Végre a járvány előtti szintre esett a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a fizetések azonban egyre "kevesebbet érnek" 1

Január és február között 275 000-rel ugrott meg a foglalkoztatottak száma, ami  29,7 millióval új rekordot döntött– közölte a brit Országos Statisztikai Hivatal (ONS). A hivatalos adatok szerint a munkanélküliek száma az Egyesült Királyságban a járvány első kitörése előtti szint alá csökkent, de a keresetek továbbra is elmaradnak a drasztikus infláció mögött.

Végre a járvány előtti szintre esett a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a fizetések azonban egyre "kevesebbet érnek" 3

Az ONS szerint a januárig tartó negyedévben 1,34 millió munkanélküli volt, ami 88 ezerrel kevesebb, mint az előző három hónapban, és kevesebb a 2020 decembere és februárja közötti 1,36 milliónál. A számok azonban rávilágítottak a megélhetési költségek válságára, mivel a rendszeres fizetés nem tudott lépést tartani a megugró inflációval: a bónuszok nélkül számított heti átlagkereset csupán 3,8%-kal nőtt november és január között.

Az ONS szerint a fogyasztói árindex (CPI) inflációjával növelt árakat figyelembe véve a bérek 1,6%-kal estek vissza az egy évvel korábbihoz képest. Szakértők arra figyelmeztettek, hogy az ukrajnai konfliktus miatt a háztartások pénzügyeire nehezedő nyomás erősödni fog, a gáz- és üzemanyagárak pedig a jelenleginél is magasabbra emelkedhetnek áprilisban.

Fizetések vs Infláció

Végre a járvány előtti szintre esett a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a fizetések azonban egyre "kevesebbet érnek" 4

Rishi Sunak pénzügyminiszter elismerte a megélhetési költségek emelkedése miatti aggodalmakat, de örömmel tette hozzá, hogy a munkanélküliség csökkent és a munkaerőpiac jelentősen fellendült, ahogyan azt sokan előre vetítették.

„Biztos vagyok benne, hogy munkaerőpiacunk képes megbirkózni a jelenlegi globális kihívásokkal, hiszen a foglalkoztatottak száma minden országban és régióban meghaladja a járvány előtti szintet, az elbocsátások száma pedig rekord alacsony” – tette hozzá.

Az ONS adatai azt mutatják, hogy a munkanélküliségi ráta ismét visszaesett, a legutóbbi negyedévben a vártnál is alacsonyabbra, 3,9%-ra, a decemberig tartó negyedév 4,1%-os értékéről. Ez annak köszönhető, hogy az alkalmazottak száma 275 000-rel ugrott meg január és február között, és elérte a 29,7 milliós rekordot, miközben az ONS szerint a munkaerő iránti kereslet „továbbra is erős”. A betöltetlen állások száma is új csúcsot ért el, 105 000-rel 1,3 millióra nőtt az előző negyedévhez képest, mivel a cégek igyekeztek munkaerőt biztosítani a felépülő gazdaság közepette.

Munkanélküliségi ráta Nagy-Britanniában

Végre a járvány előtti szintre esett a munkanélküliség Nagy-Britanniában, a fizetések azonban egyre "kevesebbet érnek" 5

De a munkaerőpiac zsugorodása miatt a legutóbbi negyedévben 12 000-rel 32,5 millióra csökkent a foglalkoztatottak száma a szigetországban, mivel az idős munkavállalók közül sokan a korai nyugdíjba vonulást választották a járvány okán.

Grant Fitzner, az ONS vezető közgazdásza a következőket mondta: “A munkaerőpiac folytatja a fellendülést a járvány után, a munkanélküliek száma most először csökkent a járvány előtti szint alá, és februárban ismét erőteljesen emelkedett a foglalkoztatottak száma.”

Samuel Tombs, a Pantheon Macroeconomics munkatársa szerint a munkaerőpiac még ebben az évben elkezdhet felpörögni. „A munkaerő-keresletet érinti a munkáltatók társadalombiztosítás-járulékának áprilisi emelése” – mondta.

“Ráadásul amint visszatérnek azok az emberek, akik továbbtanultak vagy elhagyták a munkaerő piacot a Covid miatt, a foglalkoztatottak száma hamarosan a Covid előtti időszakra jellemző növekedési ütemre kell, hogy beálljon.

Ellie Henderson, az Investec közgazdásza szerint a foglalkoztatási adatok további okot adnak a Bank of England Monetáris Politikai Bizottságának (MPC) arra, hogy 0,5%-ról 0,75%-ra emelje a kamatot.  Forrás

HUNPARCEL MÁR 2013-ÓTA. KÖLTÖZTETÉS ANGLIA ÉS MAGYARORSZÁG KÖZÖTT MINDKÉT IRÁNYBA, HETENTE, CSOMAGSZÁLLÍTÁSOK MÁR £33-TÓL WWW.HUNPARCEL.COM

Magyar Ügyvéd Angliában – Kártérítési Igények Személyi Sérüléses Balesetek Vagy Orvosi Műhibák Után