Vörös szintű figyelmeztetés: az Arwen vihar ma éri el Nagy-Britannia partjait, helyenként 150 km/órás széllökésekkel 1

Észak-Anglia és Skócia egyes részeit fokozott készültség alá helyezték, miután a brit meteorológiai intézet ritka, vörös színű időjárási figyelmeztetést léptetett érvénybe, ugyanis az Arwen vihar hamarosan eléri a szigetország partjait.

Vörös szintű figyelmeztetés: az Arwen vihar ma éri el Nagy-Britannia partjait, helyenként 150 km/órás széllökésekkel 3

A Met Office szakértői arra kérték a lakosságot, hogy figyeljenek oda a várhatóan péntek délután 3 órától kb. szombat hajnali kettőig tartó erős széllökésekre, mert a szezon első téli vihara most éri el az országot.

A Met Office által meghatározott időjárási figyelmeztetések egyébként olyan értesítések, amelyek az embereket olyan körülményekről tájékoztatják, amelyek hatással lehetnek az utazási terveikre, vagy a legrosszabb esetben életveszélyt is jelenthetnek. A sárgától a pirosig terjedően jelzik az elkövetkező időjárási körülmények súlyosságát – legyen az szél, eső vagy hóvihar. Az időjárási figyelmeztetések közül a legsúlyosabb a vörös szint, amely szerencsére ritkán fordul elő az Egyesült Királyságban.

Vörös szintű figyelmeztetés: az Arwen vihar ma éri el Nagy-Britannia partjait, helyenként 150 km/órás széllökésekkel 4

Az ország fölé érkező Arwen névre keresztelt vihar következtében helyenként a széllökések ereje a 130-160 km/órát is elérheti majd főként Newcastle upon Tyne és Aberdeen környékén és a két város közt a part mentén. Az orkán erejű szél kisebb tárgyakat és mindenféle törmeléket a levegőbe röpíthet és életveszélyes is lehet. A vörös riasztás egyben arra is figyelmezteti a környék lakosságát, hogy a vihar komolyabb károkat tehet az épületekben, elsősorban azok tetőszerkezeteiben, és emellett komoly áramkimaradásokat is okozhat a régióban.

Az Arwen vihar az Északi-tenger felől érkezik a térségbe, és dél felé fog haladni a szombati nap folyamán. Az előrejelzések szerint vasárnapra már jelentősen enyhül majd a szél.

A nagy szél és a pusztító erejű vihar mellett az előrejelzések szerint az Arwen vihar havat is hoz majd Skócia és Észak-Anglia magasabban fekvő területeire. Egyes környékeken akár 15 cm hó is eshet az éjszaka folyamán.

A skót közlekedési miniszter, Graeme Day azt mondta: “Az egész országban borongós időjárás várható, de a meteorológiai intézet szerint különösen Skócia keleti részein fordul majd igen komolyra a helyzet.”

Stephen Dixon, a Met Office szóvivője elmondta, hogy a nagyon erős szél által leginkább érintett területek túlnyomórészt a tengerparti régiók lesznek.

A RAC azt tanácsolta a sofőröknek, hogy készüljenek fel az erős széllökésekre, vezessenek a megszokottnál még megfontoltabban, és legyenek „nagyon óvatosak”, amikor nagyobb tehergépjárművek vagy kerékpárosok mellett haladnak el.  Forrás

Megosztás