Friss hír: Új Brexit népszavazás jöhet és MA szavaznak róla a parlamentben 1

A brit parlament képviselői a mai nap folyamán arról fognak szavazni, hogy adjanak-e lehetőséget a brit lakosságnak egy újabb népszavazásra a Brexitről. Ez óriási fordulat azok után, hogy Theresa May és a konzervatív kormány számtalanszor kihangsúlyozta, hogy nem lesz másik népszavazás.

Ez lesz az első alkalom, hogy az alsóház szavazhat arról, hogy legyen-e második referendum, ami akár az egész Brexit folyamatát visszafordíthatja. A brit parlamentben tehát egy újabb, az egész lakosságot és az angliai magyarok sorsát is komolyan érintő pillanat következik az este folyamán. A dráma tehát tovább folytatódik Westminsterben, ami a keddi szavazás óta tetőzik, amikor is Theresa May Brexit tervezetét másodjára is hatalmas többséggel szavazta le a parlament.

Friss hír: Új Brexit népszavazás jöhet és MA szavaznak róla a parlamentben 3

A szavazás egy másik fontos kérdéssel együtt dől majd el, ugyanis az este folyamán a képviselőknek arról is dönteniük kell, hogy felhatalmazzák-e Theresa May miniszterelnököt, hogy kérvényezze a kilépés dátumának eltolását. Amennyiben a parlament megszavazza, úgy az újabb népszavazáson a lakosság arról dönthetne, hogy kilépjen Nagy-Britannia egy a parlament által is elfogadott megállapodással, vagy maradjon az EU tagja.

Azt lehet tudni, hogy a munkáspárt soraiból sokan támogatni fogják a népszavazás ötletét, de az SNP párt, a Plaid Cymru és a liberáldemokraták valamint a független csoport is mellette lesz. Az, hogy sikerül-e megszavazni, egyelőre még egyáltalán nem biztos, ugyanis ismét szükség lenne hozzá a kormánypárti lázadó képviselők szavazataira is. Legalábbis az előzetes becslések szerint legalább 25 képviselőére.

Azt sem lehet még biztosan tudni, hogy a munkáspárt vezetősége melyik oldalra áll majd ugyanis az ő álláspontjuk az utóbbi időben nem volt túl egyértelmű ebben a dologban. Keir Starmer, Brexit árnyékminiszter például azt nyilatkozta, hogy támogatná, de egy másik képviselő, Angela Rayner azt mondta, hogy katasztrofális lenne. Megint más referendum pártiak azt nyilatkozták, hogy ezt a kártyát csak akkor kellene felhasználni, ha szinte biztos, hogy sikerül a parlamentben megszavaztatni.

Friss hír: Új Brexit népszavazás jöhet és MA szavaznak róla a parlamentben 4

A szavazás a második népszavazás lehetőségét illetően azelőtt fog megtörténni, hogy a parlamenti képviselők arról döntenének, hogy legyen-e rövidebb, vagy hosszabb időre eltolva a kilépés dátuma.

A hírek szerint, bármennyire is furán és mármár viccesen hangzik, de Theresa May azt tervezi, hogy a következő hét elején harmadjára is megpróbálja megszavaztatni a Brexit tervezetét. Erre várhatóan hétfőn vagy kedden kerülne sor. A miniszterelnök abban reménykedik, hogy amennyiben be tudja mutatni és el tudja magyarázni a képviselőknek, hogy a Brexit eltolása milyen komoly veszélyeket rejt, úgy sokan átpártolnak majd az ő oldalára. Hogy ez sikerülhet-e neki, azt nem tudhatjuk, azonban az biztos, hogy a csütörtök esti szavazás ismét érdekes fordulatokat tartogathat az egész ország számára.       Forrás

Megosztás