Boris Johnson bejelentésre készül, miután már 2, az új Omicron variánssal fertőzött személyt is találtak Nagy-Britanniában 1

Az koronavírus rendkívül fertőző, új Omicron variánsával megfertőződött két esetet is regisztráltak az Egyesült Királyságban. Ez azt jelenti, hogy a vártnál is hamarabb bukkant fel az egyre többet emlegetett új vírustörzs a szigetországban. Erre reagálva a miniszterelnök sajtókonferenciát hívott össze, és rövidesen a nemzethez fog szólni, de azt egyelőre nem tudni, milyen bejelentés várható.

Boris Johnson bejelentésre készül, miután már 2, az új Omicron variánssal fertőzött személyt is találtak Nagy-Britanniában 3

Sajid Javid egészségügyi miniszter azt mondta, hogy célzottan tesztelni fogják a lakosság egy részét azokon a területeken, ahol az eseteket regisztrálták vagyis Brentwoodban, Essexben és Nottinghamben. A fertőzött egyének mostanra már karanténba lettek helyezve a háztartásukkal együtt. Úgy tudni, hogy mind a két eset dél-afrikai utazáshoz köthető.

Boris Johnson miniszterelnök a szombati Downing Street-i sajtótájékoztatón „vélhetően további részletekkel is szolgál majd a továbbiakat illetően, az új fejlemények tükrében”. „Ez egy igazán jó emlékeztető arra, hogy ennek a járványnak még koránt sincs vége. Ha van egy dolog, amit most mindenki megtehet, az az, hogy ha jogosultak rá, kérjük, adassák be a vakcinát, akár az első, a második vagy az emlékeztető oltás.” – mondta Javid úr.

Mr. Javid elmondta azt is, hogy vasárnap hajnali 4 órától további négy ország kerül fel az utazási „vörös listára”: Angola, Mozambik, Malawi és Zambia. Dél-Afrika, Botswana, Lesotho, Eswatini, Zimbabwe és Namíbia már pár nappal korábban felkerült a listára a hét elején.

“Ez egy igen aggasztó új variáns, és többet kell megtudnunk róla, de az a tény, hogy már most két esetet is regisztráltak az Egyesült Királyságban, azt jelenti, hogy további intézkedéseket kell tennünk…” – mondta Mr Javid. Azt azonban egyelőre nem árulta el, hogy újra be fogják-e vezetni a Covid-korlátozásokat Nagy-Britanniában, vagy hogy ez azt jelenti-e, hogy mégis lesz Lockdown.

Az Omicron variánst egyébként először november 24-én jelentették a WHO-nak Dél-Afrikából. Azóta szombaton újabb eseteket jelentettek Németországban és Csehországban is. Számos gyógyszeripari cég jelezte, hogy már dolgoznak azon, hogy módosítsák vakcináikat az új koronavírus variáns   felbukkanására reagálva.  Forrás

Megosztás