték tehát, 10,269-ről 16,009-re nőtt.

Ez azt jelenti, hogy a jelentkezések feldolgozói most így már több, mint 100,000 kitöltött űrlap feldolgozásával küszködnek, amely ugye, 2015 óta megháromszorozódott. Egyben a probléma lényegét is jól megvilágítja, hogy a belügyminisztérium képtelen ennyi kérelmet elbírálni és ennyi adatot feldolgozni. A 3 Million számításai szerint, a belügyminisztériumnak 47 évbe telne feldolgozni az EU állampolgároktól érkező hárommilliónyi kérelmet a jelenlegi állás szerint. Ez pedig azt jelenti, hogy rengeteg ember, aki a sorára várna évekig, nem kapná meg a maradást biztosító dokumentumot. Tehát, az EU-s állampolgárok 30%-a, akik jogosan élnek itt,  nem tudnák bizonyítani a tartózkodásuk jogosságát. Ezzel kb. egy millióra nő azoknak a száma, akiket a kitoloncolás fenyeget attól a naptól kezdve, amikor az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.

Nicolas Hatton, a 3 Million elnöke, a következőket nyilatkozta a The Independentnek: „Óriási a szorongás az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárok körében. A legnagyobb aggodalmuk az, hogy a kormány nem fogja garantálni a jogaikat és játékpénzként használja őket az alkuiban.”

„Több száz az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgárral beszéltem, köztük brit állampolgárokkal is, akik Európában élnek, akik ugyanazt érzik, hogy nem támogatja őket a kormány. Úgy érzik, hogy felhasználják őket.”

Amíg jelenleg, az EU-s állampolgároknak joguk van arra, hogy állandó tartózkodási jogot igazoló kártya megléte nélkül éljenek az Egyesült Királyságban a megállapodási szerződés szerint, úgy a Brexit után úgy néz ki, hogy szükségük lesz a kártyára, ha maradni szeretnének.

Azonban, Mr Hatton elmagyarázta, hogy az állandó tartózkodási jog megszerzésének jelenlegi rendszere szerint, az Egyesült Királyságban élő EU-s állampolgároknak olyan bizonyítékokat kell benyújtaniuk a Belügyminisztérium számára, amelyeket sokan nem tudnak megszerezni, mint például azok, akik gyereknevelés miatt nincsenek alkalmazásban.

„Sokakat fognak visszautasítani egyszerűen csak azért, mert nem tudják benyújtani a bizonyítékokat. Ezek az emberek törvényesen élnek itt, gyakorolva az egyezményben lefektetett jogaikat, de a kormány olyan dokumentumokat kér tőlük, amelyek nem reálisak.” — tette hozzá a 3 Million elnöke.

Ha a jelenlegi állandó tartózkodási rendszer marad, akkor 30% akár a deportálástól is tarthat. Mr Hatton szerint, a megfelelő megoldás a kormány számára az lenne, hogy az 50. cikkely beindítása előtt bejelenti, hogy azok, akik jelenleg törvényesen élnek az Egyesült Királyságban, maradhatnak.

Az Amber Rudd belügyminiszternek írt levelében, Mr Hatton a következőket írta: „Az EU-s állampolgárok nagyon idegeskednek a jövőjük miatt a referendum óta és ezek az adatok nem nyugtatják meg őket.”

„Felszólítjuk önt arra, hogy haladék nélkül szüntesse meg a kitoloncolás fenyegetését és adjon nekünk ma garanciákat arra, hogy az összes EU-s állampolgár, akik törvényesen élnek az Egyesült Királyságban, gyakorolhassák a maradásra vonatkozó jogaikat, mielőtt az Egyesült Királyság kilép az EU-ból.”

„Nekünk családunk, gyerekeink, barátaink, munkatársaink vannak, és jogosan aggódunk a nagyon is bizonytalan jövő miatt.”

Az említett fontos dokumentum, az állandó tartózkodási engedély megszérzésének feltételit itt olvashatjátok el.

Válaszként, a Belügyminisztérium szóvivője a következőket mondta: „A belügyminiszter világosan kifejezte azt, hogy meg kívánja védeni a már itt élő EU-s állampolgárok státuszát, és az egyetlen körülmény, amelyben ez nem lenne lehetséges, az az, ha az európai tagállamokban élő brit állampolgárok jogai nem lennének védve viszonzásul.”

A hivatalos adatok szerint, az EU népszavazást megelőző évben, az Egyesült Királyságba érkezők száma (3350,000) meghaladta azokért, akik elmentek innen. A júniusig tartó 12 hónapban 189,000 EU-s állampolgár és 196,000 nem EU-s állampolgár vándorolt Britanniába a vonzó magas foglalkoztatottsági szint miatt, amíg 49,000 brit állampolgár elment. Az új számok megegyeznek az Egyesült Királyság hivatalos előrejelzésével, miszerint, a csökkenő bevándorlással járó költségek a következő években a Brexit eredményeként, 16 milliárd fontnyi jövedelem kiesést fog jelenteni  a kormány  számára.  Londonban egyébként egy speciális munkavállalási engedély rendszert akarnak bevezetni az EU bevándorlóknak, amiről szintén olvashattatok.   Forrás: independent.co.uk  Hirdetőinknek: info@hungliaonline.com

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után