Eldőlt! A brit parlament leszavazta, nem lesz megállapodás nélkül kilépés 1

Theresa May végre nyilvánosan is beismerte és bejelentette, hogy a kilépés dátumát el kell halasztani március 29-ről egy későbbi időpontra. Ez nem sokkal azt követően történt, hogy a szerdai este folyamán újabb súlyos vereséget szenvedett a parlament alsóházában.

A vereséget követő beszédében többek közt azt is megemlítette, hogy a kilépés dátuma nagy valószínűséggel jóval távolabbi időpontra tolódik majd ki, mint először gondolták, hacsak a képviselők nem gondolják meg magukat May Brexit tervezete kapcsán. Arról a tervezetről beszélünk, amit már kétszer leszavaztak, egyszer januárban egyszer pedig a keddi nap folyamán ismét hatalmas arányban bukott meg a brit parlament alsóházában.

brexit theresa may megállapodás nélküli

A szerdai este folyamán azonban Theresa May és a kormány újabb súlyos vereséget szenvedett el a parlamentben, amikor a képviselők arról szavaztak, hogy engedjék-e, hogy Nagy-Britannia megállapodás nélkül essen ki az EU-ból. A szavazás során a saját miniszterei közül is jó néhányan a miniszterelnök és kormánya ellen szavaztak. Arról nem esett szó, hogy emiatt kit fognak esetleg kitenni a pártból de az biztos, hogy Sarah Newton, az egyik miniszter, aki a munka és nyugdíj részlegen dolgozik, magától mondott le és csatlakozott a kormány ellen szavazó kormánypárti képviselők lázadó csapatához.

A legfontosabb szavazáson, a szerdai nap folyamán esedékesek közül, Mrs May ismét igen nagy különbséggel, 321 szavazattal 278 ellenében, vagyis 43 szavazatos különbséggel kapott ki, amely során eldőlt, hogy a megállapodás nélkül való kilépést a parlament semmilyen körülmények közt nem engedélyezi. Katasztrofális este volt ez a miniszterelnök számára. Beszéde közben folyamatosan megzavarták és kifújolták a vereséget követően.

Eldőlt! A brit parlament leszavazta, nem lesz megállapodás nélkül kilépés 3

A munkáspárt vezetője, Jeremy Corbyn ezt követően azt nyilatkozta, hogy ő támogatja egy B terv kiagyalását, amit a pártok közösen összefogva dolgoznának ki. Elmondása szerint ugyanis „a parlamentnek át kell vennie az irányítást a Brexit fölött”. May erre azt reagálta, hogy a képviselőknek két választásuk van. Vagy elfogadják a már kétszer is leszavazott Brexit tervezetet egy harmadik szavazáson, vagy beletörődnek, hogy a kilépés dátumát el kell tolni.

May megerősítette, hogy csütörtökön arról fognak szavazni az alsóházban, hogy felhatalmazzák-e a miniszterelnököt, hogy az EU-tól a kilépés dátumának eltolását kérvényezze. Ez ismét egy kulcsfontosságú szavazás lesz a Brexit és Nagy-Britannia sorsának szempontjából.

A miniszterelnök szóvivője elmondta, hogy a Brexit akármilyen formában való eltolását az EU-nak is jóvá kell hagynia. Erre a határidő március 21. ami a következő héten esedékes csúcstalálkozó dátuma.

A kabineten belül uralkodó megosztottság közepette, a pénzügyminiszter Philip Hammond a saját beszédében egy kicsit más irányból próbálta megközelíteni a problémát. Arról beszélt, hogy szerinte egy közös Brexitet kellene összehozni, méghozzá úgy, hogy együtt, az ellenzéket is bevonva kellene ötletelni, és valami olyan verzióval előrukkolni, amit hajlandó támogatni a parlamenti képviselők többsége, legyen az kormánypárti, vagy ellenzéki. Elmondása szerint ilyen lehetne például egy norvég típusú megállapodás az EU-val. Akármi is lesz a történet folytatása, előbb várjuk meg a csütörtöki szavazás eredményét…       Forrás

Megosztás