Videóüzenetben szólt a brit nemzethez Theresa May a Brexit kapcsán 1

Theresa May, brit miniszterelnök a vasárnapi nap folyamán egy videóüzenetben szólt Nagy-Britannia népéhez a Brexittel és a munkáspárttal folytatott tárgyalások kapcsán. Azt mondta, hogy ahhoz, hogy a kormány az ellenzékkel együtt, közös erővel vessen véget ennek a kilépés mizériának, mind a két félnek engednie kell, mert kompromisszum nélkül nem sikerülhet.

A vasárnap közzétett videóban May arról beszélt, hogy miért alakult úgy a helyzet, hogy a munkáspárttal közösen kell megpróbálniuk véghez vinni az Európai Unió elhagyását. Ezen a héten további tárgyalásokra lehet számítani a kormány és az ellenzék közt, miután a miniszterelnök arra figyelmeztetett mindenkit, hogy a kilépés „kicsúszhat a kezeink közül” ha nem sikerül a parlamentnek megállapodnia.

Videóüzenetben szólt a brit nemzethez Theresa May a Brexit kapcsán 3

Az először twitterre felrakott videón a miniszterelnök ismételten kihangsúlyozta hogy egyáltalán nem kizárt most már az sem, hogy az ország egyáltalán nem lép ki az EU-ból, ha a parlamentben nem sikerül elfogadtatni a Brexit tervezetet.

„Ahol jelen pillanatban tartunk, az az, hogy a kormány sikeresen megállapodott az EU-val, és az én elképzelésem az volt, hogy ezt a tervezetet elfogadja a parlament, és az ebben leírtak szerint zajlik majd le az Európai Unióból való kilépés. Azonban a parlament mostanra háromszor is elutasította ezt a megállapodási tervezetet, és ahogy a dolgok jelen pillanatban állnak, nem is tűnik úgy, hogy később ez megváltozna. Ugyanakkor a parlament azt is határozottan kijelentette, hogy megállapodás nélkül viszont nem akarnak kilépni, tehát ez is ki van zárva.”

„Sőt, a mostani hét folyamán a parlament törvénybe is fogja foglalni, hogy a kilépés megállapodás nélkül nem történhet meg. Így hát a választási lehetőségek közül csak az a két opció maradt, hogy vagy sikerül egy olyan megállapodást találni, amely a parlamentnek és az EU-nak is megfelel és azzal lépünk ki, vagy nem is lépünk ki egyáltalán.”

A munkáspárti Sir Keir Starmer a pénteki nap folyamán egyébként azt nyilatkozta a kormány és az ellenzék addigi közös megbeszéléseiről, hogy a helyzet állása a zárt ajtók mögött elég lehangoló, és hogy csalódott. Mindezek ellenére Theresa May és az ellenzéket vezető Jeremy Corbyn a mostani hét folyamán tovább folytatják a pártok közti közös megbeszéléseket a Brexit sikerének érdekében.

Mr. Corbyn a szombati nap folyamán szintén mondott pár szót a riportereknek a tárgyalások állásáról, és az sem volt túl bíztató, ugyanis elmondása szerint May még mindig nem nagyon hajlandó a megállapodásán semmilyen fontosabb pontban engedni egy kicsit. Komolyabb változtatások nélkül pedig a munkáspárt nem fog segíteni a tervezet megszavazásában. A miniszterelnök a videójában arról is beszélt, hogy folytatni akarja a tárgyalásokat az ellenzékkel, és hogy véleménye szerint a brit lakosság is biztosan szívesebben látná a politikusokat összefogni és gyakrabban együtt dolgozni.

„Sok olyan dolog van, amiben nem értek egyet a munkáspárt álláspontjával. Azonban van néhány olyan téma, amiben egy oldalon állunk. Az emberek szabad áramlása, hogy egy jó megállapodással lépjünk ki, a munkahelyek védelme vagy a közbiztonság mind ilyenek. Ezért hát leültünk beszélgetni. Vajon sikerül olyan megoldást találnunk, ami mindenkinek megfelel és a parlament többsége megszavazza? Ahhoz mind a két oldalnak engednie kell, viszont a legfontosabb dolog szerintem továbbra is az, hogy a kilépést végrehajtsuk.”    Forrás

Megosztás